Světlovod - ano nebo ne?

Máme spojený obývák s kuchyní. Rozměry jsou 4x10 m. V kuchyni je jedno okno čelní a potom v obýváku na druhé straně místnosti z boku 3 metrové francouzské okno. Uvažujeme nad světlovodem uprostřed místnosti, zhruba tam, kde bude jídelní stůl. Doporučili byste ho? Šli byste do toho?
Odpovědět
Profilova fotka
Takže na té delší straně nemáte ani jedno okno? V tom případě, pokud nelze udělat okno, tak bych do světlovodu určitě šel. Sám ho doma nemám, ale spousta lidí kolem ano a chválí si to. @zelca Mohla byste mi prosím do IP poslat nějakou fotku toho prostoru? Plánujeme obyvák 11x4m a dost se bojím těch disproporčních rozměrů. Tak bych rád viděl jak se s tím prostorem dá pracovat. Děkuji.
Odpovědět
@zelca nelze tak jednoduše odpovědět. Záleží i na orientaci oken - obzvláště toho 3m francouzského okna. Většinou dělají projektanti světelnou studii, aby bylo jasně vidět, v jakém období a v jakém čase bude jaký přívod světla. Co se světlovodů týče, tak mají negativní vliv na nežádoucí tepelné zisky x ztráty (i zde na MS jsou o tom diskuze) a jsou dosti finančně náročné. Dost lidí řešilo tento problém tvz "galerií" s přímím přívodem světla - ale nelze posoudit, zda je to i pro Vás reálná volba.
Odpovědět
Profilova fotka
@doog Jaká orientace dvou protilehlých oken by byla vhodná, aby dostatečně osvětlila desetimetrový prostor?
Odpovědět
@jakuda Pokud budete mít na jih x jihozápad 3metrové francouzské okno (výška okna 2,20 x šířka 3m) tak Vám primárně vpodstatě většinu dne osvětlí i tu 10m místnost s tím, že jako sekundární zdroj bude sloužit protilehlé okno z kuchyně 2280 x 1600 ve standartu. Závisí ale i na přesahu střechy a zastavěnosti okolí, členitosti a uspořádání místnosti - aby byl zisk světla ideální. Každý případ je unikát a proto by měl tuto studii provádět projektant dané stavby - my se tu můžeme bavit jen o ideální situaci. A pro projektanta není nic jednoduššího, než v programu vytvořit animaci, kde vám bude imitovat světelné zisky při různém natočení svět stran, v různých denních časech a v různých ročních období - můj projektant minimálně tvrdí, že tato služba je již dnes standartem.
Odpovědět
@jakuda Fotku prostoru vám zatím poslat nemůžu. Všechno zatím teprve řešíme v projektu a ani ten zatím nemám k dispozici. Poté vám můžu poslat jedině ten projekt pokud byste chtěl.
Odpovědět
Profilova fotka
@zelca Tak to jste ve stejne fazi jak my :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?