Zatékání pod francouzskými okny a vchodovými dveřmi

Profilova fotka
Před dvěma týdny nám namontovali okna a nyní, když pršelo, tak jsme zjistili, že pod francouzskými okny a vchodovými dveřmi zatéká. U klasických oken se to neděje. Máte s tím zkušenost? Montážní firma se k tomu staví vlažně, že se na to podívají, ale že se to stává. Prý to pak vyřeší zateplení. Nám to ale normální nepřijde a taky zateplovat budeme až na jaře, tak požadujeme, aby to opravili a chceme se na ně připravit s argumenty. Děkuji za názory.
Odpovědět
Profilova fotka
@kekka111 Spatne provedeni pripojovaci spary. Zvenku ma byt vodonepropustna folie zevnitr pak paronepropustna. Tohle neodpovida norme
Odpovědět
Profilova fotka
co je to na 2. fotce za desku? my davali pod balkonove i vchodove dvere standardizovane profily od vyrobce oken
Odpovědět
Profilova fotka
hmmmm. klasika. zateplení to vyřeší zrovna tak jako když nebude pršet. prioritně se podívejte do smlouvy, jakou montáž (s páskami - podle ČSN 74 6077 - nebo bez) jste si objednali. norma doporučuje (nejsem si 100% jistý, že nařizuje) montáž s páskami. jenže spousta firem vám do smlouvy napíše, že si výslovně přejete montáž bez pásek...
Odpovědět
Profilova fotka
@2masoni jestli se nepletu tak uz narizuje nebot je ve vyhlasce...
Odpovědět
@zeneva purenit?
Odpovědět
Profilova fotka
@zeneva Jedná se o purenit.
Odpovědět
Chtělo by to více fotek, vypadá to ale dost prasácky, ten purenit snad nestojí na té pěně? Pěna neořízlá, chybí pásky, kotvička jen tak aby se neřeklo.
Odpovědět
Profilova fotka
@2masoni @jumpmans Díky za reakce. Tak to jsme se nechali oblbnout. Pásky máme vevnitř, ale zvenku ne, páč nám několik chytrolínů tvrdilo, že to je zbytečné, mimo jiné i montážní firma. Argument vyřeší to zateplení, že?! No co teď s tím... Máme tam chtít dodělat ty parotěsy? Jinak tedy bych se zeptala, když se to dříve nedělalo podle normy, tak to bylo normální, že u dveří (vchodových, francouzských) zatékalo???
Odpovědět
@kekka111 Jasně že to bylo normální a také normálně profukovalo, tvořily se plísně, kondenzovala tam voda. doporučuji si nastudovat: http://www.montazokna.cz/ to vás vybaví dostatečně argumenty
Odpovědět
Z fotek nejsem moc moudrý, moc toho z nich nepoznám. To jestli tam teče či neteče a to jestli tam máte či nemáte parotěsku je nebe a dudy. Nevím jak máte usazená okna, ale jestli nemáte fasádu, tak to že tam při dešti teče je normální a dost bych se divil, kdyby byli ochotní s tím něco dělat. Parotěsky mají úplně jinou funkci než suplovat fasádu. A k těm řečem montáž podle normy..., z praxe minimálně 50% klientů chce ušetřit kde se dá, na normy se hraje až když je pak průšvih...
Odpovědět
Máme montáž oken provedenou s parotěsnou i vodotěsnou páskou. Ale u francouzského okna a vchodových dveří bez (horní část a boční ano). U obou, jak fr.okno, tak dveře jsou položeny na podkladovém profilu, ukotveny a vyplněné místa pěnou... Když byly silnější deště, tak jsme u franc.okna také zjistili, že v místě, kde okno i s tím podkladovým profilem položili na kousky betonu, tak nám trochu protéká. Tak jsme spoj mezi ZD a oknem (dveřmi) přetáhli izolací. I zevnitř. Zeptám se trošku jinak... Přece u francouzského okna a vchodových dveří v použití obou pásek NA SPODNÍ STRANĚ bude přece asi rozdíl pokud se montáž provádí na "podezdívku" nebo na podkladový profil, né? Přece ty pásky se lepí na hranu okna či dveří. Jak je to u těch podkladových profilů? Pokládá se to přece na povrch izolace... Může mi prosím někdo vysvětlit přesný postup montáže s podkladovým profilem a s páskami ve spodní části okna?
Odpovědět
Dejte foto zvenku, to napoví více. ...
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@rad5 @lopp Bohužel lepší fotky jsem nenašla, respektive nemám spodní detail francouzských oken z venku. Jinak přes ten purenit budeme dávat ještě XPS.
Odpovědět
Potřebujeme fotku detailu styku purenitu a toho co je pod tím. Ale dle mého nazoru dle te první fotky nebude chyba na strane montážní ku oken. Udělej foto.
