Jak efektivně odstranit omítku ze zdí?

Profilova fotka
Dobrý den. Začínáme rekonstruovat rodinný dům ve kterém žijeme a po dobu rekonstrukce i žít budeme. Nejprve bysme ale potřebovali odstranit omítku z každé zdi v každé místnosti. Ovšem omítka je místy až 7 cm tlustá. Chtěla bych poradit, zda existuje na trhu něco, co by nám usnadnilo odstranění této omítky a navíc aby se pokud možno co nejméně prášilo?
Odpovědět
@calwenka no to je zajimava omitka...ceka nas to same a asi budeme skrabat-...nic jineho me nejak nenapada..prip.obouchat zdi na cihlu
Odpovědět
Profilova fotka
@petapetruska Jj, zcela nás to překvapilo, ale co se dá od starého domu očekávat, že? Oškrabali jsme jednu část zdi až na cihlu a nestačili se divit. Zdi nebyly postaveny nikterak rovně a tu rovnost předchůdci vyřešili různě silnými vrstvami omítky. V jednom místě dokonce byla tloušťka 10 cm. Ale průměrně se to pohybuje mezi 5 - 7 cm. Zjistili jsme, že tímto způsobem, kdy jsme použili kango, že tudy cesta moc nepovede. Jde to velmi pomalu, člověk se při té tloušťce omítky a i její pevnosti velice rychle unaví a hlavně ta prašnost. Když v domě i žijeme, tak to není moc ideální. Právě hledáme na internetu různé informace, zda existuje nějaká fréza či bruska, která by i takto tlustou omítku efektivně odstranila, nejlépe měla i hadici na nějaký vysavač, čímž by se zabránilo prašnosti. Ale nejsme moc úspěšní při hledání.
Odpovědět
@calwenka no tak to jsem zvedava co bude cekat na nas:-D..kazdopadne ,kdyz neco najdes,budu hodne vdecna za info,kdyz najdu ja,taky dam vedet :-) Tak hodne stestiii
Odpovědět
Profilova fotka
@petapetruska pokud na něco narazíme co vyřeší náš problém, tak určitě dám vědět. Ráda se pak o tuto informaci podělím, protože myslím, že toto trápí hodně lidí co se vrhnout do rekonstrukce starého domu. Jinak také přeji hodně štěstí při škrabání
Odpovědět
Profilova fotka
taky jsme řešili tento problém ...,ale nevyřešili ... normálně jsme to museli obouchat,osekat až na cihlu. Dveře jsme zadělali něčím jako je tkaná textilie a přes to ještě igelit ... otevřeli okna a větrali :-) Ale ještě nás jedna místnost čeká, tak pokud něco najdete budu i já ráda za odkaz :-)
Odpovědět
@calwenka nebo udělat stěny ze sádroše
Odpovědět
Profilova fotka
@calwenka žádná fréza ani nic podobného na to není, prostě zbíječka širokej majzlík a osekávat, jo to fyzická práce, nic pro ženskou, na druho stranu to máš zadara a ještě posiluješ :-D Pokud tam je taková vrstva, jak budete dělat novou omítku ? Nebyla by lepší přizdívka ze 7,5cm Ytongu ? Nebo jak píše novacek1612 udělat předstěnu ze sadroše, či ho přímo lepit na zeď. poku máte větší místnosti a nevydilo by zmenšení. Vše jsou ale prašné práce a dělat to za provoze je tedy lahůdka....
Odpovědět
@petrsv1000 @petrsv1000 ten sádroš mi přijde ještě jako "čistá práce" proti tomu třískání tím kangem :-)
Odpovědět
@novacek1612 no ja nevim..moc chvaly jsem na sadrokarton ve straem dome neslysela...ze pry praska atd..?
Odpovědět
Profilova fotka
@novacek1612 jojo ale opravdu jen v "" :-D než se pak začne brousit :-D @petapetruska neboj praská i v novém domě, hlavně rohy mezi zdí a stropem, po roce bydle se rohy přesilikonují a je po problému ;-) Jinak máš rovnou stěnu raz dva ;-)
Odpovědět
@petrsv1000 no..tak uvidime..zatim zkusime skrabani..:-D sadros se mi moc nechce davat do svyho domu nooo :-P
Odpovědět
Profilova fotka
Záleží na tom, jak moc omítka drží. Měl jsem ten samý problém, různě tlustá omítka. Pomocí kanga se širokým sekáčem ale hlavně sekyrka byla k nezaplacení. Potom jsem dělal předsunuté stěny ze sádroše, přizdívat místy až 10 cm bylo nad mé síly. Jo, a sekanou zeď jsem penetroval, aby se nesypal písek :-) Nic jiného nevymyslíš...mně sádroš nijak nevadí a když se udělá tak jak má, je to v pohodě. Sedne si to a detaily se doladí při prvním malování
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Ještě bych doplnil k té technice škrábání se sekyrkou. Omítku poklepat, co zeď snese a pak škrabat. Pokud je to starší barák, dělaný na vápenou maltu, tak by to mělo jít dolů celkem dobře
Odpovědět
Vem te nato douraci kladivo a plohcej oskrt a neni co resit.A zasto neprasi kdyz to budete delat bez bouraciho kladiva tak si natom necate ruce.: :-)
Odpovědět
Vždycky se divím, proč se tak často při rekonstrukcích začíná tím, že se obouchá omítka až na cihlu, aby se zdi nakonec stejně nahodily? Podle mého názoru je to nejen zbytečné, ale i dost neekonomické. Pokud omítka neopadává sama, stačí ji zpevnit perlinkou a lepidlem a je jako nová. :-) Na historických budovách je omítka i stovky let a drží. :-) Ze zkušenosti vím, že se k takovému razantnímu kroku často přistupuje jen z neznalosti. Doporučuji Vám vše prokonzultovat raději s odborníkem, než aby jste hned na začátku celou stavbu prodražili o 500,- až 800,-Kč na metru čtverečním. Přeji hodně zdaru. :-)
Odpovědět
jenday Souhlas,oškrabat staré malby,napenetrovat a natáhnout perlinku s lepidlem.Poklepejte kladivem,jestli není omítka odfouklá samozřejmě. :-)
Odpovědět
Máme podobný problém. Rekonstrukce staršího domu, různě silná omítka...místy dost tlustá. My jsme obouchali na cihlu jen tu omítku, kde nedržela nebo byla mokrá. Zbytek škrábeme jen starou malbu... Budeme to řešit perlinkou jak píše @jenday Spíš teď řešíme jak sundat ty omyvatelný šíleně barevný malby válečkem...který teda oškrábat vůbec nejdou. Nechat to tam? Nebo brousit?
