Omítání Miako stropů s železnými íčky nebo zvolit sádrokarton

Dobrý den, měl bych prosím dotaz pro zkušenější. Stavím patrový RD, strop mám Porotherm Miako. Jelikož v přízemí domu, mám výklenek pro jídelnu a velkou otevřenou místnost, projektant Porothermu navrhnul do stropu pro jeho vystužení a větší únosnost v některých místech mezi nosníky vložit železná íčka. Je to místo budoucích příček v patře + obvodová zeď nad výklenkem. V místě výklenku je íčko širší než standard a jsou v něm zasunuté nosníky, je to tak kvůli obvodové zdi v patře, jinak by se nosníky protáhly až za výklenek. Jde mi o to, že široké íčko ve výklenku vlastně stojí na překladech a při tom spěchu jsem si to neuvědomil a íčko do překladů trochu nezapustil. Tím pádem mám teď ze spod asi o 1,5 cm křivý strop (je to výška stěny toho íčka). Můj dotaz zní, jestli to půjde zaomítat, srovnat omítkou a nebo jestli rovnou uvažovat o sádrokartonu. Také se chci zeptat, jak se omítá miako strop, když jde zespod vidět "železo", bude na tom omítka vůbec držet, nebude to praskat, když jsou tam 2 různé materiály? Jedno íčko má přes 6 metrů, takže praskání je nepřípustné. Náš projektant nám dům naprojektoval se skladbou podlahy 20 cm a stropy 2,55 m. Prý norma říká, že strop musí být 2,5-2,6 m. Teď mám výšku od desky 2,75 m, takže když bych dal sádroš, mohl bych mít problém s kolaudací. V domě bude podlahové topení, takže bych rád skladbu podlahy 20 cm kvůli izolaci zachoval. Je to hold moje blbost, jedno opomenutí a problém na světě. Dovede mi prosím někdo poradit? Děkuju Vám moc. Přidávám i výkres stropů, kde jsem zvýraznil kde jsou íčka. V tom výklenku je zespod strop křivý.
Odpovědět
@coptman Dobrý den, celkem té otázce mám rozumět tak, že strop je hotový, ale průvlak ocelový nad výklenkem z něho kousek čumí níž, jo? Zajímavé. Samozřejmě se to omítnout dá, jeden strop jsem omítal, a zaomítal jsem vše, měl jsem tam železo také, a nic jsem neřešil. Jádrovou mám cementovou, štuky vápenné. To by tak chtělo vidět, takto se těžko dá něco poradit, ale nemožné to není. Ten strop je jistě už i tak křivý trochu, a kdo to pozná. Záleží, jaké omítky chceš pak dělat také. Ber to tak, že omítky bývají za pár korun, sádrokarton vyjde mnohonásobně dráž (tedy když jsem takové kšefty řešil já, dělal jsem všechno toto sám, a co jsem dal do sádrokartonu (počítám jen materiál), nikdy více, raději omítnout, pokud je člověk šikovný, udělá to omítáním za zlomek ceny sádrokartonu. Píši to jen tak od boku, ale pořádně nevím, o co tam jde, kdyžtak upřesni.
Odpovědět
Dobrý den, jde hlavně o ten zadní výklenek. Přes něj je široké íčko a v něm nasunuté nosníky. Tedy z jedné straně leží nosníky na nosné zdi, na straně výklenku leží v íčku.Íčko je položené na překladech výklenu a síla stěny toho železa je cca 1,5 cm, tudíž nosníky jsou o 1,5 cm výš, než na straně kde to leží přímo na zdi, doufám, že už si rozumíme :-). Co se týče omítání toho železa, dával jsem přes to perlinku s lepidlem a potom teprve omítky? Mě totiž každý straší, že to za pár let bude praskat a to íčko "bude vidět" . Díky moc.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?