Dotykové vypínače

Máte někdo zkušenosti s dotykovýma vypínači? Docela se mi to líbí ale chtěl bych verzi bez Wifi, až tak to mít " chytré " nepotřebuji 🙂 Našel jsem nějaké ale nikde jsem se nedočetl jestli to mohu použít i jako schodišťák ( jedno světlo s 5 vypínačů ) Máte někdo zkušenosti jak se v nich vyznat abych koupil takový jaký mám ? 🙂 Díky !
Odpovědět
@zdenna Taky jsem měl dotykový vypinač a žena ho vzteky rozmlátila, protože nešel zapínat loktem
Odpovědět
@zubr487 to jako fakt? 🤣
Odpovědět
haha, dotykáč, další k****tko do baráku. Kupte si tlačítko, nebo mikrospínač, ušetříte si nervy. Ale vážně, dotykáče jsou kapacitní nebo odporové. Odporové sepnete čímkoliv, ale obvykle je potřeba větší a s časem se zvětšující tlak což ve finále vede k fyzickému poškození odporové cesty pod dotykovou plochou. Kapacitní zase rozumně nesepnete ničím kromě ruky (holého těla) a to nesmíte patřit mezi takové ty vysušené jedince. Beze srandy a zášti, dát kapacitní spínač důchodci, to je za trest. Jo a bezdrátové připojení, hahaha, namontovat nepříteli a pak se zdálky vysmívat.
Odpovědět
@zdenna co se týče použití tlačítek, bez ohledu na technologii sepnutí. Tlačítko pošle jen signál, impuls, který musíte nějak zpracovat v nějaké další technologii. Nejjednodušší je paměťové relé, dvou nebo čtyřstavové, které na impuls reaguje přepnutím stavu. Takto můžete ovládat jedno svítidlo z teoreticky neomezeného počtu míst, ať se impuls pošle z kteréhokoliv tlačítka, relé se přepne. Kombinace s klasických schodišťákem, (vypínač řazení 6) nebo křížovým (řazení 7) je vyloučena, upgrade ze stávajících 6 a 7 je zpravidla obtížný. Dále můžete impulsy zpracovávat v nějakém centrálním systému inteligentního domu, to je samostatná kapitola.
Odpovědět
@zdenna nevím, zda se jejich funkčnost vylepšila, ale já je doma nechci a ni by mi to neprošlo u polovičky. Ten krám reagoval jen na ruku a ještě to musela být větší plocha. Takže třeba jen na prst to nefungovalo. Klasicky loket, pokud něco nesete a je potřeba přepnout taky ne. Prostě nezareagoval tak, dostal větší facku, až jsme ho vyfackovali.
Odpovědět
Mám doma v chodbě, fungují už dva roky bez problémů, sepnu je i lehkým přejetím rukou, reakce rychlá, loket jsem nezkoušel, ale asi by to také šlo. A teď to nejlepší - mám je koupené z Aliexpresu, stejně jako ostatní vypínače a zásuvky v baaráku - kvalita zpracování a použité materiály lepší, než takový ten lepší střed, co koupíte u nás - výrobce Livolo, má u nás i zastoupení, ale je to třikrát dražší než u číňanů. S Číňanem jsem si psal a to české zastoupení to stejně bere od nich.
Odpovědět
@kuba262 to budou asi kapacitní, dobré vědět že to konečně někdo umí vyrobit správně. Marže evropských zastoupení výrobců elektroniky a také sanity, bez komentáře, nejsou na to slušné výrazy.
