Byt financovaný hypotékou na pronájem

Profilova fotka
Jaké jsou vaše zkušenosti případně názory na koupi bytu k pronájmu, který by byl financovaný hypotékou? Jen tak abych byla v obraze se koukám na byty v Brně a staví se tu jedny dost levné novostavby (byt 2+kk velikosti 45m2 za 1,75 milionu). A já si říkám, vezmu si hypotéku, splátka v ideálním případě cca 8 000,- což by v pohodě pokryl nájem a byt by se tak splácel "sám". Vím, že člověk může narazit na špatné nájemníky, ale kromě tohoto, jaké další negativní aspekty vidíte? Já jsem dneska nějak v dobré náladě a tak ta rizika moc nevidím :-) Otevřete mi někdo oči a napište mi prosím všechny zápory. Můj milý se zmohl jen na "ne, je to moc starostí" ale ty starosti nějak zatím nerozvedl ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Kromě toho, že je s tím opravdu hrozná spousta starostí a je lepší pronajímat to "ze známosti", tak ještě to, že se nedají odečíst úroky z daní. Pokud už máte vyřešený bydlení, nebudete potřebovat žádnou jinou hypo a jste si jistí, že to utáhnete, i když zrovna žádný nájemník nebude, tak proč ne.. jen nepočítejte z nějakým extra přivýdělkem, protože kromě hypo budou několik tisíc ještě služby, takže ve finále do toho něco málo ze svého dáte ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@monny3 Mam v blizkem okoli dva pripady, kde to tak maji, nicmene ani v jednom byt nebyl kupovany jen za ucelem podnajmu, nicmene u obou to zatim celkem dobre klape.. v prvnim pripade byl byt kupovany pro vlastni bydleni a nasledne kdyz sli do vetsiho, tak resili jestli byt prodat nebo si nechat a pronajimat a vzhledem k tomu, ze do podnajmu sehnali nekoho rychleji nez kupce, tak to riskli, uz se tedy stalo, ze mel najemce zpozdeni s najmem (ale ohlasil to predem, nic kvuli cemu by ho hned vyhazovali), takze splatka hypo musela jit v tu chvili z jejich kapsy, to je asi to nejvetsi riziko, ze to chce mit bokem odlozene penize (treba z kauce) pro takovy pripad.. dalsi kamaradi si koupili vetsi byt pro sebe do budoucna a zatim ho v puvodnim stavu pronajimaji, najem prevysuje splatku hypo, takze si tim i setri do budoucna na rekonstrukci.. v obou pripadech ale samozrejme tezko rict v jakem stavu se jim jednou byt vrati, na takove to bezne opotrebeni se kauce nevztahuje, ale majitel to stejne musi opravit jinak souhlasim ze s podnajmem muze byt dost starosti, i v pripade ze narazis na slusne najemniky, tak je to porad dalsi nemovitost a musis tomu venovat cas, jsou tam neustale fixni naklady a nejiste prijmy, tezko odhadovat kam pujdou v dlouhodobem horizontu sazby i najmy, ja osobne bych do toho z ciste spekulativniho hlediska nesla, pokud bych nemela dostatecne velkou financni rezervu..
Odpovědět
Profilova fotka
@slabici tak s odečítáním úroků jsem ani nepočítala :-) No nájem za 2+kk v Brně je tak 10 000 + služby, takže nájem by hypotéku měl utáhnout 100% a samozřejmě, když by byl nějaký výpadek mezi jednotlivými nájemníky nebo tak, měli bychom na to připravenou nějakou rezervu. Myslím, že starosti jsou asi hlavně na začátku, kvůli vyřízení hypotéky, to mi neřešili, takže nevím, co všechno to obnáší a občas jsou tu dost stížnosti na to, jak to s bankami probíhá a jak je to s čerpáním. Neberu to jako nějaký přivýdělek, spíš možnost mít byt do budoucna byt, za 30 let splatím hypotéku, prodám byt a budu mít finance navíc k důchodu :-)
Odpovědět
My pronajimame byty a pokud neutahnete hypo v dobe kdy nejsou najemnici nebo neplati,tak do toho nechodte.Navic najit slusne najemniky neni sranda.O najemnicich mohu napsat knihu.Taky mame byty na hypo ,ale splacime malo a byty drzime pro deti nebo pripad nouze,jelikoz mame koupeno v privatizaci za nizke ceny.
