Osvětlení interiéru novostavby bungalovu

Zdravím všechny stavitele, řešitele, na baráčku mě čekají SDK podhledy a tak bych potřeboval i dořešit vnitřní osvětlení. Bohužel tápu a nevím, jaké osvětlení zvolit. Původní varianta byla, že budou ve všech místnostech pouze a jen podhledové led bodovky, ale nejsem si tím jist. Nejsem si ani jist, kolik by jich vlastně mělo v každé místnosti být. Nevím jak se určuje velikost, případně svítivost na určitý rozměr místnosti. Pokud je tu mezi Vámi někdo, kdo by poradil a má třeba podobný domek, budu moc rád. Pro představu přikládám půdorys domu s kótami. Předem děkuji za rady.
Odpovědět
Nikdo osvětlení neřešil?
Odpovědět
Profilova fotka
Projděte si diskuze tady, řeší se to pořád dokola. Budete si led bodovky dělat sám? Protože my si to nějak rozvrhli a elektrikář nám to pak upravoval, protože jsme je měli naplánovaných moc. Takže je fajn to probrat s elektrikářem, pokud nějakého máte. My chtěli skoro všude ty nejmenší hranaté 12x12 cm, 4 W. Např. v ložnici 13,83 m2 jich máme 5. V jednom dětském pokoji 14,46 m3 4 a ve druhém 12,67 m2 taky 4. V koupelně 6,95 m2 jich máme taky 5. Chodbu máme širokou 1,4 m a dlouhou 4,7 m a máme po délce chodby 3 ledky. A zatím mi vše připadá tak akorát. Takže vidíte, že není žádné dogma, kolik přesně jich tam máte mít. Záleží i na šířce a délce místnosti. Umisťovali jsme cca 60-120 cm od sebe.
Odpovědět
@iiilinka Dobrý den, děkuji za názor, samozřejmě člověk diskuze čte, i když na to není tolik času. Bodovky bych si chtěl montovat sám, elektrikář pouze zapojí. Chtěl jsem spíše poradit na konkrétním případě, tzn. mém domě. Nemám představu jaká, kolik a jak výkonná světla mít, ale našel jsem na stránkách e-light.cz toto : při úvaze dostatečného osvětlení lze při umístění svítidel ve výšce cca 2,3-2,8m vycházet pro hodnotu hygienického minima 500lx na desce stolu, která je platná pro učebny a kanceláře z příkonu cca 12W/m2 pro zářivkové a LED osvětlení a pro žárovky cca 40W/m2. TJ. v místnosti o ploše 4x4,5m2 = 18m2 by měl být instalovaný příkon zářivkového. nebo LED osvětlení nejméně 200W, nebo ekvivalent cca 800W žárovky. Předchozí údaje se zdánlivě jeví nadhodnoceně. Nemá-li však výsledek vypadat ponuře, požadovaný výkon je třeba do dané plochy "vložit". Což mi tedy moc nesedí s tím, co píšete. Podle doporučení by mělo být ve vaší ložnici osvětlení vevýkonu cca 165W, Vy uvádíte 20W. Máte bodovky i na WC, v obýváku a kuchyni?
Odpovědět
Profilova fotka
@mirek_dusin Teď jsem koukala na ty naše světla a máme ty nejmenší 6W, nikoliv 4W, omlouvám se. Nicméně to nemění nic na faktu, že to co píšete je opravdu brutální. To bychom museli mít 27 ks v místnosti a to je opravdu blbost. Kolik máte teď vy nebo třeba rodiče/známí v místnosti, kteří mají žárovku v 1 lustru? Moji rodiče mají jednu tušímže 60 W (nebo 100 W) žárovku v místnosti ve starém lustru. Pokud se u ledky počítá 4násobně méně W, tím pádem by ekvivalent osvícení v místnosti byl 15 W nebo 25 W (=2,5 nebo 4,16 ks ledek 6Wattových). To mi tedy vychází opravdu tak, jak to máme my v novém domě. Řekla bych Vám přijdte se k nám podívat, abyste mi věřil, ale to asi není reálné :D Ale i když vy si budete montovat bodovky sám a elektrikář jen zapojovat, i tak bych to s ním zkonzultovala, ať máte jistotu sám pro sebe. Nebo se zeptejte v prodejně elektromateriálu, tam vám určitě taky poradí. Klidně si to namalujte do projektu a běžte se jich zeptat. Na WC máme 1 bodovku tu větší 17 cm (12 W). Obývák, kuchyň a jídelnu máme jeden spojený prostor. Pokud to rozdělím na jednotlivé sekce tak nad obývákem 4,1x5,38 m máme 6W bodovek 8 ks a nad kuchyní 3x3 metry 5 bodovek (+podsvícení linky led páskem). Nad jídelním stolem 2 závěsné lustry.
