Jake osvetleni a jsou Led opravdu usporna?

do celeho baraku (novostavba) zvazuji nakup svetel. Ale potrebuji neco vysvetlit nebo i poradit.  1) U stmivatelnych svetel: Pr. rozsvitim vypinacem svetlo, pote ovladacem nastavim napr. rezim "relax" (cimz se dostane treba na 60% sveho maxima). Pote zhasnu. Co se stane, kdyz znovu rozsvitim? Budu mit svetlo stale v modu "relax" nebo se rozsviti opet na max? Je u svetel nejaka pametova funkce? Pokud ano, jak je najit.. ?  2) Nyni mam lustr, ve kterem jsou 3ks uspornych zarovek, ktere odebiraji 4w a podle udaje od vyrobce kazda z nich nahrazuje klasickou 40w zarovku. Tj. odebiraji 12w a vydavaji svetlo v hodnotach 120w. Bez problemu mi tyto zarovky osviti pokoj 16m2. Vlastne je vsechny zaraz ani nevyuzivam. Pouzivame stabilne max 2.  Kdyz ale hledam v "uspornejsi" Led technologii lustr a vychazim s obecneho vzorce, kdy treba pro obyvaci pokoj je potrebne 2-3w na m2, tak znamena ze pro mistnost 16m2 musim zakoupit svitidlo s minimalnim odberem min. 32w.   To je skoro 3x tak vetsi spotreba oproti lustru s obyc led zarovkami.  Respektive kdyz v minulosti tutez mistnost osvetlovala klasicka zarovka 40w, tak se dostavam na stejnou spotrebu jako pred xx lety. V cem uvazuji spatne? Vzdyt LED sviceni ma byt nejlevnejsi metodou sviceni...nebo ne?
Odpovědět
Uvažujete špatně v tom, že si myslíte, že úspornějším světlem ušetříte něco zajímavého. Co ušetříte na svícení, tak dáte značnou část zpět na topení (záleží tedy čím topíte). Dejte do místnosti takové svítidlo, kterou pro předpokládanou činnost dá dostatek světla.
Odpovědět
Pro příklad moje čísla z obýváků, který je i takovou hernou. 1,8 W/m2 přímé + 1,5W/m2 nepřímé osvětlení v led, je to dostatečné, ale ještě budu přidávat dalších 1,5W/m2 nepřímého osvětlení. Ještě poznámka, že LED nepodávají zrovna nejkvalitnější světlo a blikají s frekvencí sítě - nemůžu ani točit videa na foťak.
Odpovědět
@visita Porovnánií světel se nedělá ve wattech, ale v lumenech. Jinak u LED technologie se řeší několik věcí. První je měnič. Jeho kvalita bude určovat blikání/neblikání vpodle sítě atp. Druhá je životnost samotných LEDek, ale k tomu se hůř dostává. A třetí je optika. Podle toho se to světlo roztahuje do šířky. Ledky jsou dost "pásmové"světlo. Takže mají ostrý kužel světla a hned vedle už je tma. Když to uděláte blbě, bude pokoj jako zebra. Jo, a ještě jedna věc se řeší - teplota světla. Jinak LEDky podávají už docela slušnou kvalitu světla, index přes 80. Ale zase - levná světla mají nízký index, dražší světla vyšší index. Vybavit rozumně dům LEDkama bohužel není stejné jako nakoupit žárovky.
Odpovědět
1) To je podle typu svítidla a ovladače. Někdy lze nastavit, jestli má po zapnutí svítit naplno, nebo si pamatovat poslední stav. 2) Pro výběr osvětlení bych se neřídil watty(různé čipy a konstrukce svítidel mají při stejné spotřebě různý světelný výkon), ale luxy. V následujícím článku je vysvětlen výpočet vhodného osvětlení: https://www.svet-svitidel.cz/clanky-k... Ještě k tomu skládání klasických žárovek. 3 žárovky 40W nedávají stejné světlo jako jedna 120W. Ta jedna 120W má světlo bělejší a působí tak i větším výkonem.
Odpovědět
Profilova fotka
Jen stručně doplním. Svítivost je dobrý porovnávací údaj. Ale pokud se jím budete řídit, pak největší svítivost mají LED, které svítí studenou bílou barvou. Ale pokud se jedná o osvícení celého pokoje rozhodně bych volil "přirozenou" teplou bílou. Ta ale nemá takovou svítivost. 😉 Je to trochu alchymie. 😄 Každopádně studenou bílou k zrcadlu, pracovnímu stolu, klidně. Ale k dlouhodobému pobytu při umělém světle to chce teplou bílou -podobnou žárovce....
Odpovědět
Zdravim, jeste bych doplnil par vlastnich zkusenosti. Na zarovkach se dost casto uvadi "ekvivalent 100w zarovky", ale ve skutecnosti se tomu neda uplne verit. Z moji zkusenosti pocitove odpovida 100w zarovce cca 15w - 20w LED s teplotou cca 3000 K. Svetlo s vyssi teplotou sice vypada na prvni pohled lepe, ale brzy to zacne vypadat neprijemne U levnejsich zarovek navic svetelny vykon velmi rychle klesa, takze treba po tydnu uz to sviti tak na 50%. Myslim si, ze i ty udaje v lumenech jsou nejak nadhodnocene a je lepsi tam dat zarovky trochu silnejsi. Zvlast pokud tam budete mit regulaci, tak bych to trochu naddimenzoval.
Odpovědět
oprava: Svetlo s vyssi teplotou sice vypada na prvni pohled lepe, ale brzy to zacne byt neprijemne
Odpovědět
Já nemám rád žádné LED žárovky, preferuju klasické vlákno, ta cena je u něho velmi malá oproti nějaké ledce a to, že trošku víc žere, tak mě vůbec nevadí, to se stejně ve výučtování ztratí a tvoří to asi tak 2 - 4% celých nákladů za EE, takže to člověka nezabije a v neposlední řadě, potkal sem se ze slavným uznavačem strany zelených a tvrdil, jak je ekologická LED usporná žárovka, se divil, až sem mu řekl, že jesli nekdy LED žárovku viděl taky zevnitř a ne akorát na štítku... Kdyby někdo nevěděl, tak je tam transformátor, kondenzátor, nějaký usměrnovač, no prostě tištěný spoj a samotný LED svítící prvek, tak až mi někdo spočítá, kolik emisí se zbytečně musí vyprodukovat vyrobením toho tišťáku atd... oproti klasické wolframovce, co má skleněnou baňku, plechový závit a vlákno, tak pak mi může zkusit oponovat....
Odpovědět
Slibovaná úspora je rozšířený mýtus. Ten kdo topí elektřinou, tak na svícení ušetří cca 2,5% místo 80%, což v celkové elektřině bude hluboko pod 1%. Dobře je to popsané zde https://www.asb-portal.cz/stavebnictv...
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud plánuješ nové osvětlení, tak bych nedával stmívací prvky, ale raději použil více okruhů. Ty stmívače nejen že jsou zbytečně drahé, ale líný člověk jako já je přestane používat, protože je to přece jenom složitější, než zmáčknout vypínač.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 11 měsících
Profilova fotka
@martin_s Pak tedy máte špatný předřadník, ten je důvodem efektu nazývaného "flickering".
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?