Uzavřít nebo nechat vymrznout letos hrubou stavbu?

Profilova fotka
Zdravím. Chci se zeptas na vas nazor. Hruba stavba bude hotova. Otazka zni jestli mám stavbu nechat vymrznot nebo uzavrit a dat tam Okna? Diky
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme měli okna i dveře (montaz v prosinci) a i tak v domě mrzlo dost
Odpovědět
@jirkonson například zde a i jiných vláken je tu na toto téma dost... http://www.modrastrecha.cz/forum/okna...
Odpovědět
My máme hrubou také hotovou, rozhodli jsem se okna a dveře dát až na jaře. Ani ne tak kvůli vymrznutí, ale kvůli sesedání.
Odpovědět
My bysme měli mít dům na zimu uzavřený.Pokud se tedy stihnout vyrobit všechna francouzská okna .
Odpovědět
Mám vyzděno. Nyní dělají střechu a 25.10. přivezou okna. Já zateplím strop vatou, dám parotěsnou folii a budu přes zimu dělat vodu, odpady a elektriku. Z jara omítky. Není na co čekat :)
Odpovědět
Profilova fotka
My dáváme za měsíc střechu a montáž oken je naplánovaná na 21.12. ...Chceme uzavřít stavbu a dělat vevnitř. Ona je další otázka, zda máš okna objednaná, protože pokud ještě ne, asi už montáž do zimy nestihneš... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
my chtěli uzavřít, ale nestihli jsme si vybrat dodavatele. tak jsme okna zadělali folií, aby tam nefučelo a dalo se v zimě pracovat dál uvnitř a okna byla až na jaře. kdybychom se okny tolik nezdržely, osazená by byla cca v listopadu.
Odpovědět
Profilova fotka
samotná výroba trvá cca 6 týdnů. to bych ještě stihl né? :-)
Odpovědět
Profilova fotka
jestli chces přes zimu něco delat uvnitř, tak osaď (pokud stihnes vyrobu - jak se pise nahore @qeszi)
Odpovědět
@qeszi doporučuji zateplit i ten strop. Vloni jak byly velké mrazy, tak mi mrzlo i v domě a to se ani řemeslníkům moc makat nechtělo. Jakmile se zateplil strop, tak to bylo veselejší a hodně znát. Navíc se dalo i trochu přitopit a to teplo v domě chvilku vydrželo. @jirkonson tak ono může týden trvat, než vyberete okna a dostanete návrh smlouvy, další týden pak můžete třeba čekat na zaměření, pak ještě týden bůhví co a pak zjistíte, že to letos nebude. Já bych začal co nejdříve ;-)
Odpovědět
@jirkonson To záleží na více faktorech. My stavíme na klíč a firma řekla, že stejně v zimě nebudou rozvody dělat, protože to nemá cenu-vyfrezovat díry trvá pár dní a další věci nechtěli kvůli mrazu.....takže jsme dávali okna až na jaře. Ale jestli si to budeš dělat sám, nebo si domluvíš subdodávky, tak proč ne?
Odpovědět
proto jak říkám a píše i radim83 - pokud lze, tak rovnou zateplit strop a kolem 10 st, tam musím udržet celou zimu i při ytongu 250. V největších mrazech buď nějaký el. kamínka na prodlužováku nebo plynové pohody a pohoda. A ty okna fakt chvilku trvají. Jen než to nacení a zaměří.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@jirkonson Nestihl, ona výroba trvá sice 6 - 8 týdnů, ale my jsme třeba objednávali před měsícem a už měli tolik objednávek, že jsme se dostali až na ten prosinec. Pokud si tedy vybereš firmu, která má hodně zakázek, podepíšeš smlouvu, dostaneš se tak do "pořadníku"... další věc je ta, že nyní už některé firmy mají stop stav a budou brát objednávky až od příštího roku... Takže pokud vybereš slušnou kvalitní firmu, která má hodně zakázek, asi je bez šance mít okna letos ;-)
Odpovědět
Nám to už vysvětlovali zedníci i další lidi, kteří mají o stavbách velký přehled. Když necháš hrubou stavbu otevřenou, tak ti tam v podstatě nemá co vymrznout, protože nic na vodní bázi už tam nebude. Úplně nejlepší je makat tak, ať před mrazy můžeš mít hotové aspoň první omítky, které v sobě mají vodu a které je nejlepší nechat projít mrazem. My jsme měli v půlce prosince okna, do konce roku se zateplil strop, mohlo se pracovat a při největších mrazech se to nechalo tak a díky tomu nám i naše velká vrstva omítek krásně uschnula.
Odpovědět
Profilova fotka
@jirkonson ono je něco jiného samotná výroba (i ta se může natáhnout, být nějaký problém) a něco jiného je pak termín montáže ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
chci to dotáhnou do konce roku. Spoustu věcí si můžu přes zimu dělat sám a budu mít klid:-)
Odpovědět
@r4d3k74 a nebude mít vlhkost omítek / a podlah vliv na na vatu?
Odpovědět
@zaplik1 nebude, protože se k ní nedostane přes parozábranu, která bude natažena pod vatu ihned po zateplení stropu.