Odpovědět
@iiilinka Nic se neděje. Nevím, co si o tom mám myslet, možná ty stránky nejsou moc dobrým pomocníkem. Teď jsem našel stránky jiné (ledsviti.cz) a tam už jsou ty hodnoty podobné těm Vašim. Tzn. do kuchyně doporučují 4W/m2, obývák 2-3W/m2, ložnice 2-3W/m2, chodba 1-2W/m2, pracovna 2-4W/m2, koupelna 2-3W/m2, dětský pokoj 2-3W/m2, schodiště 2-3W/m2, sklep 1-2W/m2, terasa 1-2W/m2. Určitě je lepší to vidět na vlastní oči, ale je to opravdu nereálné :-) . Prakticky tedy máte všude bodovky, jen nad jídelním stolem lustry. Nějaké foto bodovek a lustru by nebylo? Děkuji
Odpovědět
@mirek_dusin paní asi řeší spotřebu a ne svitivost proto píše 6w a ta 6w třebas udělá světlo jako 60W klasická žárovka:-)
Odpovědět
@jony20 Tak ono je tedy otázka, podle čeho vybírat osvětlení, zda podle svítivosti, nebo spotřebě nebo pocitu.
Odpovědět
Profilova fotka
@mirek_dusin Pokud je možnost, určitě doporučuji návštěvu světelného studia. V Hradci by něco být mohlo. My měli osvětlení části domu navrženo spolu s interiérem a nakonec jsme po konzultaci dělali docela dost změn a hlavně pořešili i zbytek. Jedna z nejlepších věcí, co jsem při stavbě domu udělal.
Odpovědět
@awakened díky za poznatek, zvažoval jsem něco podobného, jen si tím nejsem jist. Sice slyšet více názorů není špatné, jen si myslím, samozřejmě nevím, jestli oni ti odborníci to nešijí tak trochu sobě na míru. Pokud ale máte dobrou zkušenost, tak věřím, že to může být přínosné. Děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrá zkušenost to byla už jen proto, že konzultace byly zdarma, ta první byla snad 2h a prošli jsme to opravdu detailně. Při druhé návštěvě už se ladily jen detaily. Pokud bych nebyl spokojen s nabídkou, stálo mě to jen čas. Přístup na úrovni, orientace v problematice, ochota, žádné "šití na míru" jsem nepocítil :-). Jsem laik. Chtěl jsem, aby to osvětlení dávalo smysl, slušně vypadalo, bylo funkční a cenově dostupné. Toto vše bylo splněno.
Odpovědět
@awakened tak to gratuluji. Zkusím něco dohledat v HK a uvidím,snad bude stejný přístup. :-)
Odpovědět
@iiilinka chci se ještě optat, když máte všude bodovky, jak máte řešen prostor nad nimi? Máte dělané tzv kastlíky nebo dle doporučení některých květináče nad ledkami? Předem děkuji za odpověď :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
To vám bohužel neřeknu. Stropy nám řešila firma a bodovky dělá elektrikář sám a já se o to nezajímala...Zkusím se zeptat
Odpovědět
@iiilinka Dobře děkuji
Odpovědět
@mirek_dusin Tak největší problém led světel je, ze vydávají hodně tepla v části s chladičem. Určitě je potřeba vytvořit nějaký volný prostor okolo chladiče a samozřejmě si pohrát s parozabranou 😀 http://www.easyboard.cz/uzaver-svitid...
Odpovědět
Profilova fotka
@mirek_dusin na světla mám samostatný projekt. Zatím jenom kvůli elektroinstalaci, výkony a detailni rozmisteni svetel a jejich výběr budeme resit za cca 14dní.
Odpovědět
Profilova fotka
@ozzy77 A to jsem si myslel, že to s LED pásy u nás přeháním :-D.
Odpovědět
Profilova fotka
@awakened no dráty mám roztahaný, do 04/2018 zapojím pouze důlezita svetla, a finále vidím tak během další pětiletky:-) je toho fakt mrtě.