Odpovědět
@kuba262 super info, muzu do zpravy odkaz ktere mate? Mate je zapojene i jako schodistove? Kolik vypinacu na 1 svetlo? Diky
Odpovědět
@kuba262 a přemýšlel jsi někdy proč je to u nás dražší? Třeba kvůli clu, dph, a hlavně kvůli certifikátu, který musí splňovat. Osobně bych se fakt bála mít něco takového připojeného na 220, ptž nikdy nevíš, co ti to udělá a v případě např. požáru ti v konečném důsledku nemusí pojišťovna nic vyplatit, ptž k tomu nemáš prohlášení o shodě a ty sám jsi zboží dovezl ze třetí země... @zdenna u nás na firmě máme dotykové vypínače už cca 20 let a naprosto bez problémů (ale bliká se s nimi minimálně - ráno se zapnou, večer vypnou). Ale třeba jeden klient si pořídil komplet na chatu, kde ji rekonstruoval a nechtěl sekat zdi a když mu dojel vnuk s dálkově ovládaným autíčkem, tak mu začala blikat celá chata :-) takže záleží hodně i na frekvenci, na které pracují-na to bych si dala pozor. Dotykové mají hodně často RF modul-stejně jako bezdrátové na té chatě. Doporučila bych ti si to vyzkoušet - kup si jeden, nebo dva domů a dej je na frekventované místo - budeš to mít za minimální investici a hned uvidíš, jestli je to pro tebe... Já osobně je nechci doma ani vidět. Osobně máme doma obyčejné vypínače a světla a žárovky budeme postupně předělávat na philips hue (ovádání jak přes RF, tak wifi)
Odpovědět
@kekita přesně tak, koupit jeden a teprve po ošahání a pořádném vyzkoušení případně dokoupit další.
Odpovědět
@zdenna jsou od výrobce Livolo, je jen jeden prodejce v ČR a na Ali je také jen jeden oficiální sklad. Mají jen jeden typ ve více barevných provedeních, mají i provedení jako schodištové vypínače - myslím že na Ali označené jako 2-Way. Jsou zapojené jen na dva dráty, jeden vypínač je jako řídící, ale umí to všechny, mám 4 vypínače na jeden světelný okruh @kekita nejdřív jsem si koupil jen pár na ozkoušení, také jsem tomu nevěřil, ale po konzultaci s elektrikářem a po rozebrání jsem si toho koupil hromadu. V porovnání se základní řadou od ABB je kvalita i použité materiály o dvě třídy vyšší. Šroubovací terminály, silnější měděné plechy, kovový rámeček, dětská pojistka - nevím, jak to je pak s pojišťovnou, každopádně revizi jsem udělal legální cestou. Ale samozřejmě to nikomu nenutím, jen dávám do placu své zkušenosti
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
Já mám dotykový vypínač z Ali. Stál 170 Kč. Šlape jak hodinky. Je to jedno-vypínač. Kvalita super. Jde zapínat i loktem. Já to ale nepoužívám. Někdo výše psal, že to tak dělá a nefunguje mu to. Mám zatím jeden na test. Plánuji stavět barák. Tam bych je chtěl použít. Snad to nebude dělat nějaké problémy. Chci se vyhnout vypínačům 2-Way a dvoj-vypínačům. Tam je menší riziko, že to bude někde dělat problémy. Do konce roku už ale moc času není. Pak už to bude z Číny se clem, DPH a poplatkem České poště. To už nebude moc mít smysl objednávat věci z Číny.
Odpovědět
Článek se načítá
@kuba262 máte prosím přímo odkaz ,které jste si koupil?Děkuji
Odpovědět
@milkin77 já bych to DPH tak nedramtizoval.Čínské obchody žijí z lidí z Evropy a a z jejich nákupů.Je to úplně jednoduché.Buď tady v Evropě budou mít sklad a pak se DPH z EU nebude vztahovat na žádné zboží jako doposud (a pouze jen nad 3500 by bylo clo).A nebo to jednoduše bude tak jak si nechávám posílat zboží já.Číňan to pošle do Česka s tím že zboží se přeloží v Německu a oficiálně pak putuje "jako že z Německa" a pak už se opět jedná o zásilku z EU. Pohodka
Odpovědět
Jinak my si koupili na zkoušku dotykove a jsou dobré, ale protože jsme chtěli skleněné a hlavně šedé a ty se nedělají jako vypínač "ze tří míst" neboli 7cka tak je to k ničemu...jsou jen 1ky a 6ky....Takže to jistila Schneider Asfora....klasika bílé a jsou i celkem hezké a tvarovane...ale obyč. Ale za 40,-/kus, neberte to
