Umístění podlouhlých oken - v jaké výšce?

Ahoj, chtěla bych se poradit, v jaké výšce máte umístěná podlouhlá okna? Na prvním obrázku je zhruba náš dům. Na severní straně jsou všechna okna podlouhlá, ve stejné výšce. Parapat vychází na 160cm nad zemí. Všechno jsou to místnosti kde nechceme, aby bylo oknem vidět dovnitř (v ložnici je ještě fr. okno), proto jsou okna tak vysoko. Teď jsme ale postavili první panel (stavíme svépomocí dřevostavbu) a vyděsili jsme se, jestli nejsou až moc vysoko. Na západní straně je ještě jedno podlouhlé okno - nad kuchyňskou linkou, tam je parapet 140cm nad zemí. Z toho okna bych už ráda viděla ven. Představovala jsem si něco jako na obrázku, ale teď se mi těch 140cm zdá také dost vysoko, když přičtu rám okna. Moje otázka je, máte někdo také okna takto vysoko? Mohla bych případně poprosit o fotku, abych si to mohla představit? Děkuji ;-)
Odpovědět
Když vezmu v potaz, že výška pracovní plochy je cca 85-90cm (záleží na výšce člověka), myslím, že by 110-120 cm stačilo. Záleží, jak moc chcete mít pracovní plochu osvětlenou přirozeným světlem (já bych volil radši co nejvíc). Když k tomu přičtete sílu rámu (zhruba 10cm), tak při výšce okna 140 cm by to bylo docela vysoko. Pokud je okno na západ, nejvíc světla tam bude večer. Výšku překladu nad okny i dveřmi bych pokud možno volil stejnou. Zvenku to bude vypadat lépe. Navíc výška kliky třeba i u sklopného okna lze zvolit (nemusí být jen nahoře).
Odpovědět
@marcus007 To je právě ono. Horní linii máme všude stejnou. Nahoře jsou zarovnaná francouzská okna, tato podlouhlá i dveře. To kuchyňské je tedy navrženo o 20cm vyšší (nahoře začínají všechny ve stejné výšce a toto kočí o 20 cm níž než ty na severní straně). A proto vychází takto vysoko. Aby bylo níž, muselo by se zvětšit. Zase ale nechceme, aby z toho bylo klasické "čtvercové" okno. Kdyby tak člověk mohl vidět, jak to bude vypadat... :-S
Odpovědět
Pak už je to na vás: vzhled vs. praktičnost. P.S. Vodorovná příčka by to nevyřešila?
Odpovědět
Profilova fotka
my je máme ve výšce 140cm a je to tak akorát. je nám vidět jen hlava. my vidíme ven dobře, ale nás nikdo pořádně ne, kdybychom chodili třeba nahatí :-D
Odpovědět
@blahova_andrea To jsem potřebovala slyšet :-) Nemáte náhodou fotku? Pro představu...
Odpovědět
Profilova fotka
@teguezka bohužel ještě nebydlíme. na fotce je vidět jen zeď s oknem. nic pro porovnání výšky tam zatím není. ale těch 140 je máme v kuchyni a jídelně. v koupelně jsou výš. tam asi budou těch 160cm, ale z hlavy nevím.
Odpovědět
@teguezka Jestli ovšem řešíte výšku oken jen proto, abyste doma chodili nahatí, pořiďte si světlovody a okna nemusíte mít vůbec. :-) Možná, že s dětmi to ani dost dobře nepůjde a nakonec se budete divit, jak často musíte v kuchyni svítit. ;-)
Odpovědět
@marcus007 Máme je tak vysoko aby byla v jedné linii s fr. okny. A nelíbí se nám klasická okna, proto jsme dali podlouhlé i do kuchyně. Teď se prostě jen bojíme, jestli to bude dobře vypadat...
Odpovědět
Když se dívám na půdorys, tak máte na západní straně 2 okna. Tak je udělejte stejně vysoké a bude to na celé stěně sjednocené. 8-)
Odpovědět
@marcus007 to druhé je právě francouzské...
Odpovědět
A u toho vám nevadí, že na vás z venku uvidí? :-o
Odpovědět
@marcus007 Já psala pouze, že nechceme aby nám bylo vidět do místostí na severní straně (wc + koupelna). To, že budeme po domě chodit nazí je už Vaše fantazie. Takže ne, nevadí. Na jižní straně máme obří, 5m vysoká okna až do štítu. Diskuze se ubírá jiným směrem, než jsem zamýšlela. Zajímalo mne, jestli má i někdo jiný okna takto vysoko a jestli nemá fotku, abych si to uměla lépe představit...
Odpovědět
Článek se načítá
Nemyslel jsem to špatně. Jen jsem chtěl říct, že tak jako je individuální výška pracovní plochy, tak může být individuální i výška okna. Je rozdíl, jestli bude mít člověk výšku 2m nebo 1,5m. Já bych volil v kuchyni víc přirozeného světla. Ale to musíte vědět vy, kolik tam budete trávit času. :-|
Odpovědět
Profilova fotka
@teguezka jestli ti to pomůže, přidávám foto našeho pokoje. Stavební otvor pro okna je 300x70 cm a vyšlo to vzhledem k mé výšce 169 cm úplně tip ťop na to, abych mohla okna bez problémů otvírat. Klička je ve výšce cca 2 m a pár cm. Kdyby byla o dva cm výš, musela bych si brát schodek. Horní hrana parapetu je ve výšce 147 cm nad zemí a čístá výška skla oken je 38 cm. To píšu proto, že je třeba pamatovat na to, jako moc zaberou rámy a vše kolem. Okna nižší než 70 cm (myšleno stavební otvor) rozhodně ne, to mi doporučil i oknař při zaměřování. Tento pokoj je v podkroví a vidíme jím jen špičky střech sousedů. Okno výš než 145 cm bych určitě nedělala, 160 cm si vůbec neumím představit, to by mi sklo začínalo až kus nad hlavou. Jak velké stavební otvory máte v plánu?
Odpovědět
@jajulin děkuji za fotku ;-) na té severní straně máme taky otvor cca 70 cm. Parapet ve vysce 160 cm, takže na kličky nedosahnu... to jsme nějak nedomysleli. Zkusím zjistit, jestli nemohou být kličky jinak řešené. Z těch oken nemá být vidět (tedy hlavně do nich ne). Ale v kuchyni mám výšku parapetu 140 cm s tam už chci koukat ven... asi okno zvetsime o 10 cm směrem dolů aby bylo ve výšce 130 cm.
Odpovědět
Klika jde dát i na bok (a nejen na střed). Je to jen o úpravě kování (přidá se rohový převodník a upraví délky tahel). Samozřejmě když už je klika vyvrtaná nahoře, tak je pozdě. Musíte to už zadat projektantovi. To říkám jen proto, že jsem už pár(set) oken vyrobil.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?