Odpovědět
@specnaz84 zdravím, je to nutné i v případě použití bodovek s led žárovkou a paticí tuším GU10? Halogenku chápu, ta hřeje jak ďas, ale např 4w ledka? Mám na stavbě led stavební lampu, řekl bych 10 nebo 20w a zdroj se moc nehřeje. Tyboxy jsou pěkný, jen nevím jestli by mě sádrokartonář neposlal s tím k šípku. A co koukám na odkaz, tak ta cena je šílená, jeden box dražší než celá deska SDK :-D A co třeba toto https://www.svet-svitidel.cz/paulmann... , má to nějaký význam? Díky za tip :-)
Odpovědět
@ozzy77 pěkné, to aby u domku byla elektrárna, i když ledky mají malý odběr. :-) Ten návrh vymyslel sám projektant nebo zakreslil Vaší představu? Já mám kabely již natahaný, v ložnici, pokoji a obýváku bylo plánovano po dvou okruzích světel. Jak jsem psal výše,původní varianta byla mít všude zapuštěné bodovky, ale kdo ví. Na pořadu jsou SDK stropy, tak to potřebuju rozseknout. Díky
Odpovědět
Profilova fotka
máme v celém domě jen zapuštěná led světla a podle financí přibudou postupně i led pásy do podhledů, samozřejmě do kuchyně...žádné kastlíky nemáme, máme jen vyříznutou díru v sdk stropu a na packách pověšené - zapuštěné světlo. asi jich taky máme víc než by bylo potřeba, ale když už byly v sdk díry, tak se to příteli nechtělo předělávat a ubírat :-D dost nám vadí ze starších typů bydlení takové to pološero, žádné pořádné světlo, takže u nás bude opravdu hodně světla, s možností různých těch intimčo variant
Odpovědět
@mirek_dusin to je jen pro představu, tohle se zvládne vyrobit na koleni při montáži sdk.
Odpovědět
@blahova_andrea a co parotěsná fólie, ta je také proříznutá nebo jen světlem nadzvednutá? A jaké bodovky máte, mohl bych poprosit o nějaké foto? Děkuji ;-)
Odpovědět
@specnaz84 jj, taky si myslím, že na tom nic není, ale cenově na netu to je síla. Předpokládám, že se kastlík chytá k roštu, parotěska je uvnitř a pak slepená s hlavními pruhy fólie.
Odpovědět
Profilova fotka
netuším jakého výrobce a jaké přesně máme. toto řešil přítel. já jen schvaluju velikosti, barvy...nevím přesně jestli vím, co a jak s tou folií. v patře ji asi máme, ale je až nad světly. v rámci střechy. a nebo netuším o čem je řeč :-D
Odpovědět
@blahova_andrea pokud je to patro, tak to nebudem rozvádět. A jaké jsou tedy velikosti světel? Je to kombinace kovua skla nebo kovu a plastu?
Odpovědět
Profilova fotka
@mirek_dusin mame je po celem dome.nahore i dole. Ramecek je plast imitujici kov. Jak jsou velke nevim.tipuji kolem 20cm.nejsou to bodovky, ale led panely.vic o nich nevim.
Odpovědět
Profilova fotka
@mirek_dusin ani nebude potřeba, ta světla nebudou svítit všechna naráz, ale bude možnost volby. Některá jsou noční svetla, nektera kdyz se otevre skrin, nebo se bude uklizet (co se třeba týká te chodby) no a v kuchyni nebo obyvaku to budou svetla a svetelny sceny kvuli atmošce. No uvidime jak se to bude pouzivat a kdy to vlastne bude hotovy. Nejhorsi je presvedcit elektrikare, že to takhle proste chci. Nejradsi by mi tam dali nejaky svetylka do zasuvek s pohybovym cidlem, no hruza. Stalo mne to hodne nervů.
Odpovědět
Profilova fotka
@ozzy77 taky to chces mit napojeno vse primo do vypinacu? Planujes loxone? Pritel prave programuje ty okruhy, barevnosti, cidla...zasuvky chceme mit na jine veci nez svetylka:-)
Odpovědět
Profilova fotka
@blahova_andrea jj, svetla, muzika, mela by to byt kombinace Loxone a KNX tak uvidime co borci vymyslej:-) zatím je teda obdivuju, že si troufají zapojit všech 4,6km kabelů:-)a to nejsou kompletní světla....
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?