Byt s ustředním vytapěním a vlastní kotelnou - problém nebo ne?

Profilova fotka
Dobrý den, chci se zeptat.. líbí se nám jeden byt ale má teda vytápění domu ústřední, s vlastní kotelnou v domě. Takže se chci zeptat jestli by jste do toho šli, jako jestli to není velký problém nebo jako na co si dát pozor … Děkuji za rady.. :)
Odpovědět
Že má bytový dům vlastní kotelnu není snad nic neobvyklého.
Odpovědět
Profilova fotka
@travas Pardon nenapsala jsem to asi úplně dobře, je trochu ve starším stavu tak se docela bojíme :)
Odpovědět
@holka16 Ten dům má asi nějakého majitele družstvo nebo vlastníky a přispívají do fondu oprav. Pokud kotelna doslouží musí investovat do nové. Běžná záležitost a postup.
Odpovědět
Profilova fotka
@travas Dobrá děkuji, právě nemáme takhle zkušenost tak jsem se radši zeptala.
Odpovědět
@holka16 to je tezke....zjisti si kolik se plati do fondu oprav, jestli v nedavne dobe nebyli nejake velke vydaje-zatepleni..../nebo primo kolik penez tam je/....pokud doslouzi kotel a fond bude prazdny, tak budete muset platit.
Odpovědět
Profilova fotka
Také jsme mívali společnou kotelnu původně s kotlem na uhlí a když zařízení dosloužilo, byla společná kotelna na plyn. Nebyl žádný problém. Když i ta dosloužila, rozhodlo společenství, že každý bude mít svůj vlastní kotel. Také s tím nebyl problém a teď si samostatné vytápění nemohu vynachválit. Pokud je to pěkný byt v pěkné lokalitě za slušnou cenu, to vytápění by mne netrápilo. Společná kotelna je 1000x lepší než napojení na dálkový teplovod, kde se na lidi rozpočítají všechny ztráty způsobené špatným technickým stavem teplovodu.
Odpovědět
@jitulkaka Jak se bez problému podařilo provést rozvod, předpokládám, že plynu do každého bytu?
Odpovědět
Profilova fotka
@travas Ano. Byty už měly rozvody plynu pro sporáky a teď má každý v koupelně také svůj kotel na vytápění i ohřev vody. Chtěla jsem tazatelce říci jen to, že ani se společnou kotelnou ani s přestavbou na etážové vytápění jednotlivých bytů není problém a není třeba se obávat. Pokud doslouží společná kotelna, je možnost buď investovat do nového zařízení společné kotelny nebo do etážovky. To je marné, každé zařízení jednou doslouží.
Odpovědět
Profilova fotka
@jitulkaka Tak děkuji :)
Odpovědět
@jitulkaka Zajímá mne jak staré byly původní rozvody, nebo jak starý byl dům a co stál cca kotlík do bytu.
Odpovědět
Profilova fotka
@travas Bytovka z 50tých let - rozvody plynu musely být vyměněny po cca 40ti letech. Ono vše má svou životnost, ať už v bytovce nebo v RD, s tím se musí počítat, to není nic znepokojujícího. Za mého dětství si ještě pamatuji společnou kotelnu na uhlí. Po cca 20 letech dosloužila a byla vyměněna za společnou plynovou, kterou jsme měli také cca 20 let. Poté již bylo vytápění plynem pro každý byt zvlášť, které mi sloužilo bezchybně 20 let. Měnila jsem kotel v r. 2015 opět cca po 20 letech za kondenzační, ale jen proto, abych mohla bez obav vyměnit stará okna za plastová. Kotel mám tento https://www.e-teplo.cz/kondenzacni-ko... (to není reklama na firmu, ale jen ukázka kotle) a před 2,5 rokem mě stál cca 42 tis. + převložkování komínu + práce = celkem necelých 60 tis.
Odpovědět
Profilova fotka
@holka16 Ale něco mne napadá. Neměli jsme žádné problémy se společnou kotelnou, protože to bylo za "dřívější doby". Energie byly poměrně levné, takže nikomu nevadilo, že někdo jiný topí s otevřenými okny. V dnešní době to už trošku problém může být, když jeden se snaží šetřit a druhý vytápí jak v sauně a pak větrá. Pokud ale jsou v bytech měřáky, problém by to být neměl. Možná to chce se poinformovat.
Odpovědět
Článek se načítá
@jitulkaka To ta bytovka asi měla přístupný komín z každého bytu, což bytovky stavěné s ústředním topením neměli a zde končí ta bezproblémovost, včetně toho když neměli separátní rozvod plynu.
Odpovědět
To je obecny problem spolecneho bydleni. Domluvit se! S tim musi kazdy pocitat kdyz chce bydlet v panelaku. Ve starych domech je to porad neco-kotel, zatepleni, balkony, strecha....casto se to sesype naraz a penize z fondu nestaci. Pak staci par lidi, kteri na hypoteku nemaji a je problem na svete.
Odpovědět
Profilova fotka
@travas Ale tazatelka se ptala, jestli není problém mít společnou kotelnu. Neptala se na předělání centrálního vytápění na etážové. Na to ses ptal ty :-) @bamak Do každého domu se postupně musí sypat peníze na údržbu. Výhoda bytovky je, že se na to skládá více lidí. Nevýhoda je, že se někdy nedohodnou. U nás toto problém není, přestože máme 24 bj + 3 obchody. Na úpravy si nepůjčujeme, ale našetříme a pak není co řešit.
Odpovědět
@jitulkaka Ano na to jsem se ptal, protože jsem na tuto problematiku osobně narazil.
Odpovědět
@jitulkaka tak to jste vyjimka ;-) . Vetsinou je to peklo .
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?