Musí mít venkovní osvětlení krytí IP55?

Profilova fotka
Potřebujeme vybrat venkovní osvětlení na garáž a dům, se senzorem, aby se zapínala sama při pohybu. Na všechna svítidla bude pršet, foukat, svítit slunce, žádné není ani trochu povětrnostně kryté. Měli jsme vybraná s krytím IP44, ale elektrikář nás od toho odrazuje, že lepší je pro tato venkovní svítidla krytí IP55. Jenže když jsem hledala, tak venkovní svítidla s IP55 a zároveň senzorem jsem nenašla a když, tak šílené obludy. Takže se ptám, je opravdu nutné mít u venkovního osvětlení krytí IP55? Jaká krytí a svítidla máte vy? Popřípadě můžete nějaká doporučit? Děkuji mnohokrát :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@bbn zas tak důležité to není, pokud vybereš kvalitního várobcem, ne někde z tržnice, tak v tom nevidím problém. Předpokládám, že svítidlo bude přišroubované na fasádě, takže zas tak na něj pršet nebude a ikdyby tak něco to vydrží ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 díky. Taky mám ten dojem, že nám elektrikář tak trochu kecá, dívala jsem se na venkovní svítidla výrobce, kterého mi doporučil on a taky mají krytí "jen" IP44. Ano, vybíráme svítidla na fasádu, ale pršet na ně bude shora, zboku a zepředu, takže na ně bude pršet dost :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@bbn no jo tak radši se sychruje aby jste mu pak neřekli, že vám blbě poradil ;-) Prostě si vyber svítidlo určené do venkovního prostředí a zbytečně to neřeš, za deště na něj šahat nebudete, tak bych se toho nebál. Taky sem dělal do elektriky ;-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Pro venkovní osvětlení stačí stupeň krytí IP44. Dále pro zajímavost (co označují číslice za IP) dle normy: Například na přístroji je uvedeno IP21, první číslice "2" určuje stupeň krytí - nebezpečí dotykem. Druhý stupeň znamená, že je zařízení zabezpečeno před dotykem nebezpečného napětí "prstem" a před vniknutím cizích předmětů (malých = ochrana před vniknutím pevných těles větších než 12,5 mm). Druhá číslice označuje stupeň krytí před vniknutím vody. Číslice "1" znamená, že zařízení je chráněno před vodou (kapající = ochrana před kapkami vody dopadajícími svisle). IP kód je někdy rozšířen o další písmena, které dále upřesňují stupeň krytí. V tomto případě nás zajímá pozice druhá a níže uvádíme příslušnou tabulku. Druhá číslice v označení IP Stupeň krytí před vniknutím vody IP x0 bez ochrany IP x1 kapající = ochrana před kapkami vody dopadajícími svisle IP x2 kapající při sklonu do 15° = ochrana před kapkami vody dopadajícími pod úhlem do 15° od svislice IP x3 šikmo dopadající = ochrana před deštěm dopadajícím pod úhlem do 60° od svislice IP x4 stříkající = ochrana před stříkající vodou dopadající v libovolném směru IP x5 tryskající v libovolném směru = ochrana před tryskající vodou IP x6 při vlnobití = ochrana před intenzivně tryskající vodou a vlnobitím IP x7 při ponoření = ochrana před dočasným ponořením do vody (omezeno tlakem a časem) IP x8 při trvalém ponoření pod tlakem = ochrana při trvalém ponoření do vody (případná vniklá voda nesmí narušit činnost elektrického zařízení)
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Diskuse pokračuje po 11 měsících
IP44 ti úplne stačí
Odpovědět
@bbn Hezký den, přesně jak se zde už psalo - kvalitní světla s IP44 jsou dostačující :-) Pro ukázku se můžete podívat i zde: https://www.dekolamp.cz/venkovni-osve... A pro představu světla s IP 65, 66 a 67: https://www.dekolamp.cz/venkovni-osve...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?