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 6 měsících
Profilova fotka
Ahoj, tady je odkaz přímo na výrobce LIVOLO, který se zabývá výrobou skleněných vypínačů, zásuvek atd.. https://m.aliexpress.com/store/v3/hom... =kdyby odkaz nefungoval, tak si dejte na Aliexpressu do vyhledávače LIVOLO a vyjede přímo portál výrobce= Livolo je to celosvětově známý výrobce, od kterého jde nakoupit prostřednictvím jejich portálu nebo přes Aliexpress či eBay jejich produkty. Ohlasy na tuto značku jsou velmi dobré z celého světa. (např. u vypínače je 4200 pozitivních recenzí..) Nyní doma testuji skleněný dotekový vypínač a zásuvku, kdy fungují absolutně bez chyb a jakýchkoli problémů.. Kvalita zpracování je na top úrovni (žádné levné měkké plasty, špatná barva, špatné kontakty, špatné kovy atd..)- kvalita srovnatelná s drahými značkami, které lze nakoupit u nás v obchodech- jak někdo psal, tak lze tuto značku koupit přímo na českém eshopu, ale cena je jednoutak vyšší. Za mě je to jeden z top vypínačů, co jsem měl v ruce. Dotek loktem, mokrýma rukama, hranou ruky i v rukavicích bez problému. Mají certifikaci CE a výrobce má certifikace pro výrobu elektroniky.. tohoto bych se taky určitě nebál, jak tady někdo psal- LIVOLO není žádná malá firmička nebo pár Číňanů, kteří by dělali vypínače někde v garáži.. Vše mi dorazilo ze Španělska do týdne přes GLS. Možná to vypadá jako reklama na tuto značku, ale není a za tímto, co jsem napsal si stojím.. 😉 Vypínač a zásuvka jsou super.. uvidíme, jak to bude vypadat po delší době s funkčností, ale teď po 1 měsíci aktivního používání je to perfektní. Ještě odpovím na další dotaz, zda dělají schdišťáky, tak ano dělají a podle recenze a videa na youtube fungují taktéž dobře..
Odpovědět
Profilova fotka
Pro přehled přidávám fotky vypínače a zásuvek, aby bylo vidět, že se jedná o opravdu hezké zpracování 😏 Ještě jsem koukal, že na modrastrecha.sk tyto vypínače taktéž recenzovali, kdy to někteří testují již cca 4 roky bez problémů. PS: Chtěl bych se omluvit za překlep v předešlém příspěvku, kde má být 2000 pozitivních recenzí..
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Profilova fotka
@kuba262 Ahoj, jak mas ty schodistove zapojené? Dneska jsem predelaval schodistove zapojeni pro 3 vypínače Livolo a 2 světla na chodbě. Nasel jsem návod na webu Livolo Czech i podle přiloženého manuál, ale nepovedlo se. Mam 2 way, takže komunikuji pre COM port. Vim, ze se musí nejdříve naparovat a ze 1 je hlavní, ale asi mame ještě někde chybu v zapojeni, nebo spis v kabelech. Mel jsem původně schema 6-7-6. Jinak mam doma spousty vypínačů a zásuvek od Livolo a jsou super. Od jine značky mam take dotykové s ovládáním pres mobil a wifi a take bez problémů. Díky
Odpovědět
Profilova fotka
@michal_vrba0f Ahoj, v přiložené fotce máš funkční zapojení.. takto můžeš propojit třeba 4 vypínače. Já používám na propojení WAGO svorky. ,,Schodišťové,, vypínače jdou i kombinovat, kdy použiješ např. dva schodišťové dvojvypínače s jedním schodišťákem atd.. Jinak lze kombinovat i schodišťové vypínače s vypínačema na dálkové ovládání a pak máš v podstatě celý okruh na dálku. Jde toho opravdu hodně.. Každopádně se drž tohoto zapojení, které je vyzkoušené. Pokud to máš zapojené jinak, tak to nepůjde. (Párování funguje tak, že na hlavním vypínači držíš prst cca 5s a jak to pípne, tak přiložíš prst na dotekové tlačítko na druhém vypínači, který chceš, aby pracoval s tím hlavním.. toto opakuješ i u druhého dotekového tlačítka atd.. Reset funguje tak, že držíš prst na ,,tlačítku,, hlavního vypínače dokud to nepípne dvakrát.. poté můžeš kombinovat s jinými.
Odpovědět
Profilova fotka
@michal_vrba0f Ahoj, měl jsem tady elektrikáře, musel mi to kompletně presvorkovat, aby jsme mohli použít COM kabel, ale už vše funguje. Díky.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?