Sádrová omítka a anhydrit

Zdravim, Kdo jste daval sadrove omitky a do podlahy anhydrit? Mam problem s vlhkosti uvnitr stavby. 5.10 se zacaly delat sadrove omitky, byly hotove za tyden a kraschne schnuly. 16.11 se vylil anhydrit a zacalo peklo. Dva dny byla stavba uzavrena, potom jsme zacali podle instrukci pravidelne, narazove vetrat 3x,4x denne. Po tydnu se zapnula podlahovka na 20 stupnich a po trech dnech se pridavalo 5 stupnu az na 40 a pak zpet na 20. Co se zapnula podlahovka, stropy uplne plne kapek vody a omitky jako by tu vodu vsechnu polykaly. Dnes 7.1. na nekterych mistech i plisne, hlavne na osteni a stale mokre rohy a casti stropu. Hell.. To je normalni stav, nebo kde je problem?? Dum ma plochou strechu, padesatku cihlu bez fasady. Chapu ze pocasi je ted blby, ale stejne?? Po tom kolecku, kdyz jsme se vratili zpet na 20 stupnu, ptam se dozora, nemam sem dat uz ale nejaky vysousec? Ne, zbytecny, to usetrite maximalne tyden… Mate nekdo stejnou zkusenost s kombinaci sadrovky a anhydrit, nebo je neco spatne?
Odpovědět
1
2
Větrat, vetrat a větrat. Nic vic. Jeste bych koupil lepší vlhkoměr. Ted v zimě se dobře vysousi venku je při mrazech suchý vzduch. Chce to několikrát za den pořádně vyvetrat. To znamena otevřít pořádně okna a ne jen na ventilacku. Nejlépe topit tak na 22.
Odpovědět
Celou tu dobu oteviram celej barak, urcite ne jen ventilacku… Jak jsem psal: 3x4x denne, pravidelne. Resim to proto, ze dorazil omitkar dodelat par detailu a rika - to jsem v zivote nevidel plisne na sadrovych omitkach a ze to neni porad suchy taky neni normalni. Problem taky je, ze ta nadmerna vlhkost ty omitky nici. Na nekterych mistech se udelaly takove bile tupky, ktere se droli kdyz se na ne sahne. A pokud to teda normalni neni, kde ten problem je? Vetralo se poctive.
Odpovědět
@mrquestion máme stejnou skladbu jako u vás, 50 cihla, sádrové omítky i anhydrit, ale tohle se nestalo.Omítalo se na jaře a vylívalo někdy koncem srpna, takže lepší počasí, přesto se čekalo 3 měsíce než to vyschlo na pokládku podlah. Asi jedině ještě víc větrat a topit, topit a větrat, otvírat alespoň na půl hodiny, bude to něco stát, ale ta plíseň není dobrá. Ještě jeden rozdíl,který možná dělá hodně, nemáme rovnou střechu.
Odpovědět
@daruna mozna se jednoduse melo pockat s anhydritem na jaro/leto 2022. Ty plisne me strasne stvou.
Odpovědět
No upřímně co čekat, když v téměř nejvlhčí části roku dáte do domu x tisíc litrů vody? U nás to bylo kolem 5 tisíc litrů ve stejné skladbě a i přes letní teplo to schlo pěkně dlouho. Měli jste udělat větší mezeru mezi jednotlivými činnostmi. Teď už opravdu pouze furt topit a fakt poctivě větrat.
Odpovědět
@mrquestion půjčte si nějaký výkonný vysoušeč. Topením a častým větráním to samozřejmě taky vysušíte, ale zaplatíte podstatně vyšší cenu a bude to trvat délší dobu. Tady se hlavně divím, že jste ho nepoužili hned
Odpovědět
Ja mam dozor opravdu uplne k nicemu… Ted uz jede nonstop v kazdem patre vysousec. Ale bohuzel pozde, plisne uz tam proste jsou. Malir az to bude aktualni doporucuje dat protiplisnovou penetraci od primalexu, neni to nejaky svinstvo?
Odpovědět
U nás jak se vylil anhydrit, tak jsem ráno před šichtou přijela otevřít všechny okna dokořán a večer jsme jeli je pozavírat. Ale chápu, že né všude to je proveditelné.
