Čím nejlépe zapravit drážky po elektro, vodě a odpadech po jejich natažení?

Ahoj všem, čím nejlépe zapravit drážky po elektro, vodě a odpadech po jejich natažení? Tzv. jak připravit podklad před finálními omítkami? Děkuji předem za Vaše zkušenosti :-)
Odpovědět
zahodit dobře maltou
Odpovědět
@iveta_89 dobře je za 3 . :-D No ještě otázka jakou maltou?
Odpovědět
Ahoj, bytelná odpověď přede mnou. Tak nějak. Ale spíš pozor na řemeslníky, co dělají ty profese, ti kolikrát nehledí. Někteří(ne všichni) jsou schopni Ti tu hrubou rozhňápat (i stropy - to se zadělává nejhůř - nejjednodušší pro ně je sbíječka a šít do toho svrchu - nevím, jak to máš vymyšlené s materiálem, z čeho má co být, ale trámové stropy, to je dílo zadělat), že za jednu jejich šichtu to v tom domku třeba ani pomalu po jejich zásahu nepoznáš. Kvůli protažení dvou blbých trubek DN20 jsou schopni udělat takový otvor, že bys do něj v klidu pak narval i odpad od hajzlu. Drážky na zdi bývají to nejmenší, elektrikář toho mnoho obyčejně nenadělá, pozor na vodaře a topenáře. Ještě taková poznámka: nejlepší (pro investora a stavbu) je do konstrukcí řezat drážky, sekání jen v nejnutnějším případě. Ti řemeslníci to berou zcela opačným způsobem, důvod je prostý - od řezání je podstatně více prachu a to, že vám tím jejich hňápáním - které oni nejvíce preferují - třeba poškodí i jiné konstrukce, je nezajímá. Vy jim zaplatíte a tím oni končí, mají vyděláno. Zedník ať se pak třeba pos.... - to jen tak na okraj, známe řemeslníky.
Odpovědět
@mirek_dusin stačí zdící malta, tam nejde o pevnost
Odpovědět
@ondra_cha no já to mám nějak takto, drážky jsem dělal sám.
Odpovědět
@mirek_dusin Tak to je jiná, dobře jsi udělal, pěkně hřebíčky na podržení... Sice to šikmé vedení není úplně obvyklé, ale proč ne, předpisům to neodporuje. Pak je to prosté. Namíchej si nějakou maltu, ono je skoro jedno z čeho, nevím, co máš či nemáš, normálně z nějaké třeba maltoviny (unimalt pod.) a písku (takovou mastnější) nebo se dá koupit i pytlovaná malta (zdicí je hrubší, s tou by se to dělalo hůř, jsou i jiné a mastnější). Pokud umíš házet maltu (omítky), pak nejlépe navlhčit ty drážky, hodíš a kelňou oškrábneš nadbytečné, co oškrábneš, můžeš hodit zase dále. Nesnaž se to zatírat, vyhladit, lepší je, když je to drsné, obecně na to omítky lépe chytají. A možná tak (ono to není z toho obrázku zcela patrné), pokud to máš udělané takto pěkně, je možné se touto činností nezabývat vůbec, to už ale musíš sám vědět nejlépe, jak to máš kde udělané a jaké omítky chceš na to dávat.
Odpovědět
Díky za postřehy. To šikmé provedení z toho tak nějak vypadlo, přišlo mi, že lepší než všude kabely ohýbat do pravého úhlu. Teď to mám takto, po nějakých místech zasádrováno, hřebíčky oddělané. Drážky jsem se snažil dělat tak akorát, aby se schoval kabel, ale jsou to přeji jen duté cihly, tak když to vlezlo do dutiny, je někde holt drážka větší než je třeba. Zahodit se to tedy musí. Měly by na to přijít nejspíš stříkané omítky.
Odpovědět
@iveta_89 děkuji. S ;-) píš jde o to, jestli jen vápennou nebo vápenocementovou nebo jádrovou atp....
Odpovědět
Profilova fotka
nechal bych to až na omítky - když budeš dělat strojní, tak ti to sjedou raz dva a platba navíc je fakticky jen za materiál, který by se zaplatil stejně pokud by se to zahazovalo ručně.
Odpovědět
zadělávat by se to mělo hrubozrnou maltou
Odpovědět
Profilova fotka
jinak nemůžu zcela souhlasit s tím jak tam jsou natažené kabely na koso.. kabelu zahnutí nevadí-nic se sním nestane. a je dle norem pak jasné, kde jsou kabelové trasy. Především by se mělo dodržovat zásuvky se tahají od podlahy a světla se tahají od stropů..
Odpovědět
@jonnyj no někde jak jsem psal je to víc hluboký a to si myslím, že na stříkaný omítky není ideální velká vrstva.
Odpovědět
Článek se načítá
@plaintruth mluvil jsem právě se zedníkem a doporučil nahasit vápno a doma namíchat maltu,aby byla mastnější a lépe držela.
Odpovědět
@jonnyj mohu poprosit o normu, která toto určuje? Kdo by měl vědět jiný než já, kudy vede kabel? :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@mirek_dusin jak moc hluboké? Já měl v porothermu někde 6cm a bez problémů. Jestli tam máš ale díru jako kráva, tak si namýchej maltu a zaházej to. pokud je to u odpadů nebo vody, tak bych větší díru řešil PUR pěnou, pak to oříznout do rovna a nakonec perlinku a lepidlo aby na to omítka dobře chytla
Odpovědět
Profilova fotka
@mirek_dusin ČSN 33 2130 ed. 2.
Odpovědět
Profilova fotka
@mirek_dusin je to norma - docela se hodí když potřebuješ někde něco upravit/opravit atd.. je pak jasné kde co vede.
Odpovědět
@jonnyj díky, pak na to mrknu
Odpovědět
@jonnyj jsem na netu hledal, a píší, že tato norma byla již zrušena
Odpovědět
@jonnyj Sice jsem už par let z oboru a jsem spis z průmyslových instalaci. Ale jestli si dobře pamatuji, tak instalační zóny nejsou pod normou, ale je to brané jako zásada vedení kabeláže. Pouze snad kabelové vedení v podlahach je pod normou. Na druhou stranu většina z oboru, se této zásady drží a má to několik důvodu. Je to uniformní, takže pokud bude dělat na elektroinstalaci někdo jiný, ví zhruba kudy jsou vedeny kabely a Vy, až budete věšet TV, obraz nebo poličku víte, kde je volná zóna. Pokud ale se jen odbočí takhle u vypínače, myslím, ze to ničemu nevadí.
Odpovědět
asi ych dal nějaký štuk, ale nejlepší je poradit se zedníkem
Odpovědět
@skuter zdravím,již mám zaházeno. Namíchal jsem doma takovou hrubozrnou vápeno-cementovou maltu a drážky zaházel. Neměl by být problém na to nanést stříkané omítky. Alei tak díky za reakci
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?