Odpovědět
taky nějak nespatřuju důvod v tom obouchávat dobrý omítky, který se následně budou zase natahovat, škoda práce. omítky jak už tu padlo nějakým lehčím kladivem se širokým sekáčem - bere se to po kouskách a krásně to odskakuje, no a pokud to drží, pak viz výše - proč okopávat? u zamokřených zdí jsem omítky dle literatury osekal metr nad viditelnou hranici zamokření. s barvami je potíž - dost často jde dolů při škrábání i štuk, takže kde nebyl problém s loupáním barev, manželka zdi rozmyla houbou s mazlákem - samozřejmě budoucnot ukáže vhodnost takovýho řešení, ale po roce a něco zatím ok. navíc původní majitelé bouchli další vrstvu štuku přímo na nátěr - když se do toho hrábne špachtlí, štuk dolů jde, ale jako celek jim to nějakej ten rok asi vydrželo netknutý. část zdí jsem zkoušel brousil drátěným kartáčem na flexu - tohle nedoporučuju, jedině pokud v půjčovnách existuje něco s odsáváním. část jsem zkoušel namáčet stěnu a brousit flexou se skládaným brusným papírem. ze špachtlí se nám nejlíp osvědčila malířská špachtle http://www.jobiprofi.cz/data/catalogu... něco jsem dával dolů i kovovým škrabákem se zuby, ale je to neskutečnej zvuk při škrábání.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 7 měsících
Profilova fotka
@jenday @maitland Mohla bych radu? Co když jsou zdi - omítka křivá? Taky pomůže pouze natažení perlinky? Jak se v tomto případe postupuje?
Odpovědět
Profilova fotka
@nobondgirl přítel říkal, že záleží jak moc a jak kde. v ložnici to neřeší, v obýváku tam jo, protože jsou dosti křivé, v kuchyni ani nemluvím, tam by se linka houpala a dost, Takže se kuchyn a obývák obouchali na cihlu a znovu nahodili, ložnice se obouchala asi jen 40 čísel od země, kde odpadala a zbytek se nechal, oškrábala se malba a bude se natahovat lepidlem. Tam zatím nejsme, takže uvidíme.
Odpovědět
@nobondgirl Opravdu záleží, jak moc je omítka křivá. Já měl u sebe doma omítku křivou oproti vodováze o 4 cm, což se může zdát dost, ale v tom domě jsem vyrůstal a za 40 let, co tu bydlím, jsem si toho nevšiml. Až při rekonstrukci. :-) Tak jsem to na většině míst neřešil, jen ošetřil perlinkou a lepidlem, v horní části zdí jsem jen dal trochu větší vrstvu lepidla a pak štuku. Podařilo se mi křivost snížit o 1,5cm. V koupelně jsem ale omítku obouchal a znovu nahodil, tam je nutné mít vše rovně, jinak by obklady každou nerovnost ukázaly. Mělo by to být rovné i v kuchyni. Ta u mě nebyla nutná vyrovnávat, protože kuch. linka, kterou budeme mít, to nevyžaduje. (jsem původně truhlář a vím, co si můžu dovolit :-D ) Jinak je možné stěnu vyrovnat například tím, že se olepí sádrokartonem, nebo se vyrovná natažením sádrové omítky a pod. Těch možností je víc. Přeji hodně zdaru. :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Dobrý den, tak jak to pokročilo. technoilogie strojiho brošení omítek až na zed. je neco v teto oblasti nového díky.
Odpovědět
Profilova fotka
nějakou škrabkou
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 měsících
manganistan omítka se odstraňuje ručně škrabkou. omítku jsem máčel vodou, dále voda a peroxyd, voda a kyselina šťavelová. přidání do vody, protože omítka páchla. až na betonový panel možno obrousit drátěným kartáčem. Malíř xy doporučuje proti zápachu 2x hašené vápno čertovy schody.
Odpovědět
jen škrabka a voda... nejlevněší a nejrychlejší...
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
@alenanovako jednak reaguješ na dva roky starej příspěvěk a pak uživatelka se ptala na odstranění omítky, ne malby, chce to trochu číst... ;-) jinak mi to přijde jako reklama :-D @patass užitečná odpověď :-D
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?