Odpovědět
Počkáme na foto detailu, ale na základě první fotky je vidět, že nad francouzskými okny je malý přesah střechy a tedy si myslím, že voda po okně steče dolů, kde sjede až na úroveň základové desky, kde máte nalepený XPS a voda se tam drží. Protože tam máte nopovku tak ta voda nemůže odtéci ani vysychat. to znamená, je vyřešen chybně detail styku izolace a vytažení izolace na purenit. V podstatě Vy to máte z venku bez další úpravy po montáži oken, je to tak? Já jsem měl přetaženou izolaci přes desku a k té jsem po té přitavil izolaci i na purenit, tak aby k tomuto nedocházelo (voda po okně stekla dolů a sjela až mimo desku). Toto není ale věcí montážníků oken.
Odpovědět
Našel jsem dvě fotky na kterých to je trochu vidět. Obr. 1 před izolováním - tak jak to máte asi vy. Voda steče po purenitu na izolaci desky a po izolaci vjede pod purenit. Obr. 2 po izolaci purenitu a vyvedení vody mimo desku
Odpovědět
@kekka111 Tak je to jak jsem myslel. Z mého pohledu je montáž provedena správně, to že tam teče nemůžete dávat za vinu oknařům, ale to už je problém stavby, takto usazená okna prostě při dešti budou protékat, resp ne okna, ale kolem oken. To jestli tam máte nebo nemáte parotěsy je v tomto případě irelevantní.
Odpovědět
Profilova fotka
@kekka111 to ani neznam
Odpovědět
Profilova fotka
Nam se na soklu - zatepleny 10 extrudovaneho polystyrenu - pri mrazech objevuji mokre fleky - u nekolika malo terciku od zateplovaciho systemu Proc se tam objevuji a odkud se bere vlhkost? Dum je zatepleny, natazeny lepidlem, tak je to videt.
Odpovědět
@zeneva úchyty vytváří tepelný mosty
Odpovědět
Profilova fotka
@rad5 @lopp Pánové, děkuji za reakce. Bohužel se na stavbu dostaneme zřejmě až o víkendu, ale pak bych nafotila. Jinak to bude tak, jak píše @rad5 - zvenku to nemáme dodělané. Myslíte, že bude stačit, když ta kritická místa natřeme bitumenovou emulzí? Asfaltové pásy nevím, jak bychom tam lepili. Případně co byste doporučili... Ještě bych se ráda zeptala k těm parotěsným páskám: máme si je nechat nalepit dodatečně? Montážní firma nám řekla, že ty pásky také degradují (stejně jako polyuretan.pěna), takže když budeme zateplovat až za půl roku, tak to stejně nebude to pravé ořechové. Že je lepší tam ty parotěsy nedávat, pěnu pokud bude zdegradovaná vyškrábnout a přepěnit a na to EPS.
Odpovědět
Profilova fotka
@plaintruth ale neni to vsude, muzu nejake detailnejsi vysvetleni? Diky
Odpovědět
U mne to bylo tak, že jeden den osadili purenity a já je hned zaizoloval asfaltových pásy a je vystaráno.
Odpovědět
Profilova fotka
@rebut No u nás je bohužel všechno naopak. My jsme museli nechat zateplit sokl, aby se udělaly drenáže a zavezlo zemí kolem domu, neb jsme potřebovali postavit lešení, aby se mohli zateplit atiky u střechy a dodělat ploché střechy, aby nám nezatékalo do domu. Nechtěli jsme sokl zahrabat a pak zase vyhrabávat při zateplování kvůli financím. Pak se teprve dávaly okna a dveře.... Na francouzských oknech byly ty purenity přidělané už z výroby.
Odpovědět
@kekka111 Já jsem izolaci tavil též po montáži oken a drenážích. Dělal jsem to opatrně. Chce to dělat opatrně, nebo použít výkonnou horkovzdušku. @rebut - ideální postup jak jsi to udělal...
Odpovědět
Purenit by mel mit limec z hydroizolace, ktery se pritavi ke svisle hydroizolaci domu.....@rebut tohle je taky mozny postup......ale vzdy spojeno, pokud ne hrozi zatekani.
Odpovědět
Profilova fotka
@rad5 Okno respektive purenit je na venkovní hraně základové desky, to před tím je XPS, akorát že nám to stavebníci přetáhli lepidlem.
Odpovědět
@kekka111 přesně tak jak jsem předpokládal. Dopourčují se o řešení poradit s vaším technickým dozorem. V tuto chvíli bych to viděl oříznut polystyren tak, aby se nechala pritavit hydroizolace. Pokud by jste měli mít definitivní terén zároveň s výškou okna, šla by vám tam tudy do domu vlhkost. To řešení hydroizolace a použití nopovky mi u vás přijde takové divné a nesprávné.
Odpovědět
@zeneva v tomhle tématu se to řeší na konci: Dřevodomky Jaroslav Chytrý
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?