Odpověď na příspěvek od zubr487:
Možnosti 1) Nejlevnější jsou obyčejné olejové el… @zubr487 a mate osobni zkusenost s TC vzduch-voda a jeho hlucnosti? A kdyby se uz delali rozvody na topeni je potom levnejsi provoz na TC nebo pripojeni k elektrickemu kotli? DekujiOdpověď na příspěvek od zubr487:
Kombinace elektrokotle s radiátory je nesmysl. Pr… @zubr487 TČ do činžáku do posledního patra? Když nic tak zásah do společných konstrukcí, souhlas SVJ a nekonečné spory s ostatními vlastníky.Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:
@zubr487 TČ do činžáku do posledního patra? Když… @jozkakomosny Jake spory konkretne myslite?🤨Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:
@zubr487 TČ do činžáku do posledního patra? Když… @jozkakomosny s tím naštěstí nemám zkuseniostiOdpověď na příspěvek od ibacik:
@jozkakomosny Jake spory konkretne myslite?🤨 @ibacik spory? Že sousedé si budou stěžovat že je to čerpadlo ruší a následně měření hluků jestli jsou dodržené limity a podobně. Samozřejmě záleží co máte za sousedy ale ti se můžou kdykoliv změnit. Je dům zateplen? Jaké jsou teď náklady za vytápění?Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:
@zubr487 TČ do činžáku do posledního patra? Když… @jozkakomosny Bežne vidím na panelákoch, že majú ľudia na balkónoch klimatizácie, čo je v podstate tepelné čerpadlo. Áno, vyžaduje to súhlas SVJ, ale evidentne sa to dá. Topení klímou má svoje limity, aby to nedopadlo ako na fotke.Odpověď na příspěvek od roman_:
@jozkakomosny Bežne vidím na panelákoch, že majú … @roman_ Zatatel jistě nemyslel klimatizaci, když psal o tepelném čerpadle. Vždyť na to chce napojit radiátory.Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:
@roman_ Zatatel jistě nemyslel klimatizaci, když… @jozkakomosny tazatel se ptal na kombinaci TČ+radiátory. To je pravda. Jenže je to hodně drahá varianta. Podstatně levnější je multisplitova klimatické. Jinak řečeno TČ vzduch-vzduch. Tato varianta má i výhodnější COP proti kombinaci s radiátory. Výše uvedené problémy s SVJ se týkají obou variant. Na druhou stranu spolu s oteplováním se klima stává standardem a vídávám to na panelácích běžné.Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:
@roman_ Zatatel jistě nemyslel klimatizaci, když… @jozkakomosny Vonkajšia jednotka TČ vzduch-voda a TČ vzduch-vzduch (klimatizácie), je v princípe to isté zariadenie. Takže ak SVJ povolí klímu, nemal by byť problém povoliť ani vodné TČ.Odpověď na příspěvek od zubr487:
@jozkakomosny tazatel se ptal na kombinaci TČ+rad… @zubr487 Já přece nepíšu, že bych tazateli to TČ doporučoval. Naopak, bude to dražší a komplikovanější.Odpověď na příspěvek od pyramis:
Jestli ten článek a diskuze pod není fake, no tak… @pyramis stále ještě existují bloudi, co věří v placatost země, tak se ani nedivím podobným úchylkám. Alespoň jsem se pobavil.Odpověď na příspěvek od ibacik:
Dekuji za vase odpovedi a vypada to, ze bychom sl… @ibacik Praha a okolí kvalita a velký výběr Mitsubishi. (něco málo na mých www.)Odpověď na příspěvek od zubr487:
@pyramis stále ještě existují bloudi, co věří v p… @zubr487 je to k pobavení když takovým věcem věří někteří lidi ale problém nastane když třeba o tom TC věří projektant který projektuje domy.Odpověď na příspěvek od edison101:
@zubr487 je to k pobavení když takovým věcem věř… @edison101 možná jsem optimista, ale projektanti snad nejsou pitomciOdpověď na příspěvek od zubr487:
@edison101 možná jsem optimista, ale projektanti … @zubr487 vím minimálně o jednom který tomu asi věří. Před pár roky kámoš stavěl barák a projekt mu dělal nějaký jeho kámoš tak jsem se sním bavil o tom jak bude vytápět a že nejlepší vytápění je elektrické rohože. Tak jsem mu řekl že ať jde do TC nebo aspoň vodní podlahovky ať může zdroj topení kdykoliv změnit. A že ne protože ho projektant přesvědčil a že TC je nejdražší zdroj topení že spotřebuje mnohem víc elektřiny než elektrické topení. Že je to projektant který o tom musí něco vědět. A kdykoliv někdo řekne něco o TC tak přesvědčuje že TC je nesmysl protože má obrovskou spotřebu elektřiny a on to má nejlepší. Taky první rok, dva machroval jak za vše platí málo že ma celkovou spotřebu elektřiny 11-12MWH pak ale přišla krize a výrazné zdražení energii a byl v háji a od té doby raději furt topí v krbu. Ale pořád vzpomíná že je dobře že nemá TC že tím by zaplatil víc protože mu to spočítal projektant.Odpověď na příspěvek od guteman:
Infra panely - si vždy vzpomenu, jak jsem se ubyt… @guteman Infrapanely hrejú iba to, na čo priamo "vidia". Takže ak sa schováte pod perinu, alebo dáte nohy pod stôl, tak budete v zime. Ale zažil som v jednej priemyselnej hale veľké infra panely na strope vo výške tak 4 metre, pod nimi bolo parádne teplo aj na krátke tričko. Potom ich vypli a behom minúty bola zima. Teplota vzduchu bola celú dobu cca 10 °C. Takže svoje využitie to má, ale v domoch asi úplne nie.