Odpovědět
Profilova fotka
@martaveg díky za názor a i za zkušenosti z okolí ;-) Opotřebení bytu je samozřejmé a když bych ho měla na pronájem, tak bych podle toho kupovala i zařízení a neinvestovala do něj. Naši pronajímají byt 2+kk v Kohoutovicích (vím, že jsi z Brna, tak si můžu dovolit psát i městské části :-) ), je to panelákový byt s původním vybavením po dědovi, mají tam studentky a vlastně s tím žádné starosti nemají, jen odvést daň a hotovo. Určitě máš pravdu s tou rezervou, ať už z důvodu výpadku nájmu nebo nějakých problémů a nutných oprav/úprav v bytě. Rezervu sice máme, ale samozřejmě je plno věcí, na co by mohla částečně padnout, ať už na moji vysněnou maringotku nebo na auto. Tak si právě říkám, jestli být bez starostí a kutit si maringotku někde na zahradě, nebo právě třeba pořídit byt na pronájem a mít jistotu na důchod, že ho prodáme a budeme mít peníze na stáří...
Odpovědět
Profilova fotka
@dandaa díky za zkušenost, já jsem právě člověk relativně důvěřivý a podle sebe soudím ostatní a s námi rozhodně za 3 roky v podnájmu neměl majitel sebemenší problém, platby dostával pravidelně, nic jsme nezničili (naopak jsme ještě koupili držáky na závěsy, zrcadlo atd.) a podobně naši známí, kteří jsou v podnájmech. Koupit byt při privatizaci je super, když taková možnost je, tu my bohužel nemáme :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Já kdybych ty peníze měla, tak bych určitě pronajímala. Samozřejmě z toho nebude žádný extra výdělek, dokud se bude splácet hypotéka, ale jednoho dne je byt bez dluhů tvůj, aniž bys za to dala korunu ;-) Brácha má takto byt, který pronajímá, ještě cca 15 let bude splatit hypo, a říkal, že pak hned koupí další byt, který mu nájemníci vlastně zaplatí, a na důchod má vystaráno :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@marrei no to je přesně moje myšlenka. Radši než si odkládat peníze na nějaké penzijní připojištění, tak něco investuji do nákladů spojených s koupí a vybavením bytu a na důchod mám jistou rezervu, kterou mi ke všemu z většiny zaplatil někdo jiný ;-) My právě hypotéku na náš byt nemáme, takže by neměl problém hypotéku dostat.
Odpovědět
Profilova fotka
@monny3 My s manzelem jsme byli vsude velmi slusni a oblibeni najemnici, soudim aspon podle toho co nam tvrdili vzdy majitele bytu :-) temi starostmi co pronajimatele i treba s nami meli myslim napr. pravidelne vyuctovavani sluzeb a s tim tudiz i spojene hlidani, ze mas vsude vsechno zaplacene (je tu i varianta ze to najemce ma napsane primo na sebe, ale pak riskujes ze kdyz on nebude platit, tak tobe odpoji byt a ty budes mit naklady se znovupripojenim a navic musis vyrizovat prepisovani odberatele sluzeb), jednani s druzstvem nebo svj, reseni pripadnych stiznosti na najemce nebo najemcu na neco co se deje v baraku, u novostavby navic riskujes ze nestihnes vyreklamovat vsechny neduhy stavby, protoze o nich nebudes vedet a pokud nebudou vyslovene velke, tak najemce ti o nich ani nerekne.. pak hledani zajemcu, prohlidky bytu a cela ta smluvni agenda kolem toho, to taky zabere cas.. jinak s temi podnajmy v Brne se ted pry trochu zmenila situace, tim jak se hodne stavi a sazby jsou nizko, tak je nabidka hodne velka, my pousteli loni na podzim 2+1 za 9500+inkaso cca 2000,- jedna zastavka od hlavaku, opravdu hezky byt, asi 5 let po vystavbe, nastavba v cihlovem dome a majitel rikal, ze vzdycky mel do druheho dne po zverejneni inzeratu domluveno tak 10 zajemcu na prohlidku a ted se mu za 3 tydny ozvali 2 normalni zajemci a nekolik podivnych existenci z nizsich socialnich skupin :-/ takze si mozna jeste radsi projdi na netu jak velka je nabidka a chvili sleduj, jak dlouho i nektere inzeraty byvaji v nabidce.. tech malych bytu za slusne penize je tu ted ke koupi opravdu hodne a myslim ze tu uvahu proc platit stejnou sumu za najem kdyz muzu byt ve svem ma hodne lidi.. u nas v bytovce co jsem tak postreha, tak je v tech malych bytech i dost mladych lidi a studentu a podle vypisu z katastru jsou vlastniky asi jejich rodice urcite to neber jako ze chci odradit od tveho napadu, ta vidina hezkeho duchodu je naopak super :-)
