Byt v posledním patře - jak se bydlí pod střechou?

Zvažujeme koupi bytu v posledním, 12 patře a přemýšlím, jaké takové bydlení má výhody a nevýhody (nikdo nedupe nad hlavou, nepůjde elektřina nebo se pokazí výtah, atd.). Je v takovém bytě v létě horko/v zimě zima? Nebude zatékat přes střechu? Na co si dát pozor před koupí? Budu ráda za jakékoli postřehy.
Odpovědět
@agtari Bydlela jsem ve dvou bytech pod střechou a myslím, že opravdu jediná výhoda těchto bytů je , že vám nikdo nedupe nad hlavou, ale to je asi tak všechno. Naopak nevýhody- v zimě více protopíte, v létě je šílené horko a nedá se nijak vyvětrat, střechou může zatékat a to hlavně v zimě když roztaje sníh. Děti by neměli sami do 10 let jezdit výtahem, takže když jdou například ze školy musí jít po schodech. Nám se pravidelně stávalo, že nejezdil výtah a táhnout sama kočár do sedmého patra byl tedy zážitek. Většinou také v posledních patrech nefungují odsavače nad sporákem a ze stoupaček na wc cítíte co kdo pod vámi vaří. Já osobně bych koupila byt maximálně ve třetím patře, výše ne.
Odpovědět
Bydleli jsme v nejvyšším patře, ne teda 12, trochu míň.. super výhoda je opravdu ta, že ti nikdo nedupe nad hlavou. Párkrát se stalo, že výtah nejel, nebo výpadek elektriky. Je to nepříjemné ale jedinkrát, kdy mi to opravdu vadilo, když se výtah předělával a nejel snad týden. Jednorázově se to bez výtahu dá. Jestli tam bylo větší teplo to nedokážu posoudit, nikdy mi to tak nepřišlo a zima už vůbec ne - topili jsme si jak jsme potřebovali. To spíš člověk pozná, když soused pod ním netopí, od podlahy jde zima než ze shora. Přes střechu nám zateklo jednou jedinkrát - když ve vichřici uletěla střecha:( ovšem to nebylo zatečení ale totální vyplavení a odnesli to i sousedi v nižších patrech, takže to už si nevybereš:)
Odpovědět
když jsem v našem domě obcházela byty,tak mě zarazilo jak moc je slyšet v posledním patře strojovna výtahu , to bylo fakt hrozný, to bych nevydržela,ale ve vedlejším vchodě to tak hrozné nebylo, tak na to bych si dala pozor
Odpovědět
bydlíme v posledním patře a za jiné patro bychom neměnili. Máme tu klid. Dům je revitalizovaný včetně výtahu, takže střechou neteče, byt se nám nepřehřívá, strojovna je slyšet jen minimálně (nebo už jsme si zvykli), nikdo nám nechodí kolem vstupních dveří a zas tak moc nás neruší zvuky zvenčí. Samozřejmě má to i své nevýhody, když nejede výtah nebo když potřebujete nastěhovat něco, co se vám nevejde do výtahu. Co se týče topení, tak určitě neprotopíme víc než ostatní. Navíc tu existují při vyúčtování zohledňovací koeficienty pro tímto způsobem znevýhodněné byty (štít, přízemí, nejvyšší patro apod). No a nakonec teplo se stejně nerozúčtovává podle indikátorů na 100 %, ale v poměru 60:40 nebo 50:50.
Odpovědět
@agtari ještě mě napadla nevýhoda, jako poslední byty v patře odvzdušňujete radiátory.
Odpovědět
A nevíte, jak je to s výtahy? V domě jsou 2, jsou na sobě nezávislé? Tzn. když má jeden poruchu, druhý jezdí normálně? Myslím, že v přízemí bylo jenom jedno tlačítko na oba výtahy. Možná hloupá otázka, ale bydlela jsem zatím v 2 NP a teď v 6 NP, ale je to nízký dům s 1 výtahem, který je věčně pokažený. Přece jen šlapat několikrát denně 12 pater s velkým starým psem a časem s malými dětmi asi není nic moc. Jak jste řešily pohyb dětí ze školy, atd.? Jestli se nepletu, nesmí do 10 let jezdit samy výtahem, což by mohl být u vyšších pater problém, ne?
