Uspořádaní, vyváženost a proporce oken

Řeším jak uspořádat okna, jejich velikost, jestli mít jenom jedno okno na přízemí (předný) vzhledem k ostatním i fasáde, jestli je vhodný mřížkový vzor jenom na jednom okne nebo radši vubec..
Odpovědět
Jenom né mřížky, ta doba je už naštěstí dávno pryč. Nejpovedenější je prostřední obrázek, prostřední návrh, nahoře dvě francouzská se zábradlím a pod tím symetricky dvě obyčejná. Jinak je sympatické, že konečně někdo řeší, jak ten dům bude z venku vypadat, jen tak dál, dům musí mít nějakou tvář, která vás přivítá, to spousta lidí podceňuje, přitom dům musí působit jako místo, kam se chcete rádi vracet a to nějaký zamračený patvar nemůže splnit. Psal o tom více architekt Rampich.
Odpovědět
@rimmer Děkuji, páči se mi Rampichova jednoduchost. Přikladám i zadní část domu. 2A francouzské okna, 2D širší okno balancuje prodlouženou střechu.
Odpovědět
@rimmer Na jednu stránku máš pravdu, na druhou stránku taky musíš brát názor i někoho jiného. Taky řeším estetiku, ale ze strany ze zahrady, kde chci na malém prostoru vykouzlit maximum. Ale to je dáno asi i bungalovem, který za nějakým plotkem nejde z ulice skoro vidět :)
Odpovědět
Asi záleží co nahoře bude a jak budou pokoje řešené, jinak hlavně ať tam je dostatek světla...spíš bych dala francouzská, hlavně ne ty mřížky :-D my to máme ze strany zahrady takto viz.fotka, budou tam pokojíky, z boku ještě střešní okna a světlo supr,výška baráku ke hřebeni 8m.
Odpovědět

Odpovědět
@davex Já Rampicha uvedl jen jako dle mě nejvýraznějšího a nejpublikovanějšího autora, který mi zároveň i dost sedí a shodnu se s jeho pohledem, to neznamená, že bych ale někomu jinému upíral jeho názor, ono stejně já v domech jiných bydlet nemusím a tak je mi to vuřt, nicméně zamyslet se alespoň trochu nad tím by měl každý a ne jen do domu vyřezával okna tak, jak zrovna potřeby místností za tím velí, doporučil bych Rampichův seriál Jak se staví.. tam je to k pochopení. @mtsr Nejvíce mi oku lahodí také ten první vlevo nahoře, když do těch franc. oken nahoře vsadíte nějaké tenké lehké zábradlí a nebo třeba skleněnou tabuli, ať jde dobře vidět dolů na zahradu, tak to má i své praktické přednosti, ať už získáte více světla do místnosti, lepší výhled na zahradu a přitom neztratíte takový ten pocit bezpečí, nicméně je to na vás samozřejmě. @ivaa32 Palec nahoru za symetrii, váš dům má také tvář, na mě působí jako dítě s otevřenou pusou ;-)
Odpovědět
@ivaa32 Jakou máte šířku francouzských oken?
Odpovědět
Profilova fotka
Žádnej z návrhů není jak pěst na oko, takže krok vedle určitě neuděláte. Jak už bylo řečeno, mřížky jsou nemoderní a navíc horší na údržbu. Rozhodně bych se to snažila sjednotit, přední a zadní horní patro určitě a ideálně i tu jihovýchodní stranu. Na mě osobně nepůsobí dobře, když je v domě 10 různých rozměrů oken
Odpovědět
@rimmer symetrie nebyla účel, ale nikdo to nepochopil, na to se stejně koukat nebude, okolo jsou jen zahrady a bude tam pergola na jednu delší stranu a do boku, takže se to rozbije ;-) zevnitř to vypadá úplně jinak
Odpovědět
@mtsr šířka je 1m
Odpovědět
Profilova fotka
my to máme takhle, naše touha po aspoň základní souměrnosti je vidět všude na domě...http://www.modrastrecha.cz/blog/mr_falko/album/noskovic-pristav-bkr76j/24372577/ každopádně jen žádné mřížky a ksicht s otevrenou pusou máme z východní strany http://www.modrastrecha.cz/blog/mr_fa...
Odpovědět
Profilova fotka
K oknům varianta 2A s fr. okny, ve stejném duchy i druhý štít jako máte na té skice - dole tedy klasická okna, držet zvolený grid všude, i u velkých fr. oken udělat násobek a je to doma :). To malé okno u vchodu by byla jediná vyjímka nebo případně třeba zmenšené na 1/3. Ještě mi nesedí výška štítu na těch různých skicách, a jaký máte sklon střechy? Jeslti dobře počítám čtverečky máte šířku domu 8,5 m jako my. Ale sklon je tedy cca 30-35 °?
Odpovědět
Článek se načítá
Je takové pravidlo, ze ve štítu nejlépe vypadají francouzská okna. Pak, ze by měla byt okna co nejvíce symetrická. Super, ze vzhled řešíte!
Odpovědět
@tulda27 šířka domu je 8mvýška štítu 6.8m a sklon 33st.
Odpovědět
@ivaa32 a jaké široké jsou v patře?
Odpovědět
@mtsr už jsem psala, ty francouzská okna - 1m otvor na šířku
Odpovědět
@tulda27 ještě jsem poupravil fasádu. Zepředu jsem spojit dve 1000 francouzska okna, každé pro jeden dětský pokoj. Jen doufám, že tam pujde udělat příčku. Zezadu taky, pro jednou ložnici.
Odpovědět
Profilova fotka
@mtsr jestli to půjde technicky (a viděla jsem to tu myslím někoho řešit) tak je to hezky čisté řešení, no zvažte, ty štíty nemusí být stejné a pokud by to bylo rozdělené u těch dětských je to taky hezké. U ložnice bych to takhle nechala určitě :).
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?