Osvětlení vchodových dveří na pohyb. Jak řešit?

Dobrý den, řeším osvětlení vchodových dveří do bytu. Mohl by mi prosím někdo poradit? Jde mi o to, že chci spínat automaticky světlo po příchodu ke dveřím. Ale potřebuji zamezit rozsvícení pro "kolemjdoucí". Čidlo by bylo asi v dvoumetrové výšce, snímat by mělo max metr od dveří (šířka je omezená zdmi). Ideální řešení by bylo umístění bodovky a čidla do malého boxu (podhledu) z SDK. Dá se nějak upravit směrová charakteristika klasického PIR čidla? Nebo by bylo vhodnější použít mikrovlnné čidlo? Děkuji za přečtení, případně i za radu. :)
Odpovědět
Profilova fotka
@prespic Mikrovlnné čidlo vysílá vysokofrekvenční elektromagnetické vlny a je schopné zachytit pohyb i přes sklo, dveře nebo tenkou zeď, tudíž to bych vůbec nevolil. Zvolil bych raději to PIR čidlo, třeba s nějakým kloubem, aby se dalo natočit, případně by část šla třeba přelepit, pro příklad posílám odkaz na čidlo které mám na mysli. https://www.uni-svitidla.cz/panlux-sl...
Odpovědět
@prespic Přesně tak, PIR čidlo s kloubem. Kupoval jsem zde https://www.smdledzarovky.cz/e/1347 Naklonit na max dolů, ale do stran podél stěn to bude brát více než metr, u mě to je tak 2 metry tipuju, ale jak píše ivko20, strany maličko přelepit, to se dá doladit.
Odpovědět
Myslím že dávat to čidlo do nějakého boxu nebude třeba, jak už je psáno výše, tak PIR čidlo s kloubem je dle mého názoru nejlepší řešení a potom to dotáhnout tou lepící páskou, doporučuji nějakou hrubší.
Odpovědět
Děkuju moc za názory. Máte pravdu, že tyto čidla jsou velmi levné řešení a když se nasměrujou dolů, tak budou mít asi ideální snímání. Navíc rozptyl do stran mi nevadí, protože prostor prostor je jen úzká chodbička vedoucí ke dveřím - tedy z obou stran je stěna. Co mi na těchto čidlech trochu vadilo je, že mi nepříjdou moc hezké. Navíc i světlo jsem chtěl hezky schovat a udělat ho stejně jako máme bodovky v podhledech, popřípadě led páskem těsně nad futrama. Nakonec to ale vypadá, že zvolím jednodušší cestu. Tedy čídla která jste mi navrhovali a ktomu koupíme led světla které jsou určené pro osvětlení obrazů. Ještě jednou děkuju za vaše odpovědí, přeju hezkou neděli.
Odpovědět
Kdyby někoho zajímalo, zatím mám vybráno toto: Světlo: https://www.mall.cz/koupelna-svitidla... Čidlo ktere doporučoval @koselak https://www.smdledzarovky.cz/e/1347
Odpovědět
Profilova fotka
@prespic tohle světlo máme, ale na zářivku asi 15 let. A dneska je to liška rezavá. Je fakt, že nedostalo žádnou péči.Asi chtělo občas přetřít něčím mastným, nevím. Koupelna je bez okna.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?