Osvětlení schodiště a kuchyňské linky

Dobrý večer, chtěla bych požádat o rady, jak vyřešit osvětlení schodiště a kuchyňské linky. Od projektanta nemáme na schodišti plánovaná žádná světla (viz nákresy v příloze). Podle projektanta bude stačit světlo na chodbě v patře, které by mělo osvětlit i celé schodiště. To se nám ale moc nezdá a uvažujeme buď o led páskách na dřevěných nášlapech nebo o nástěnném světle nad schodištěm. A jak řešit rozsvěcení? Čidlem nebo vypínačem?Pokud čidlo, tak kam ho umístit, aby se neaktivoval náhodně při pohybu v obýváku? Další věc je osvětlení pracovní plochy v kuchyni v místě, kde nebudou nástěnné skříňky. Jedná se o stranu kde je dřez pod oknem. Na straně varné desky a vysokých skříní budou led pásky. Myslíte že tyto pásky dostatečně osvítí ze stran i pracovní plochu se dřezem? Předem moc děkuji za vaše rady.
Odpovědět
@zbranda Led pasky na naslapech se spatne resi-chce si to poradne naplanovat a malokteremu elektrikarovi se to bude chtit delat. Navic v takove delce jsou hodne silne.... Podle me je lepsi bocni schodistove svetylka, nebo dve velke bocni svetla, ktere bych nechala na vypinac. V kuchyni ti urcite bude chybet svetlo-led pasky od bocnich skrinek to neosvetli. Ja mam nad drezem a linkou jeste bodovky.
Odpovědět
Profilova fotka
Záleží taky na typu pásku. V prostoru nad dřezem (cca 120cm) LED pásek nemám a nemyslím si, že by tam bylo málo světla. Montáž jsem před lety prováděl sám, pár detailů se mi tam nelíbí tak to teď budu předělávat a při té příležitosti jsem objednal i novej pásek - diody typu 2835, mají ještě vyšší svítivost + lépe vyřešený chlazení a o něco lepší poměr W/lm. Co jsem viděl u známých, tak LED pásky co jim instalovaly firmy v rámci nové kuchyně byly docela bludičky... Pak chápu, že to okolní prostor moc neosvětlí. Co se schodiště týče, volil bych stropní svítidlo kde se dá vyměnit žárovka (žárovky). LED pásky na nášlapech možná někomu můžou připadat pěkný, ale montáž bude opruz + případná oprava až začnou odcházet taky. Výrobci sice udávají životnost LED v rámci desetitisíců hodin, jenže to není jenom o diodách, té elektroniky je tam víc a kvalita je pořád taková proměnlivá bez ohledu na značku...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?