Odpovědět
@jirkonson To je zase otázka. Tisíckrát to tu bylo psáno, i já jsem to psal, že žádná stavba nemusí vymrzat, ona musí vyschnout, a hlavně si sednout přece, tak nejlépe ze dvě zimy, o to jde. Jestli tam v té době budete mít okna či ne (bez nich je to asi lepší, akorát se uvnitř moc dělat nedá), není až tak podstatné. A omítky se dělají až nakonec, až nejlépe po dvou zimách sedání stavby, akorát dnes to nikdo takto nedělá, a pak v mnoha případech, že trhlinky apod... Vesměs každý to žene pořád pryč, ať se děje, co se děje. Ti dnešní řemeslníci asi umí poručit přírodním zákonům, ale moc se mýlí, tomu se poručit nedá.
Odpovědět
přesně jak píše @ondra_cha tak je důležité sedání. Ideálně se stavby plánují buďto na ty 2 zimy nebo před první zimou desku, do druhé zimy hrubou (stěny se zdmi) a pak už můžete finišovat. V těchto případech je pak minimální počet reklamací na praskání omítek. @sathine Ještě se vyjádřím i k tomu, že "nejsou mokré procesy". Jistě že jsou. U dřevostavby je to tedy jen deska + potěry, u zděného domu navíc věnce a omítky. Doporučuji zajít k někomu, kdo má uzavřenou hrubou zděnou stavbu (okna + dveře) s vlhkoměrem a realitu si sami změříte. U otevřené stavby toto samozřejmě není cítit - to je dáno průvanem a cirkulací vzduchu. @jirkonson Já osobně bych okna asi nechal na jaro s tím, že i v zimě jsou dny, kdy se dá normálně dělat (sekat vedení pro elektřinu, vodu a odpady) a ty dny co bude mrznout prostě oželíte a i tak to musíte s přehledem stihnout do jara nachystat - stejně nic víc nenaženete nebo by jste musel řešit vytápění pro rozvody vody.
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
@doog Ahoj, sice v podstatě přitakáš, ale takto bych stavbu nerealizoval určitě, nikdy bych nenechal jen tak základovou desku přes zimu (určitě do ní nikdo nepoužije beton jako na mostní římsy, že?). Prostě začít zjara nebo jak by to vyšlo, aby do první zimy byla hrubá hotová i se střechou (zda budou i okna, je celkem nepodstatné). Přes zimu udělat, co se dá, nebo nedělat nic, to je jedno (hlavně nedělat rozvody vody nebo kanálů, hlavně u té vody to pak může končit dost blbě, pokud se to provádí při nízkých teplotách, známe přece řemeslníky také, jak se chovají, pokud to nedělají sobě). Druhý rok podělat všechna ta řemesla, další jaro omítat a dodělat ostatní věci. Tak jsem to myslel. Zatížit čerstvě udělané základy co největší hmotností lze od začátku, aby si to sedalo, samotné založení domku nic moc neváží a kolikrát je i dost plošné, a tak to nic moc neřeší, nehledě na to, že voda v kombinaci s mrazem tomu obyčejnému betonu může ublížit (určitě tomu neprospěje).
Odpovědět
@ondra_cha deska se samozřejmě na zimu zakrývá - já jsem ji měl zakrytou vpodstatě již od dne betonáže, protože hlásili mrazíky. Druhé sedání probíhá v plné zátěži stavby domu druhou zimu a to z jednoho důvodu - deska je víceméně sedlá po první zimě a je 100% vyzrálá a nedochází pak u praskání zdí u šmorcování / převazech nosných zdí (hlavně teda problém ytongu). Takový je doporučený postup alespoň u víceposchoďových domů nebo domů s pevnými stropy.
Odpovědět
Tož to by asi také se dalo, když desku zakryješ, dost těsně, pak bys ji teoreticky ani nemusel ošetřovat (udržovat vlhkou), je to také jedna z metod, ovšem mráz se k ní dostane a voda tam je, a je to... Ten beton sice hydratuje a jakési teplo při tom vzniká - dá se i spočítat - ale já jsem za to, že neošetřený obyčejný beton + voda + mráz mu jen může uškodit, pomoci jistě ne. Pokud to jsou jen lehké mrazíky po ránu, pak jistě v pohodě. Já jsem začal na jaře, a byly technologické přestávky, betonu byl dán ten měsíc, ošetřoval jsem jej, jak se dalo. Zdilo se s přestávkami a stropy byly nechány částečně podšalované dlouho ještě potom, co se zdila další podlaží a dělaly stropy. Mám třípodlažní, a stavěný v podstatě na skále, tam mělo rypadlo co dělat, aby to vykopalo bez kladiva.
Odpovědět
@jirkonson tak nam firma tento týden objednává okna a výroba i montáž se stihne do konce roku.
Odpovědět
@tometa tak pokud jsou okna objednaná, není problém. Ale vybrat okna, poptat okna, vybrat firmu, zaměřit okna a objednat je, je dlouhá cesta.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?