Elektrické topení do bytu: Tepelné čerpadlo, radiátory nebo infrapanely?

Pristehovali jsme se do 15 let stare bytovky v Praze posledni patro. Neni zde zavedeny plyn. Topeni je resene konvektory a v koupelne je elektricky bojler. Chteli bychom to zmenit na neco jiny zpusob. Jsem laik, takze jenom uvazuji. Tepelne cerpadlo a udelat radiatory? Je tam terasa, takze by se to teoreticky melo kam umistit, ale co vim tak to dost huci a nevim jestli to vubec jde do bytu. A tahat po 3 pokojovem byte rozvody na radiatory a napojit na elekticky kotel? Z infrapanelu nejsem taky nadsena, teplo na hlavu, zima od nohou. Existuje jeste nejaka moznost? Dekuji
Odpovědět
1
2
Možnosti 1) Nejlevnější jsou obyčejné olejové elektrické radiátory. 2) Infra panely. Jsou dražší, ale provozní náklady jsou vysoké a srovnatelné a 1) 3) multisplitova klimatizace pro topení a chlazení. Provozní náklady méně jak třetinové proti 1 a 2. 4) normální TČ vzduch-voda. Znamená to dodělat rozvody a radiátory. Nejvyšší náklady na instalaci a tato ombinace neumí chladit. Nejvýhodnější je asi varianta 3), ale každému nevyhovuje topení klimou
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zubr487:

Možnosti 1) Nejlevnější jsou obyčejné olejové el…
@zubr487 a mate osobni zkusenost s TC vzduch-voda a jeho hlucnosti? A kdyby se uz delali rozvody na topeni je potom levnejsi provoz na TC nebo pripojeni k elektrickemu kotli? Dekuji
Odpovědět
Kombinace elektrokotle s radiátory je nesmysl. Provozní náklady jsou stejné jako s obyčejnými Elektro radiátory, ale investiční náklady jsou kolem stovky tisíc. Kombinace s TČ má cca třetinovou spotřebu proti čistě elektrickému topeni. Hlučnost TČ nebo klimy záleží na typu. Obvykle to není rušivé
Odpovědět

Kombinace elektrokotle s radiátory je nesmysl. Pr…
@zubr487 TČ do činžáku do posledního patra? Když nic tak zásah do společných konstrukcí, souhlas SVJ a nekonečné spory s ostatními vlastníky.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:

@zubr487 TČ do činžáku do posledního patra? Když…
@jozkakomosny Jake spory konkretne myslite?🤨
Odpovědět

@jozkakomosny s tím naštěstí nemám zkuseniosti
Odpovědět
Profilova fotka
Zvolil bych multisplitovou klimatizaci na topení i chlazení. Pokud by to z nějakého důvodu nešlo, nevyhovovalo, zkusil bych elektrická akumulační kachlová kamna a pro ohřev využil nízkého tarifu.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od ibacik:

@jozkakomosny Jake spory konkretne myslite?🤨
@ibacik spory? Že sousedé si budou stěžovat že je to čerpadlo ruší a následně měření hluků jestli jsou dodržené limity a podobně. Samozřejmě záleží co máte za sousedy ale ti se můžou kdykoliv změnit. Je dům zateplen? Jaké jsou teď náklady za vytápění?
Odpovědět

@jozkakomosny Bežne vidím na panelákoch, že majú ľudia na balkónoch klimatizácie, čo je v podstate tepelné čerpadlo. Áno, vyžaduje to súhlas SVJ, ale evidentne sa to dá. Topení klímou má svoje limity, aby to nedopadlo ako na fotke.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@jozkakomosny Bežne vidím na panelákoch, že majú …
@roman_ Zatatel jistě nemyslel klimatizaci, když psal o tepelném čerpadle. Vždyť na to chce napojit radiátory.
Odpovědět

@roman_ Zatatel jistě nemyslel klimatizaci, když…
@jozkakomosny tazatel se ptal na kombinaci TČ+radiátory. To je pravda. Jenže je to hodně drahá varianta. Podstatně levnější je multisplitova klimatické. Jinak řečeno TČ vzduch-vzduch. Tato varianta má i výhodnější COP proti kombinaci s radiátory. Výše uvedené problémy s SVJ se týkají obou variant. Na druhou stranu spolu s oteplováním se klima stává standardem a vídávám to na panelácích běžné.
Odpovědět

@roman_ Zatatel jistě nemyslel klimatizaci, když…
@jozkakomosny Vonkajšia jednotka TČ vzduch-voda a TČ vzduch-vzduch (klimatizácie), je v princípe to isté zariadenie. Takže ak SVJ povolí klímu, nemal by byť problém povoliť ani vodné TČ.
Odpovědět

