Návrh a volba osvětlení domácnosti

Ahoj všem, protože už přišel čas a já o této problematice moc nevím, rád se zeptám na rady. Budem dělat sádrokartony a do řady místností bych chtěl zabudované LED panely. Řešil někdo aktuálně? Kolik, jak výkonné a jaký rastr na určitě metry čtvereční? Jaké konkrétní typy cena/výkon zvolit? Neexistuje nějaký online či offline software pro návrh? Díky moc všem za rady.
Odpovědět
Zdravím, řešil jsem celý barák jen bodovkama. jedna vyšla na cca 90 kč i se žárovkou. V chodbě mám jen jednu řadu po cca 1 metru, 5W jedna, na chodbu je to světla až až. V pokojích mám 6W - vychází to cca jedna bodovka na 2 m2. Světla hodně. Určitě si nechte nad sádrošem prostor. Pokud dáte parotěsku a hned na to sádroš, tak pak budete řešit u panelů přehřívání a u bodovek málo místá = řezání do parotěsky
Odpovědět
@kuba262 Nějaký TIP na tak levná světla?
Odpovědět
@davex Pohlídej si úhly vyzařování a teplotu světla. Mně třeba teplota přes 5500K už moc nevyhovuje. Jinak levné LEDky znamenají za pár let spíš průšvih. A ještě jeden tip, je potřeba zajistit ledkám chlazení a větrání. Jak se začnou přehřívat, snižuje se jejich životnost. Stejně tak u zdroje.
Odpovědět
@davex Souhlas s atilius a ještě bych dodal pohlídat si napájení. Bodovky a panely bývají na 230V, ale některé z nich a třeba i LED pásky bývají i na 12 nebo 24V. Já jsem si pro pásky spočítal příkon a hned během stavby pro ně u rozvodné krabice nachystal odpovídající zdroj-trafo na 12V a až z něj tahal kabely k páskům a světlům.
Odpovědět
Zdroj by měl mít rezervu, min. 20%, spíš 30% na místa, kde to bude dlouhodobě svítit.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?