Odpovědět
Profilova fotka
@mrquestion My máme omítky cca od června/července, vylívali jsme anhydrit začátkem listopadu. Větrali jsme co jsme mohli, pořádně jsme otevřeli vše dokořán, několikrát denně co to šlo. Okna byly úplně mokré, pokaždé jsme je utírali, no za chvíli by se to mohlo dělat znova... Asi po 3 týdnech se začala v rozích objevovat vlhkost, tak jsme hned sehnali 2 vysoušeče, oba dost výkonné a vylívalo se litrů a litrů. Asi 2 týdny jsme tam měli dokonce vysoušeče tři (domek 150 m2), začátkem ledna už máme jen jeden, je to už skoro suché, měřeno před pár dny a anhydrit má hraniční vlhkost pro pokládku podlahy, takže ještě budeme chvíli sušit. Nedovedu si to bez vysoušečů představit. Hodně lidí tu radí, jak je v zimě suchý vzduch a že stačí pořádně větrat, ale reálně to tak není. Už jsem tu v nějaké diskuzi psala, že jen větrání prostě nestačí. Když se zapne topení, je tam taková sauna, že se ani nedivím, že pak vznikají plísně, co to má taky dělat.... To by musela být okna otevřená pořád. Měli jsme v baráku 33°C, ale prostě jsme topili a topili a vysoušeli a vysoušeli. Teď je to 2 měsíce od vylití a jak už jsem zmiňovala, ještě to trošku chce. Jen v jednom rohu v nejmenším pokoji (šatna cca 5 m2) nám omítka trochu praskla, ale nic hrozného, to se lehce opraví, rozhodně lepší než plísně. Tím nevysoušením jste si to naopak spíše prodloužili, tak vysoušejte, snad se problému brzy zbavíte 😉
Odpovědět
@mrquestion pokud již máte vysoušeče, tak jste si určitě všiml jaká kvanta vody denně vyléváte. Normálním topením a větráním vysušíte třetinu vody, ale za mnohonásobně vyšší cenu. To zde již psalo víc lidí, že z vyúčtování měli šok.
Odpovědět
@venouska To je přesně ono, co popisujete. Lituji dne kdy jsem toho co mi má dobře radit poslechl a ty vysoušeče tam nedal, než na některých místech ty plísně vznikly. Co byste s tím teď na mém místě dělala/dělal? @venouska @zubr487 Postižená místa vzít Savem proti plísním a dál neřešit? Na malou plochu jsem to už aplikoval a do pár minut to bylo pryč. Říká se ale, že to Savem odstraníte pouze vizuálně, nikoliv důkladně navždy, že prý to může být zakořeněno hlouběji v omítce. Nejvíce dostalo na zadek ostění, ale když procházím celý dům na spoustě místech jsou flíčky, někde milimetr dva, někde centimetr. Malíř mluvil o proti plísňové penetraci i o speciálních nátěrech proti plísním. Tam se ale celkem bojím, co za svinstva to je. V domě pojede rekuperace a ta by měla zajistit dostatečné větrání. https://www.primalex.cz/products/87-p...
Odpovědět
Nemáme sádrové omítky, ale jen štuky a anhydrit jsme vysušili bez vysoušečů. Vloni 26.1. se vylejvalo, do 12.3. jsem jen větral, otíral okna a topil přímotopem. 12.3. mi namontovali rekuperačku a s tou to šlo výrazně líp. V květnu už byla v podlahách vlhkost neměřitelná (zkoušeno karbidem vápníku). Měli jsme štěstí že nastoupily velké mrazy a když jsem otevřel okna, okamžitě byla v celém baráku mlha. Počkal jsem než zmizí a pak zavřel. Tohle šlo dělat několikrát denně, protože jsem měl homeoffice, větrali kluci, co dělali štuky a v podstatě mě omezoval jen výkon přímotopů 2,2kW + 1kW, abych to vytopil na aspoň 16°C. Protopil jsem do 4MWh
Odpovědět
Článek se načítá
@mrquestion ja bych to nastrikal tim stavem a pak to udelal tou penetraci. Jak se vlhkosti zbavíte nebude mit podmínky k vytvoření. Natohle je dobrá rekuperace. Nepsal jste jestli ji máte nebo ne. Ja zas musim zvlhcovat kvuli suchemu vzduchu 🙂) Ja po vyliti Anhydritu sem mesic čekal nez to trochu samovolně uschne ale byl unor tak to moc nešlo a jak sme zapnuli podlahové topení tak první 3dny byl vlhkoměr na 100% ale po neustálým větrání to pak slablo az se to ustalilo na 50% pak uz me začátkem leta jela rekuperace tak sem se oto nestaral a ted prozmenu musim zvlhcovat.