Odpovědět
Profilova fotka
On je problém v tom, že penzijní tě nikdy měsíčně nestojí takovou pálku jako hypotéka. Jinak se získáním hypo problém není, pokud máte dostatečně vysoké příjmy. Největší problém je opravdu v tom, když vám ty příjmy vypadnou.. připojištění platit nemusíš a nic se neděje, ale hypo ano, jinak jsi v tu ránu v exekuci. Chce to dobře propočítat. Budu mít byt k pronájmu a už teď vím, že ho pronajmu max. ze známosti, známí, co pronajímají, vypráví hororový historky.. a teď ještě zákon v podstatě omezuje vlastníky ve prospěch nájemníků, dobrovolně bych do toho nešla ;-) A s pronajímáním je to jak píše martaveg. Když budeš mít štěští, pronajmeš studentům, ti jdou ale po 3+1 minimálně, aby tam mohli být ve čtyřech a vyplácelo se to. Jinak nájemci bývají chudší lidé, kteří to jedou z příspěvku na bydlení.. a ti nějakou úctu k tvému bytu a vybavení nemají (to jsou ty hororový historky)
Odpovědět
Profilova fotka
@martaveg my jsme právě byli nájemníci asi jako vy a vnímám to tak, že párů, které spolu chtějí žít ale nepořizují si hned vlastní bydlení je celkem dost, takže ideálně samozřejmě mít za nájemníky mladý pracující pár. Proto taky uvažuji o 2+kk což mi pro pár přijde jako nejčastější volba. S tou nabídkou máš pravdu, nových bytů se teď v Brně nabízí hodně, ale pořád si nemyslím, že by byla veliká nabídka za dobré peníze (viz panelákové 2+1 většinou od 1,7 milionu nahoru). Nabídky na netu určitě prozkoumám ještě detailněji, dneska jsem to tak běžně projela a nepřijde mi to jiné než před pár lety (spíš naopak cena panelákových bytů je vyšší než třeba před 2 lety). Jsem ráda, že mi sem píšeš ty kritické poznámky, to je přesně to, co jsem potřebovala ;-) Třeba ty reklamace u novostavby mě ani nenapadly, asi bychom se tam museli sami na čas nastěhovat, abysme případné nedostatky odhalili :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@slabici nejdřív jsem se cítila dotčeně a pak tedy spíš pobaveně, že jsem asi sociální případ, když jsem bydlela v podnájmu :-) Určitě je fakt, že to chce mít prostě dostatečný měsíční příjem nebo finanční rezervu, jinak samozřejmě můžou nastat komplikace veliké. A není to rozhodnutí jen na rok, ale na pár desítek let. No ještě budu všechno zvažovat a v téhle věci bude asi ten kritičtější hlas spíš přítel než já.
Odpovědět
Článek se načítá
@monny3 slusnych najemniku je jak safranu.Byt na pronajem je idealni 2+1 nepruchozi pokoje a nebo mala garsonka.Vetsi se pronajimaji hur a i ty KK co maji pruchozi pokoje.Energie vzdy mejte psane na sebe aby jste vse meli pod kontrolou.Pocitejte k hypotece i fond oprav ktery je docela vysoky.
Odpovědět
Profilova fotka
@dandaa dík za tipy ;-)
Odpovědět
Teď díky NOZ bych z pronajímání bytu komukoliv měla velké obavy, nicméně pevně doufám, že tak jak je na hlavu postavený nezůstane dlouho a aspoň 10x ho změní za dalších 40 let co by jste byt pronajimali :-D pokud to vidíš jako dobrou koupi s perspektivou do budoucna tak do toho, fandím ti ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@monny3 Nevím jak k tomu přistupují banky, ale já bych se asi bála. Jak už bylo zmíněno jednak sehnat nějaké slušné nájemníky..a když už ano i slušnému nájemníkovi se může něco stát a nebude mít na nájem. A vy tedy na splátku hypotéky. Já jsem v tom, ale velký srab :) Nešla bych do hypotéky pokud bych neměla větší rezervu (kdyby se něco stalo) a hlavně teď spoléhám sama na sebe a manžela a tak bych vlasntě spoléhala na cizí lidi (jestli mi zaplatí nebo ne) a to já bych nedala :) V tomhle jsem prostě strašný negativista :)
Odpovědět
Profilova fotka
