Oprava omítky, prosím o radu

Profilova fotka
Zdravím, prosím o radu ohledně obnovy stěny po sklepání starých (25+) dlaždic. Původně jsem byl (v zřejmě) mylném domnění, že stačí stěnu očistit, napenetrovat a natáhnout na několikrát štukem. Podle toho, co jsem přečetl, je ale potřeba stěnu nejdříve srovnat. Chtěl bych se zeptat, zda je nutné dostat dolů i lepidlo po dlaždicích, poté dorovnat stěnu (čím?) a až poté naštukovat nebo existuje i bezpečná varianta nechat to tak, jak je stav na obrázku, vyrovnat a zpevnit maltovou směsí či tmelem a poté natáhnout štuk? Děkuji za rady.
Odpovědět
@awakened Kupte SDK a Knauf Perlfix a nalepte to na zeď, jednoduché, rychlé, rovné (vlastní zkušenost). Na zásuvky a vypínače koupíte nástavný rámeček. http://www.knauf.cz/file/78-5-k-465-k...
Odpovědět
Profilova fotka
Díky za variantu. Spíš bych potřeboval vědět, jak to vyřešit podle původního zadání. @specnaz84
Odpovědět
@awakened Kupte si tenkovrstvou sádrovou omítku (třeba cemix 136, hasit 160 ). Stěnu natřete penetrací. Pak zubatým hladítkem natáhněte omítku do prostoru po dlaždicích a strhněte to pravítkem do roviny. Druhý den natáhněte hladítkem tenkou vrstvu na celou stěnu a po mírném zavadnutí filcovým hladítkem srovnejte. Tuto omítku můžete použít na vyplnění silnějších vrstev i následně místo štuku.
Odpovědět
Pokud je v plánu pohledová stěna, tak si myslím, ze když uděláte jen tu část kde byl obklad, tak to bude vidět i po vymalovaní.
Odpovědět
@specnaz84 Já jsem ale napsal, že má natáhnout druhý den celou stěnu. Jinak to samozřejmě bude vidět.
Odpovědět
@zubr487 Souhlasím, nic proti. Odpovídal jsem awakened na jeho reakci mého příspěvku.
Odpovědět
Profilova fotka
@zubr487 Takže rozumím správně, že vámi uvedené lze použít na stávající situaci na fotografii? Děkuji.
Odpovědět
@awakened Ano. S těmito omítkami se v podstatě pracuje jako se štukem ale můžete je použít i pro tloušťky do 1 cm.
Odpovědět
Já mám v domě sádrovou omitku Knauf Rotband a ta má rozpětí tloušťky min 5 mm a lokálně až 50 mm. Když dáte penetraci, tak drží na všem, jen ji nebude gletovat, ale točit, aby jste se strukturou dostal co nejblíže k ostatním stěnám, ale myslím, že ten přechod bude vidět.
Odpovědět
@specnaz84 Ty omítky, co jsem uvedl jako případ mají rozpětí 3 až 10 mm a jsou určeny pro ruční zpracování a filcování. Jinak opakuji, nejprve srovnat do roviny a druhý den natáhnout celou stěnu. Jinak budeu vidět přechody. Po zatvrdnutí je dobré použít pro začištění brousící mřížku.
Odpovědět
Profilova fotka
@zubr487 @specnaz84 Díky všem za rady! Nakonec jsem koupil v hobby marketu po konzultaci s prodavačem vápeno-cementovou omítku a řekl bych, že na první pokus to snad nedopadlo úplnou katastrofou :-). Viditelný přechod po budoucím vymalování není podstatný. Tu brousící mřížku zkusím.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?