Odpovědět
Je to snad uplne vsude, celej obvod domu…
Odpovědět
Profilova fotka
@mrquestion Já bych pro to udělala maximum, takže jak radí to Savo i nějaký nátěr proti plísni. Hlavně pořádně vysušit a kontrolovat si vlhkost. Pokud tam plíseň není dlouho, tak snad nebude nějaká hloubková a bude to stačit. Když pak pojede rekuperace, tak by to mělo být v pohodě.
Odpovědět
V anhydritu je neskutečné množství vody. Vylívat to v listopadu je opravdu velmi nešťastné.
Odpovědět
@mrquestion já bych to neřešil. Nevím jak to vypadá, ale spíše si myslím, že jsou to jen výkvěty ze sádry.
Odpovědět
Profilova fotka
A SDK strop s parotěskou tam je nebo není? Obvykle se SDK dělá až po podlahách z toho důvodu aby mohla vlhkost utéct střechou.
Odpovědět
@zubr487 Trošku výš jsem dával pár fotek.
Odpovědět
@zubr487 Tak ono to vypadá, že je problém trochu jinde... Já si vždy řeknu horší to být nemůže, ale ono může. To můžu větrat jak chci, když mi tam někudy zatejká.
Odpovědět
@mrquestion jak jste na to příšel ? Na fotce nic nevidím. Vy budete dávat parotěsku mezi rošt a SDK ? Jaké má být složení stropu. Nad tím je nevytápěná půda ? Máte tam izolaci? Pokud tam ještě nemáte izolaci, je strop nějchladnější plocha a na ní to pak brutálně kondenzuje.
Odpovědět
Neni prece mozne, aby se na strope v 1.np zvetsil mokry flek, jeste k tomu kdyz v te mistnosti jede od rana odvlhcovac. Nevim jakou parotesku, tohle je jenom pro podhled aby schoval rozvody rekuperace. Jedna trubka je odvetrani radonu, druha odvetrani odpadu. Vedou az na plochou strechu. Kontrola strechy ale uz probehla a pry je vse v poradku. Jak je ale mozne ze se ten flek zvetsil?
Odpovědět
Fotka z 31.12.2021. Pak tam byl vysousec a muzete videt nahore na fotce zlepseni ze 6.1.2022. A dnes fotka - dalsi zhorseni, presto ze tam opet jel od rana odvlhcovac.
Odpovědět
@mrquestion a jak to vypadá z hora? Tak těžko radit co tam, muzs být.
Odpovědět
@mrquestion jaké máte složení. Na stropních panelech by měl být kvalitní hydroizolace a nad tím tepelná izolace. Ta hydroizolace byla provedena kvalitně?
Odpovědět
@zubr487 Ukázalo se, že voda kondenzuje v 2.NP pod stropem v interiéru na potrubí, které odvětrává kanalizaci a radon z podloží. Trubky byly i omrzlé..
Odpovědět
@zubr487 To jsou dvě trubky - 100 myslím. Trubka od kanalizace asi nemusí jít až nad střechu, asi by tedy stačilo podříznout, zavíčkovat a vršek trubky zaizolovat. Co ale s trubkou na radon? Mám pocit že menší průměr pro odvětrání podloží by být neměl. Navíc zredukovat průměr té trubky v 2.np by vyžadoval i úpravu prostupu na střeše. Myslíte, že stačí zaizolovat nějakou vatou?
Odpovědět
@mrquestion případně použijte mirelonové návleky
Odpovědět
@mrquestion To mi dělalo taky, problém byl hlavně s kanalizací, kdy tak bylo prodění od zvenčí. Radon tak nepromrzal, respektie jen kousek zvrchu. Tam kde trubka byla vidět (v tm) tak jsem ji schoval za 6cm polyše, který mi kámoš natáhl do lepidla a štuku.
Odpovědět
@zubr487 záleží na tom, jakou chcete povrchovou úpravu. Nejjednodušší jsou ty Tubex trubky. Je to z PE pěny a uzavřenou buněčnou strukturou, takže jsou nenavlhavé a nepropouští páru
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?