Popraskané omítky v novostavbě

Ahoj, chtěl bych poprosit o radu. Stavím nový RD a nyní mi popraskaly omítky skoro ve všech místnostech. Většinou se jedná o drobné praskliny u oken a dveří. Většina vychází z hrany rohové lišty, nebo hrany obložek dveří. Omítky dělala firma, jsou strojní jádrové od Cemixu , první hrubá a pak štuk. Omítky začali dělat v polovině března a praskliny se začali objevovat až nyní. Chtěl bych poprosit o radu co s tím, budu to reklamovat, ale jak se řeší oprava a čím to může být způsobeno. Stavba je dvoupatrová, klasika 30cihla zvenku ještě nezatepleno. Díky za rady
Odpovědět
No nic, prostě to schne a usazuje se do terénu
Odpovědět
Profilova fotka
Je dosť možné, že to v březnu/dubnu bolo ešte solídne mokré a ako sa do toho oprelo slniečko, tak to moc rýchlo uschlo. Už máte zaliate podlahy? Aj zaťaženie z podláh vie ešte kus pohnúť s omietkami.
Odpovědět
Nám první rok se stalo to, že vylezly spáry mezi cihlami všude skrz omítku mikroprasklinky ve tvaru obdélníků. Předpokládám, že věnec mezi patry je, tak jak pod střechou.
Odpovědět
@daveed23 Počkejte, až zateplíte a pak vymalujte barák. Zatím je to celkem normální projev buď sedání domu nebo vysychání stěn
Odpovědět
Děkuji moc za odpovědi, podlahy jsme vylili před čtyřmi týdny. Do té doby bylo vše v pořádku, ale po vylití podlah asi 10 dnů pořádně pršelo, takže se nedalo ani větrat a přišlo mi, že omítky nabraly zpět trochu vody, hlavně u podlahy to bylo vidět. No a asi po dvou týdnech jsem začal dle doporučení podlahařů více větrat do průvanu a bylo i teplo, tak je možné že to vyschlo rychleji. A je to tím. Ještě jednou díky moc za rady
Odpovědět
Jen takový dotaz použily zedníci perlinku pod omítku?
Odpovědět
@davyjones do strojních jádrových omítek se nedává perlinka
Odpovědět
Ahoj, já se připíchnu. Řešil jste někdo praskliny viz fotky? Strojní jádrová omítka se štukem Weber. Popraskáno okolo všech otvorů kromě nejmenších okýnek. Nejde mi ani tolik o to, jestli je to chyba realizační firmy (ta tvrdí, že ne), ale jak to opravit, aby to nebylo vidět a aby to neprasklo znovu. Předem díky za vaše zkušenosti.
Odpovědět
Ještě zmíním, že firma to svádí na předsazenou montáž oken...
Odpovědět
Já mám sice nemám omítky strojně ale vzato díky perlince nikde nic nepraská
Odpovědět
@noemi77 je to možné. Kupte bílý akrylát a praskliny vyplňte. Ty okna budou proti zdi dilatovat a pokud tam nedáte něco pružného, bude to praskat.
Odpovědět
@noemi77 Weber - Poznámka: Pred vykonávaním konečnej povrchovej úpravy je nutné nechať omietku riadne vyzrieť (min. 1 mm omietky - 1 deň.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@noemi77 tak jak psal výše Rudy - obecné pravidlo - vysychání omítek 1 mm 1 den, pak stukovat, pak podmalovat, po zaschnutí první výmalby akrylovat, min týden nechat vyzrát akryl při budoucích provozních teplotách, pak opakovat výmalbu...ale je běžné postavit dům za 2 měsíce a prdět na technologické přestávky...
Odpovědět
Není nad klasiku lepidlo s perlinkou a pak nemusí člověk nic takového řešit.
Odpovědět
Profilova fotka
@edison101 pardon, ale lepidlo s perlinkou není klasika..
Odpovědět
@slamer tak dřív to bylo klasika 😁😁 teď už je to zase dál. Ale na ty praskliny na zdech to bylo lepší. Jo to už musi být aby přes to prasklina prošla. Za to u tohodle stačí sebemenší pohyb a prasklina je na světě.
Odpovědět
Profilova fotka
@edison101 tady to vidím na sesednutí stavby a nebo velkou vrstvu omítky, kde po všechnu došlo k pnutí. Pokud ta omítka na poklep není dutá, tak je to pouze estetická vada..pokud tam budou dutá místa, tak je to na opravu.
Odpovědět
@noemi77 Předsazená montáž oken se obvykle dělá do purenitových rámečků. Pokud to máte tekto, tak to prostě bude pracovat a budou vznikat praskliny. To je podobný problém jako přechod mezí SDK a zdí. Pro krytí se používá klasicky akryl, nebo různé krycí rohové pásky
Odpovědět
@rudy1973 To bylo dodrženo.
Odpovědět
@zubr487 Ano, realizační firma to tím omlouvá, ale nějak se mi nezdá, že by ve všech novostavbách s předsazenou montáží byly standardem popraskané omítky...
Odpovědět
@zubr487 do jednovrstvé ručně nahozené omítky byste perlinku doporučil, prosím?
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících

Odpověď na příspěvek od noemi77:

@zubr487 Ano, realizační firma to tím omlouvá, al…
@noemi77 Rozhodne nie je štandardom, aby pri predsadenej montáži takto praskali rohy, to na fotkách je už celkom extrém. U mňa bola jednak okolo okien páska (parozábrana), ktorá sa nalepila na ostenie zatiahnuté do lepidla a jednak tam oknári dávali nejakú lištu s kúskom perlinky (pri tom som nebol), aby to práve mohlo dilatovať a neodtrhlo sa to. Myslím, že je to APU lišta? Alebo tá sa dáva iba na fasádo z vonku? Neviem, nie som odborník. Každopádne ale v rohoch žiadne praskliny nevznikli.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od noemi77:

Ahoj, já se připíchnu. Řešil jste někdo praskliny…
@noemi77 Máte tmavé okná/dvere? Jedno je asi drevodekor ale jedno je asi antracit podľa fotiek - bohužiaľ antracit je síce v kurze, ale tmavé okná sa oveľa viac rozťahujú pôsobením slniečka.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od josefx:

@noemi77 Máte tmavé okná/dvere? Jedno je asi drev…
@josefx Máme všude zvenku světlý dřevodekor. To tmavé jsou dveře, ale jen zevnitř, navíc na sever, kde slunce za celý den nezasvítí.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@noemi77 Rozhodne nie je štandardom, aby pri pred…
@roman_ APU lišty dali, ale bez perlinky - prý se to pak údajně vytrhne z půlky špelety, když už to praskne. No nevím, podle mě tam ta perlinka být měla. Údajně špatný postup a měli jsme nejdříve zateplit a až pak dělat vnitřní omítky...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od noemi77:

@roman_ APU lišty dali, ale bez perlinky - prý se…
@noemi77 to je blbosť, proste to posrali a teraz vymýšľajú na čo to zhodiť, aby to nemuseli opravovať. Čo na to stavebný dozor? Kto zatepluje fasádu pred vnútornými omietkami? Skoro nikto.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@noemi77 to je blbosť, proste to posrali a teraz …
@roman_ Pokud se mají dělat vnitřní omítky v zimě, musí být zateplení, aby stěny nepromrzly. Takhle jsem to měl v návodu k dokončení baráku a taky jsem to tak dodržel. Navíc se nechalo celou zimu dělat v teple bez omezení.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od roman_:

@noemi77 to je blbosť, proste to posrali a teraz …
@roman_ @noemi77 Zateplenie fasády pred omietkami sa práve doporučuje u tenších cihel (pod 300mm) a pokiaľ sa omietky robia cez najväčšie teplá, tak aj taký ytong je doporučené polievať zvonku vodou, pretože omietka potrebuje určitý čas správnu vlhkosť aby vyzrela. Ytong a tenké zdivo často krát stihne vodu z omietky vytiahnúť moc rýchlo a potom to praská. My máme 200mm VPC a omietkári boli radi, že máme už zateplené. Druhý problém býva potom pri zateplení, keď už omietka je a vrtajú sa kotvy do zateplenia. Tam je natom najhoršie KM beta a jej VPC, pretože majú strašne krehkú cihlu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?