Koupě bytu v paneláku - zvýšené přízemí

Chceme koupit byt a vybrali jsme kvůli velikosti a uspořádání pokojů byt ve zvýšeném přízemí (1NP/8) v paneláku na okraji sídliště. Byt je v družstevním vlastnictví s možným převodem do osobního vlastnictví (dle informací z realitky) a budeme řešit financování hypotékou a dělat komplet rekonstrukci. Zajímalo by mě, na co si dát pozor a co všechno je potřeba zjistit a zařídit, abychom se pak vyhnuli případným nepříjemným překvapením. Má smysl vzít si na druhou prohlídku stavaře? Máte někdo s bydlením ve zvýšeném přízemí zkušenosti?
Odpovědět
Já bydlím od dětství a žádné negativa nepocituji.
Odpovědět
My bydlíme ve zvýšeném přízemí 11 let. Z jedné strany je to teda spíš přízemí, ne moc zvýšené, a z druhé strany (byt prochází domem na obě strany) je to spíš 1. patro. V místnosti, která je v úrovni přízemí, máme zevnitř nůžkovou mříž. Negativa: - byt je tmavý Pozitiva: - v létě je v bytě příjemně chladno - nezajímá vás stav střechy - nezajímá vás stav výtahu - pod vámi jsou (nejspíš) jen sklepy takže děti můžou v bytě relativně řádit jak chtějí (třeba jezdit na plastových motorkách :-D) a nikoho tím nebudete obtěžovat
Odpovědět
A jak je to s hlukem z chodby a zimou od země? Máme psa, tak bych ráda na podlahu nějaké pěkné lino - pro zvířata není až tak klouzavé a chlupy z toho jdou krásně uklidit na rozdíl od koberců. Dům je celý zateplený a pod bytem jsou sklepy, jak se píše o příspěvek výše.
Odpovědět
@agtari my jsme v přízemí a zima od země není.Hluk z chodby neznámé jelikož jsme dal od zadního vchodu kterým nikdo nechodí a máme protihlukove dveře.Dům je tedy cihlovy.
Odpovědět
mame plovoučku 10 let starou a 2 psy a je pravda že je zima od noh to jo ale lino je teplejší. HLUK no samozřejmě když někdo projde po schodech to je slyšet ale není to nic strašnýho o to máme 20 let staré dveře :D Bydlela jsem v úplném přízemí s výtahem u dveří a taky pohodě člověk si zvykne :)
Odpovědět
ahoj, u bytu v přízemí bych určitě invstovala do izolace podlahy, aby nešel chlad od sklepů či co je pod bytem. Pak bych investovala do dveří a oken, aby nešel slyšet hluk z chodby - každý kdo půjde do domu půjde kolem vás a okna pořádná, aby nešel slyšet hluk z ulice. Jinak v tom nevidím problém.
Odpovědět
Bydlím v přízemí prakticky od narození, je to skutečně o zvyku. Je fakt, že v létě je tu chladněji než ve vyšších patrech, před domem máme však stromy a v zimě je to tmavší...Jinak podlahu zvlášť izolovanou nemáme a je pod námi technické podlaží, zimu od podlahy ale nepociťujeme. Byt je naproti výtahu, dveře máme staré, je to slyšet, ale pouze v předsíni. Slyšela jsem názor, že lidé, kteří v přízemí bydlí už negativa tolik neřeší, je to pohodlné. Akorát tedy na balkonu máme mříže a i přesto se mi na balkoně ztratil kabát, květák a pórek.....ale je to tím, že se tu potulují bezdomovci.
Odpovědět
Všichni mí známí, co bydlí v přízemí, mluví o chladu od podlahy.
Odpovědět
@agtari bydlení v přízemí je o zvyku. Chladněji od podlahy může být, pokud pod sebou nemáte vyhřívanou místnost. Pak je to o tom, jak moc v paneláku funguje vedení (družstvo či SVJ) a je ochotno situaci řešit, třeba dodatečným zateplením stropů sklepů. Ale obyčejně při rozúčtování tepla jsou nastaveny pro tyto jinak znevýhodněné bytu koeficienty, které by vám měly vyšší spotřebu tepla alespoň trochu vyrovnávat na úroveň ostatních bytů. Co ještě vím, tak přízemní byty jako první chytají problémy s ucpanými odpady, ale to je situace, která může nastat jednou za několik desítek let ;-) .
