Omítky - sádra vs. vápenocementová omítka

Ahoj všem, je tu někdo, kdo již má nějakou chvíli sádrové omítky a mohl by nám o nich něco říct? Naše rozhodování jestli vápenocementové nebo sádrové bylo poměrně dlouhé a i zde bylo mnoho pro a proti. Co se týče našich představ, potřeb a priorit, tak jsme se spíše přiklonili k sádře, ale blíží se půlka dubna, tedy naše realizace omítek a my se v tom opět začínáme "šťourat". Stále chceme sádrové omítky, ale trochu nás rozhodila dnešní informace, že sádra si bere veškerou vlhkost z místnosti a lidé často musí používat zvlhčovače vzduchu. Máte s tím někdo zkušenost? Je to opravdu tak hrozné, že bychom to museli tím zvlhčovačem řešit, nebo je to zase přehnané tvrzení? Díky za každý názor x-)
Odpovědět
Ja jsem teda o sadrovych slysela, ze s tou vlhkosti pracujou, ze kdyz je hodne vlhko tak ji nacucnou a pak dle potreby jakoze pustej... totez ale ne v takovy mire teda prej delaj i ibyc vapennocem... my mame novostavbu, omitky klasicky vapen.cem..a teda taky mi prijde, ze vzduchh mame spis sussi..na druhou stranu jeste tu nemame kvetenu...a zvlhcovat jde mnohdy asi lip nez resit odvhlceni a nedejboe plisne...
Odpovědět
Já tedy ještě nebydlím (pořád na tom ale pracuji...), máme sádrové omítky, dělali to Poláci, značka Kreisel, musím říct že nic jiného už nechci. Měl jsem někde vynechané cihly pro VZT a ty jsem teď sám zahazoval. a Musím říct že je to úplná paráda, tím jak je to hladké tak jsem akorát nahrubo nahodil tu sádrovku co používali oni a druhý den jsem to natáhl Rigipsem rifino top a je to úplne k nepoznání, na bytě teď máme ty omítky s těmi jemnými výstupky a jak jsme něco opravovali tak to jde prostě vidět u té sádrovky se dá asi opravit cokoliv. S tou vlhkostí nevím. Ale prý jsou ideální pro alergiky atp. protože jsou tak hladké že si na nich nesedá prach tak jako na těch druhých.... Toť můj pohled... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ja zase slysel, ze sadra dobre absorbuje vlhkost, ALE pak z te vlhkosti vznikaji plisne. Na takove odpovedi by byl dobry nekdo, kdo je uz nejaky cas ma. Se zkusenostmi sem :-)
Odpovědět
Vlhkost pohlcuje a zase předává každý pórovitý materiál přece, některý více, některý méně. Podle mne je to jedno, jak chcete. Já jsem si omítal sám, hrubé klasicky míchačka, písek, unimalt, omítníky, házel jsem to ručně, natahoval jsem i stropy; štuky vápenné, maloval jsem vápnem. Podle mě ta sádra je dnes v módě, je o ni zájem, a tak to chtějí všichni, to je celé. Zase názor.
Odpovědět
@ondra_cha Děkuji za příspěvek, nicméně se mě trochu dotýká poslední věta. My rozhodně nepatříme do pytle k lidem, kteří něco chtějí jen kvůli módě. Zvážili jsme pro i proti, což jsem psala do úvodního příspěvku a sádra naším prioritám prostě vyhovuje více. V nynější době už si člověk může vybrat, tak proč by se tomu bránil. My si hokt o věcech zjišťujeme informace a vybíráme si podle toho, co nám je příjemnější a jestli je to starší nebo módnější varianta, nám je jedno :-)
Odpovědět
@zaplik1 Dobře, a proč se Vás ta poslední věta dotýká, to nepochopím. Psal jsem to obecně snad, ne? A pouze názor, přece jsem Vás nejmenoval. A že je sádra dnes v módě, to je jisté, s tím nic nenaděláte. Ale myslete si, co chcete a zařiďte se také jak chcete. Asi jste sama chytrá dost. Promiňte, že jsem Vám odpověděl. Že jsem se na to raději nevysral.
