Venkovní žaluzie nebo rolety - co je lepší?

Profilova fotka
zdravím, prosím o radu co je lepší venkovní žaluzie nebo venkovní rolety? Jaký je v tom rozdíl? Díky za info ;-)
Odpovědět
žaluzie - dají se naklápět (resp. mohou být stále stažené dolu a světlo lze regulovat jen naklápěním lamel, klepnutím na spínač. Když jsou vodorovně, světelné ztráty jsou velmi malé . .. já to takto mám stále. Dle mého to i dobře vypadá .Naopak nedokáží 100%-ní tmu a mají prakticky nulovou bezpečnostní funkci rolety ... neumí plynule regilovat světlo je to plná neprůhledná stěna, kterou stahujete do potřebné/nutné výšky. Umí lepší tmu a mají větší odolnost proti vniknutí
Odpovědět
Profilova fotka
Nevíte jestli existuje něco jako žaluzie, které nejdou vytahovat (jsou upevněny napevno, takže by plnily bezpečnostní funkci) a šly by naklápět, takže by řešily problém regulace stínění?
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda myslim, že žaluzie Protal tohle splňujou
Odpovědět
@mp77 Všechno dobré až na jednu věc, a to že i s dobrou volbou lamel můžeš docílit poměrně slušné tmy.
Odpovědět
žaluzie protal jsou tak o 200% drazsi nez Z90, navic co jsem videl tak jsou i dost hlucne. Mi osobne se rolety nelibi a pokud se ke me nekdo bude chtit vloupat tak mi nepomuzou ani zaluzie Protal,.
Odpovědět
@jakuda žaluziema bezpečnostní funkci asi moc nezajistíš :-| oproti roletám je tam furt spousta slabých míst a ona i polovina rolet je na tom tak bídně, že je možné se do půlky z nich velmi rychle dostat (někdy i naprosto nehlučně). Na druhou stranu nic nestíní tak skvěle :-D osobně bych volila do prvního patra bezpečnostní rolety (ne jakékoliv, ale skutečně bezpečnostní) a žaluzie do druhého.
Odpovědět
Ono i u těch Protal koukám, že jediný reálný bezpečnostní prvek, který tam zmiňují, tak je ochrana vůči vytažení a zesílená celokovová lamela, což se sice cení, ale to je tím pádem posouvá spíš na úroveň průměrné rolety. @jakuda Navíc aby se podpořil bezpečnostní efekt, mělo by to být podomítkové. U těch dodělávaných po dostavbě je potřeba řešit ochranu lišt a boxu, což značně omezuje výběr, jelikož to většina firem vůbec neřeší.
Odpovědět
Profilova fotka
@ookami_hime Laicky bych si to představoval tak, že po bocích místo vodícího lanka budou ocelové tyče na kterých by byly zavěšeny naklápěcí lamely a lanka by sloužila jen pro ovládání náklonu. V podstatě takový typ mříže s naklápěcíma lamelama bez možnosti vytahování nahoru. Většina lidí stejně ty žaluzie nikdy nevytahuje. Ale buď se neumím správně zeptat, nebo se nic takového nenabízí.
Odpovědět
@jakuda aha, chápu :) nicméně to asi neporadím, nikde jsem nic takového neviděla ještě :-D možná zkus pohledat v ochranných roletách/žaluziích pro obchody apod., mívají podobně těžkopádné konstrukce a možná by tam i něco měli takového.
Odpovědět
@jakuda neporadím konkrétně, ale námět k zamyšlení, neboť teorericky to zní jako optimální řešení, skloubení výhod obého, ALE : - nejen vedení(držáky,ale hlavně vlastní lamely) vy musely být z úplně jiného plechu - klasické žaluzie jsou totiž jen tenký plech , snadno roztažitelný/ohnutelný, asi i velmi snadno rozstřihnutelný. Při počtu lamel, které jsou potřeba, by to určitě stálo raketu- - asi by se takové žaluzie nedali dát na fix okna (jak je umýt ?)
Odpovědět
@jakuda koukej co jsem teď ještě objevila. To by nevyhovovalo? :) https://www.almma.cz/produkty/venkovn...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?