@jozkakomosny tazatel se ptal na kombinaci TČ+rad…
@zubr487 Já přece nepíšu, že bych tazateli to TČ doporučoval. Naopak, bude to dražší a komplikovanější.
Odpovědět
Dekuji za vase odpovedi a vypada to, ze bychom sli do multisplitu. Jeste by me zajimalo jestli nemate doporuceni na firmu v Praze a okoli. Chteli bychom neco kvalitniho.
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Příspěvek byl smazán adminem. @jplabs milý Vážený, to co jste napsal je totální nesmysl. Perpetum mobile samozřejmě nejde sestrojit, ale TČ NENÍ perpetum mobile. Zhruba 1/3 až 1/5 výstupní energie si bere z El přívodu a zbytek čerpá z vnějšího prostředí. V podstatě tím čerpá energii slunce. Účinnost se nechá jednoduše zjistit tak, že se přívodní energie měří elektroměrem a výstupní energie kalorimetrem. To si myslíte, že jsou všichni tak pitomý včetně výrobců TČ, že si účinnost neumí změřit? Jinak ta diskuze je opravdu úsměvná.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Jestli ten článek a diskuze pod není fake, no tak to potěš koště :-)
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od pyramis:

Jestli ten článek a diskuze pod není fake, no tak…
@pyramis stále ještě existují bloudi, co věří v placatost země, tak se ani nedivím podobným úchylkám. Alespoň jsem se pobavil.
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem. @jplabs Hotnopočernický blábol asi od laika a neználka.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od ibacik:

Dekuji za vase odpovedi a vypada to, ze bychom sl…
@ibacik Praha a okolí kvalita a velký výběr Mitsubishi. (něco málo na mých www.)
Odpovědět

@pyramis stále ještě existují bloudi, co věří v p…
@zubr487 je to k pobavení když takovým věcem věří někteří lidi ale problém nastane když třeba o tom TC věří projektant který projektuje domy.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od edison101:

@zubr487 je to k pobavení když takovým věcem věř…
@edison101 možná jsem optimista, ale projektanti snad nejsou pitomci
Odpovědět

@edison101 možná jsem optimista, ale projektanti …
@zubr487 vím minimálně o jednom který tomu asi věří. Před pár roky kámoš stavěl barák a projekt mu dělal nějaký jeho kámoš tak jsem se sním bavil o tom jak bude vytápět a že nejlepší vytápění je elektrické rohože. Tak jsem mu řekl že ať jde do TC nebo aspoň vodní podlahovky ať může zdroj topení kdykoliv změnit. A že ne protože ho projektant přesvědčil a že TC je nejdražší zdroj topení že spotřebuje mnohem víc elektřiny než elektrické topení. Že je to projektant který o tom musí něco vědět. A kdykoliv někdo řekne něco o TC tak přesvědčuje že TC je nesmysl protože má obrovskou spotřebu elektřiny a on to má nejlepší. Taky první rok, dva machroval jak za vše platí málo že ma celkovou spotřebu elektřiny 11-12MWH pak ale přišla krize a výrazné zdražení energii a byl v háji a od té doby raději furt topí v krbu. Ale pořád vzpomíná že je dobře že nemá TC že tím by zaplatil víc protože mu to spočítal projektant.
Odpovědět
Infra panely - si vždy vzpomenu, jak jsem se ubytoval v hotelu kdesi u Frankfurtu, na pokoji kosa a tak jsem zavolal recepční, že se tam nedá spát. Ukázala mi na zdi obraz, že to je infrapanel. Z boku tlačítko, tak jsem jej zapnul, v obraze se rozsvítil malý displej, ukázal 16 stupňů, tak jsem ulehl jak se zahřeji. Ráno displej ukazoval 17 stupňů. Pokud se chcete zahřát jen psychycky, doporučuji infrapanely.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od guteman:

Infra panely - si vždy vzpomenu, jak jsem se ubyt…
@guteman Infrapanely hrejú iba to, na čo priamo "vidia". Takže ak sa schováte pod perinu, alebo dáte nohy pod stôl, tak budete v zime. Ale zažil som v jednej priemyselnej hale veľké infra panely na strope vo výške tak 4 metre, pod nimi bolo parádne teplo aj na krátke tričko. Potom ich vypli a behom minúty bola zima. Teplota vzduchu bola celú dobu cca 10 °C. Takže svoje využitie to má, ale v domoch asi úplne nie.
Odpovědět
Profilova fotka
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem. @jplabs A Země je kulatá nebo placatá? Při Vašem vzdělání...😀
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem. @jplabs Dve veci. Nemusím veriť tepelku a jeho štítkovým parametrom, ale verím elektromeru a keby som ani tomu neveril, stačí mi, že mu veria tí, čo mi posielajú faktúry. Druhá vec, čierne strechy obvykle nie sú výmyslom projektantov, ale požiadavkom klientov, pretože je to aktuálne moderné. Vy budete asi jeden z tých teoretikov, ktorý je so svojimi hypotézami úplne odtrhnutý od reality.
Odpovědět
Profilova fotka
Pane Bože, za co?
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?