@monny3 Jen píšu, co vidím kolem sebe. 70% bytů jede přes příspěvek na bydlení. Sehnat studenty, kteří budou solventní a nebudou věčně v prodlení, nebudou tam ubytovávat 10 svých kamarádů atd. je opravdu dnes problém. Ale jsem ráda, že ses pobavila a doufám, že takhle veselá budeš i až začneš pronajímat.. nic proti, ale maluješ si to moc narůžovo. Mě penzijní pojištění přijde mnohem méně riskantní a bezproblémový a na důchod to stačí taky ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@slabici 70% podnájmů z hrazených z příspěvků na bydlení? To mi přijde hrozně moc, znám plno lidí, kteří jsou v podnájmu, rozhodně bez příspěvků, lidé pracující a solventní jako my. I když věřím, že takoví nejsou hned první zájemci o podnájem. Že si to maluji narůžovo jsem psala hned v počátku, v tomhle je opravdu kritičtější přítel a aby s něčím podobným souhlasil, museli bychom mít zjištěné všechno ohledně financování do detailu a ideálně mít už domluvené i nájemníky. Takže díky za kritický názor, beru v potaz v podstatě všechno, nejsem impulzivní člověk a nejdu byt kupovat hned v pondělí ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@ffiinnkkaa to máš pravdu s tím spoléháním na cizí lidi, ale jak jsem psala, když si vezmu kolik problémů měl (tedy neměl) s námi náš domácí, tak v takovém případě žádné komplikace s nájemníky neřešíš, i když samozřejmě takových nájemníků není na trhu s podnájmy přehršel. Dopředu si vzít dva nájmy jako kauci znamená, že pokud dvě splátky nájemník nezaplatí, je vlastník pořád krytý. A mít na účtu rezervu dejme tomu na 3-4 splátky hypotéky není až takový problém. Ale zatím o tom fakt jen v hodně obecné rovině přemýšlím, proto jsem si tady chtěla vyslechnout kritiku. Uvědomuji si možné problémy, na začátku se získáním hypotéky, splacením nějaké části kupní ceny ze svého, nákladů na zařízení bytu, oprav a nutných investic do nových spotřebičů po každých dejme tomu 5 letech atd. a k tomu ještě možné problémy s nájemníky. A možná si dám zítra nohy nahoru někde na louce a dojde mi, že o žádné komplikace ani za cenu možných budoucích výhod nestojím a bude "vymalováno"... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@monny3 A nevím teda jestli to tu už výše bylo zmíněno...ale příjmu z pronájmu podléhají zdanění ;-)
Odpovědět
@monny3 posílám odkaz na jeden zajímavý článek ohledně investice do bytu, rizika jsou tam docela pěkně popsána: http://trhy.mesec.cz/clanky/nakup-byt.... My to máme zatím obráceně, pronájem původního bytu nám splácí část hypotéky na dům :-).
Odpovědět
@monny3 opravdu dost najemniku chce trvaly pobyt kvuli prispevku na bydleni.Nam se casto na maly byt ozvala rodina s nekolika detmi a divili se ze by byl poplatek vyssi a to proto ze musim kazdeho nahlasit do evidecniho listu.
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud chceš dopředu 2 kauce, vyřadíš určitou část nájemníků, kteří na to nemají. Pronajmout to bude trvat déle. Nehledě na to, že běžná praxe je, že pokud ti nájemník dá dvouměsíční výpověď přestane platit nájem s tím, že má předplaceno formou kauce. Takže buď se s tím smíříš a pak nemáš jak mu vyúčtovat případné škody anebo se soudíš (kvůli pár tisícům). Poznámka o daních z pronájmu je taky dobrá, z příjmů si rovnou odečti 15%. Budu taky pronajímat, ale jedině příbuzným anebo ze známosti ;-)
Odpovědět
Obecně : kdo je dneska aspoň trošku solventní, bere si hypo na vlastní bydlení a neplatí nájem. Krom malé části těch, kteří to mají na nějaký čas (třeba staví dům, šťastně se rozvádí nebo jsou pracovně přeloženi). Tj, najít dnes nájemníka s bezproblémovou platební morálkou (a i chováním) je obecně o dost horší než třeba před 5-10 lety. Samozřejmě že ne nemožné. Pokud i přesto do toho chcete jít, hodně záleží na lokalitě. Tj. cena bytu versus roční čisté nájemné, které můžete za něj dostat. Pokud za byt zaplatíte 2 mio, má to smysl pokud to pronajmete za 8500 Kč/měs, plus poplatky (aby byl hrubý výnos 5%). Jinak je lepší peníze investovat do KONZERVATIVNÍCH (bezpečných) finančních produktů a máte klid. Navíc bohužel stačí 2-3 měsíce, kdy bude byt prázdný (nebo nájemník neplatí a není jak to z něj v reálu dostat) , a celá ekonomičnost pronájmu je úplně špatně. Protože nejenom, že nebudete dostávat nájem ale musíme za něj doplatit poplatky
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?