Odpovědět
Profilova fotka
@agtari koukam, ze resim malou loznici a byt ve 12 patre.... my jsme ted v osmem, poslednim. Zatepleny, po renovaci, byt je uzasnej, ze by bylo extra vedro tak to rict nemohu, v zime stejne jako vsude jinde. Jde o to mkrnout se, jak je dum stary, zda se bude rekonstruovat atd. Vytah mame jeden, nejel asi 3x a slapat to tehotna se psem treba i nekolikrat denne, fakt nic moc. Stejne tak s kocarkem, nakupem atd....
Odpovědět
@mr_falko Dům je opravený a myslím, že i zateplený, ale mám v plánu se zeptat, co přesně se rekonstruovalo a v jakém stavu je střecha. Mít malého psa, tak to neřeším, ale náš má 25 kilo a 9 let, takže brzo nebude schopný šlapat 12 pater pěšky a při jeho velikosti ho nosit nepřipadá v úvahu. Malé děti a kočárek jsou pak další potenciální problém.
Odpovědět
Bydlíme v bytě ve zděný bytovce z roku 1974 v posledním patře (4. np) - bez výtahu. Celej byt jsme vlastníma silama rok rekonstruovali. Výhoda je, že nám opravdu nikdo nedupe nad hlavama. Další, pro nás kladný pozitivum je výhled. Ten máme asi nejlepší z celýho baráku. Co se týče topení, tak máme vlastní plyn. kotel, takže si zatopíme kdy my chceme a neurčuje nám to místní teplárna. Co jsem sondoval od sousedů, tak asi protopíme o trošku víc, ale není to nic extrémního. Spíš záleží na kolik člověk topí, jak větrá atd. Co se týče tepla, tak to je horší, ale to je dáno spíš orientací bytu skoro na západ, takže nám do všech oken krom kuchyně pere sluníčko tak od 14 hod. do západu. V zimě nám tu slunce nesvítí vůbec. Po zkušenostech z minulýho léta jsme tenhle rok instalovali klimatizaci a tou hodláme i topit. Po zkušenosti z předchozího bytu, kde jsme bydleli uprostřed paneláku a nad náma bydlela rodina s malejma dětma, tak znovu bych do toho nešel. Neustálý dupání, jízda na odražedlech s asi hranatejma kolečkama a pod náma zas stěkal a kňoural velkej pes když byl sám doma. Všude je prostě něco . . .
Odpovědět
@agtari no já si myslím, že i z bezpečnostního hlediska by výtahy měly být od sebe oddělené. S dětmi nevidím vůbec žádný problém. Mám 6ti letého a jezdí výtahem naprosto v klidu sám ;-)
Odpovědět
my sli po zkusenosti predesle,cilene do bytu v.poslednim (u nas 4.patre). Vytahy nemame,odpada starost :-) Ale hlavne....dum prosel kompletni revitalizaci,zatepleno,okna,zasklena lodzie a hlavne strecha. Strecha je nove sedlova,odizolovana,nove svody, takze vubec neresime nejake vedro/zima,zatekani apod. Presto mame jiny koeficient na vypocet tepla,jako posledni patro. Mame absolutni klid,coz je pro nas jedna z klicovych veci. Nemenila bych ani za nic:-)
Odpovědět
normálně jako kdekoliv jinde...