Odpovědět
My mame strojni sadrove omitky, v dome bydlime od rijna a musim rict ze na pohled jsou opravdu moc hezke (az na par nedokonalosti z realizace). Co se tyka vlhkosti, neni s ni jediny problem. Behem zimy se temer nevetralo, dum je 'zatepleny-ucpany' a presto jsem nezaregistrovala ani naznak plisne. Pokud v dome susim velke mnozstvi pradla, je znat vlhci vzduch ale je pravda, ze sadra s touto vlhkosti umi dobre pracovat, jelikoz vzduch nebyl nikdy prilis suchy. Za me spokojenost.
Odpovědět
Máme sádrové omítky a bohužel se nám letos po dvou a půl r. bylení stalo, že máme v rohu kuchyně plíseň. Stalo se to během velmi nízkých teplot. Je sice velmi malého rozsahu ale je. Vlhkost vzduchu je v pořádku ani nízká ani vysoká, v normě. Doma nesuším, mám sušičku, ale venkovní část domu není ještě zateplená, dům má ale původní omítky. Sama jsem z toho docela rozpačitá. A co se týče kvality sádrové omítky, je na pohled hezká ale tím to končí, pokud máte doma malé děti. Z mého pohledu je nepraktické, znovu bych ji nechtěla ale manžel je opačného názoru. Společnou část máme celkém zlikvidovanou, letos se chystám díry zadělat a znovu malovat.
Odpovědět
Profilova fotka
@alisek Ok. Mate rekuperaci? Neco o Vasem dome?
Odpovědět
@alisek Tepelný most tu plíseň způsobil, pokud nemáte zatepleno a vznikl tam rosný bod
Odpovědět
@wwwdancer rekuperaci nemáme, je to starší dům, po rekonstrukci. nejspíš to bude to co psal níže @lisakstavitel.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 9 měsících
Profilova fotka
Může někdo doporučit firmu na sádrové omítky ? - Vysočina - . Děkuji
Odpovědět
Článek se načítá
Já mohu určitě doporučit http://www.radepy.cz/ pana Pytlíka z Telče. Najímá si na práci Poláky a ti to fakt umějí, úplně jsem na ně změnil názor. Omítky mi dělali v prosinci a vše proběhlo zcela bez problémů. Otázkou je ale dostupnost, byli celkem zasekaní.
Odpovědět
Sádrové omítky jsou skvělé. Pohlcují a naopak zase vydávají vlhkost. Pomáhájí udržovat dobrou relativní vlhkost. Velmi dobře se opravují, není problém vysekat drážku na kabel a zapravit ji k nepoznání. To u štukové prakticky nejde. Technologie je velice rychlá, RD za 5 dnů. Zkušenost 6 let. Kontakt na Vysočině prostřednictvím SZ.
Odpovědět
@pepitocz můžu poprosit o info, jak opravit bez toho, aby to bylo vidět?
Odpovědět
@voky115 Popsal to tu už @lisakstavitel: zasádrovat (trochu utopit), nechat uschnout, přebrousit, přetáhnout fajnovou stěrkou, zaschnout, přebrousit, natřít :-)
Odpovědět
@pepitocz můžu kontakt prosím do SZ? Díky
Odpovědět
@voky115 Pokud to je to jen menší poškození třeba 1x1 cm a je to dírka nebo nějaký vryp (to je nejčastější, rohy těžko někdo obouchá, pokud jsou tam ner./hliníkové rohy), tak to jde krásně jen špachtlí a obyč sádrou (lépe zbytkem z omítek, bez přístupu vzdychu to vydrží hoooodě dlouho zpracovatelné) jedním dvěma tahy to i bez broušení zamáznu k nepoznání. Takže na opravy je sádrová omítka super. Ale lehčeji se taky poškodí.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?