Sádrové omítky svépomocí: OMÍTNÍKY

Ahoj, prosím o radu: Budu dělat sádrové omítky. Určitě si tam chci dát omítníky abych to měl jakštakš rovné. Chtěl bych si ověřit postup: Omítníky pozink usadit do váhy, přilepit sádrou, natáhnout omítku, strhnout H latí, omítník vyloupnout, doházet rýhu a strhnout znova? Předem díky za tipy.
Odpovědět
@cerceler systémů jak omítat je mnoho. Zedníci obvykle nahází "platle". Neboli pásy, které srovnají do roviny a po zavadnutí podle nich stahují. Výhodou je, že se nemusí vracet, ale mohou se vydřít. Mě spíše vyhovuje systém, kdy se používají omítníky z hlazenky. Ocelové tyče z cca 10 mm hlazenky na konci ohnuté a vykované do špičky. Nahodí se svisle několik buchet. Do nich ze zamáčkne hlazenka a srovná se do roviny. Po omítnutí a srovnání celé stěny se vyloupnou, drážka se zahodí a dorovná hladítkem. Dále jsem viděl omítníky, které se šroubují do stěny. Síla a rovinnost se dorovnává dotahováním šroubů. To vypadá zajímavě, ale je to zdlouhavější než ta hlazenka. Pak je ještě varianta, kdy se omítníky nechávají ve stěně. To je na Vás jaký typ omítníků použijete. Obecný postup je pak následující 1) Nejprve je samozřejmě nutné zkontrolovat dlouhým pravítkem rovinnost celé stěny. 2) Na vnější rohy (např. ostění okem a dveří) se obvykle osadí nějaké rohové profily. Mě vyhovují rohové profily z tahokovu. 3) osadíte omítníky 4) dál je to jasné, nahodíte, srovnáte, vyndáte omítníky a dohladíte. Jinak záleží co nahazujete. Dneska se hodně používají tenkovrstvé omítky. Ty se jen natahují zubatým nerezovým hladítkem. Na srovnání stačí jen dlouhá lať a nerezové hladítko
Odpovědět
@zubr487 Díky moc za komentář. Chtěl bych dělat sádrovky 1cm. Asi teda použiju pozinkové omítníky, pak to vyndám a dohážu tu mezeru.
Odpovědět
@cerceler nevím jaké omítníky myslíte. Pod pojmem pozinkované omítníky se obvykle myslí třeba toto https://www.levnestavebniny.cz/rychlo... Ty se nevyndávají. Prostě je třeba pomocí hřebíků a malty zafixujete na stěnu, srovnáte do roviny a nahodíte.
Odpovědět
Profilova fotka
Manžel zdil z VPC rovinu. Přišli zedníci, nahodili si tam ty dřevěný lišty a plánovali dělat omitky 2-3 cm. Takže je muž vyhodil, koupil si ty pozinkovy a začal sám. Přivrtal je, potom je zase vyndaval a mezeru zahazel. Říkal, že se tam můžou nechat, ale bál se, že by se na tom 1cm prokreslily.
Odpovědět
@xhex Pokud je chcete vyndavat, tak jsou podstatně výhodnější omítníky z obyčejných ocelových kulatin
Odpovědět
@zubr487 Hodil byste prosím odkaz na tu kulatinu? Díky
Odpovědět
Hlavně dělat sádrovou omítku tak, aby byla zcela hladká a rovná chce nějakou praxi a zkušenost. Ta sádra strašně rychle schne.
Odpovědět
@travas to chápu, já ji nechci úplně rovnou, spíš jen pak přejet filcem - bez gletování.
Odpovědět
@cerceler @travas Myslel jsem hladkou 🙂 Pro co nejlepší rovinnost bych rád využil právě těch omítníků.
Odpovědět
@cerceler libovolnou kulatinu, třeba náhodně https://www.pro-doma.cz/eshop-kruhova... Na jenom konci vyvrtáte dírku pro hřebík. Uděláte si cca 4 ks. Pak se s tím pracuje tak, že svisle nahodíte několik buchet. Do nich vmáčknete kulatinu. kterou hřebíkem na horním konci přichytíte do zdi, aby nesjela. Vodováhou a dlouhým pravítkem srovnáte svislost a rovinnost a pak strhnete přebytečnou maltu, Po zavadnutí nahodíte stěnu, strhnete a hladítkem dorovnáte. Po dokončení stěny lžicí oříznete kulatiny a poklepem je uvolníte. Pak vyplníte mezery a opět dorovnáte hladítkem. Pokud nechcete hladkou omítku, tak po zavadnutí zatočíte filcákem. Zde hrozně záleží na počasí a podkladu. Někdy to vadlo tak pomalu, že jsem se na filcování vykašlal a radši jsem druhý den natáhl nerezovým hladítkem tenkou vrstvu malty a teprve pak jsem dokončil filcování.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?