Odpovědět
Článek se načítá
Diskuse pokračuje po 7 měsících
... po aktuální zkušenosti bych šel také (a už to plánujeme) do nejvyššího patra. Pořád lepší chodit pěšky po schodech, než mít souseda dementa s dlažbou po celém bytě, který si myslí jak je in, když musíme poslouchat každý jejich krok a posun židle... ]-( :-( O zvucích z jejich koupelny nebo wc (prdění) ani nemluvím... :-(
Odpovědět
Já jsem spokojená, mám klid, že mně na hlavu nevyteče celá pračka, kolem dveří nám nikdo nechodí, nebojím se zlodějů. Můžu doma chodit nahá, opalovat se před oknem, přitom už o patro níž je podle mě ještě vidět z ulice. Jsme tedy v bytovce bez výtahu, takže ne tak vysoko... v 12. patře bych nechtěla bydlet, pokud by nejel výtah.
Odpovědět
Jsme ve 12 patře v 3+1 pod střechou a kdyby jsme neplanovali domek, neměnila bych za nic na světe. Máme tady naprostý klid nad hlavou, štěstí na sousedy vedle i pod námi. V zimě cca 22 stupňů, protopeno 7500,- za jednu topnou sezónu, dva výtahy, osobní a nákladní, oba najednou ať už z jakéhokoliv důvodu nejeli jen dvakrát za pět let co tu bydlíme, v létě sice teplo, nám stači větrák a je lepší klima. Střecha je po rekonstrukci takže nikde nic netece. Za mně maximalni spokojenost ;-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
Ahoj, nemá někdo zkušenosti, klasická paneláková střecha a sedlová střecha? Jaké to udělá klima v zimě a v létě? Kupuji byt v posledním patře a bojím se aby tam v létě nebyl "pečák" (ale už je tam nová sedlová střecha).
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud bych si mohla vybrat byt v paneláku, tak jedině poslední patro. Bydleli jsme tam a žádný problém. A to že nejsou nad vámi sousedi, je k nezaplacení. Pečák tam podle mě nebude o nic jiný než v ostatních bytech, my jsme nic takového nepozorovali
Odpovědět
@agtari Problém je to zatékání, i když třeba v našem domě je to problém spíš bytů pod podkrovím. V podkroví OK a problém je třeba na okapech a tak. A taky tedy to přehřívání. Dvě kamarádky bydlí v podkroví, klimatizace je prostě nutnost.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
bracha bydli v poslednim patre, a je moc spokojeny. ja zacinam hledat, protoze v soucasnosti porad slysim sousedy a rada bych vymenila za klid. akorat mne kazdy rika, ze je opravdu v lete velke horko, ale podle mne to muze mit i nekdo, kdo bydli treba v 6. ci 7. patre smerem na zapad...nemusi to byt jen nutne pod strechou. kazdopadne horko se da asi resit, hluk jen tak ne...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 9 měsících
My bydlíme ve 3.patře z 11, všechna okna máme v řadě na JV, svítí do nich od rána do večera. Vedro je tu v létě neuvěřitelný. Budeme se stěhovat do čtyřpatráku pod střechu a fakt se nebojím, že tam bude v létě tepleji.
Odpovědět
Bydlíme v posledním patře a pro mě je to nejlepší - je tu klid.
Odpovědět
Vyrůstala jsem v posledním patře paneláku a musím říct, že to bylo perfektní. Nikdo nám nedupal nad hlavou, celkově jsme měli štěstí na sousedy kolem, takže bylo ticho a klid. Nijak si nevybavuji, že by byla doma zima nebo moc horko, naopak jsme měli super výhled (poslední panelák a za ním už jenom louka, pole, les a kopce). Pak jsem pár let na VŠ bydlela v druhém patře starého domu a bylo slyšet všechno, jak sousedi nad námi, tak sousedi pod námi a bylo to peklo. Teď bydlíme v historickém centru, starý dům, podkrovní byt. Zase pohoda, nic není slyšet, ale v zimě se nedostaneme nad 20 stupňů a větrat musíme opatrně, protože vytopit byt zpátky alespoň na 18 stupňů je peklo. Naopak v létě umíráme horkem. Záleží tedy dům od domu...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?