Odpovědět
@martinam76 Jojo, je fakt, když jste to připomněla, že to nás skutečně 1x postihlo, když sousedé předělávali jádro a řemeslníci si příliš nelámali hlavu s tím, co hodí do odpadové roury....skutečně se stoupačka odpadu ucpala o z WC jsme měli nevábný vodotrysk ]-( . Ale je fakt, že to bylo skutečně způsobeno nedbalostí řemeslníků a vícekrát se nám to nestalo..... Jinak pod námi je skutečně technické podlaží, když jsme rekonstruovali byt, tak jsme tam 1x byli a bylo tam tepleji než v bytě, vedou tam veškeré teplovodní rozvody a slyšela jsem, že v jiném vchodě se tam bezdomovci chodili v zimě ohřívat..... Záleží na situaci, samozřejmě může být i chladno, byli jsme se podívat na byt v přízemí, pod kterým byla garáž a tam bych asi skutečně obavu, že odspodu půjde chlad měla....
Odpovědět
@zenny2 ono právě záleží na tom, co pod dotyčným bytem je a co tam vede. Ale jako velkou překážku při rozhodování bych to neviděla. Je to opravdu na zvyku, někdo je spokojený v přízemí a do nejvyššího patra by nešel, někdo to má opačně. Jinak co se týků těch odpadů, to ani nemusí být nedbalost řemeslníků, ale i laxní přístup všech ostatních uživatelů bytů. Nejhorší házet do záchodu vlhčené ubrousky, kuchyňské papírové utěrky apod. Pak se přidá ještě tvrdá voda v místě a je otázkou času, kdy se odpady ucpou :-) .
Odpovědět
My máme pod sebou sklepy, takže podlaha je chladnější, ale stropy sklepa jsou zateplené polystryrenem, tak to není tak hrozné. Ale sousední přízemní byt je nad sušárnou, kde je stabilně 35°C, takže ten má podlahy jakoby s podlahovým topením :-)
Odpovědět
Článek se načítá
my jsme se přízemí vyhýbali kvůli vlhku, chladu (od země), větší temnotě (moc světla se dovnitř nedostane ve srovnání s vyššími patry) a hluku...taky je to pak hůře prodejné a navíc pokud je u toho balkón, člověk na něm nerad sedí, protože je na něj hodně vidět (hlavně z ulice)
Odpovědět
pro mne je byt v přízemí čiré zlo, člověk aby se bál otevřít okna, že někdo něco ukradne, balkon s mříží je hrůza, nedostatek soukromí, tmavý byt, co ještě víc chtít, aby člověk řekl ne
Odpovědět
@adjanni jo, na krádeže jsem zapomněla co se mi ale zase líbí jsou byty s malým dvorkem/zahrádkou v přízemí, ale musí mít ten dvorek hodně soukromí :)
Odpovědět
a ještě jedno, já se z 11 patra přestěhovala do 2 a musím říct , že prach, popílek je několikanásobný a což ještě zvýšené přízemí...
Odpovědět
známý bydlel v pronájmu v přízemí. Plíseň, chlad, tma a to byla novostavba. Po vykradení se už bál i v noci mít otevřenou byť i vitrínu. Bohužel v tomto bytě byla v předsíni a kuchyni dlažba. Byl rád, když odešel a to byla novostavba. A také slyšel neustálé třískání vchodových dveří, kdykoliv někdo šel :-(
Odpovědět
Profilova fotka
Já bydlela ve zvýšeném přízemí dvakrát, jednou na studentském privátě v paneláku a podruhé těsné po VŠ v cihlovém domě. Ten panelák byl naprosto v pohodě. Stál ve svahu tak okna byly stejně docela vysoko nad terénem a pěkný výhled do kraje. V létě určitě chladněji než v horních patrech, a naopak v zimě jsme měli od podlahy hezky (někdy až moc) teplíčko, protože pod námi byly technické prostory s vedením "tepla". Rušení pohybem ostatních lidí u vchodu mi nepřišlo nijak zásadní. V tom cihláku to bylo trochu horší, pod námi byla nevytopená garáž a výtah sousedil se stěnou kuchyně, navíc jsme měli výhled tak akorát do zdi protějšího domu, což jsem časem zjistila, že mi opravdu vadí. Takže nejsou všechny přízemní byty stejné. Určitě bych se zajímala, co je pod bytem, jaký je typický "provoz" v domě a kolem domu (bude rozdíl mezi domem s pár bytovými jednotkami, kde vede kolem něj jen málo frekventovaný chodník, nebo domem se stovkou BJ a parkovištěm pod okny, a taky bacha na blízkost hospody apod...takoví noční opilci dokážou pěkně znepříjemnit život), jak daleko je byt od vchodu do domu, jaký je výhled z oken a jaké jsou možnosti zabezpečení oken a balkonu (zdaleka ne všechno družstvo povolí). A obecně zajímat se fungování družstva/SVJ (jak se rozpočítává teplo, jak se hradí výtahy, i jak to funguje obecně - jestli se družstvo stará dobře), taky bych chtěla znát jestli a jak byly renovovány instalace v domě (hlavně ty odpady...ty by vás mohly nepěkně překvapit). Na prohlídku bych stavaře určitě vzala...má to přecejen víc "v oku". Jinak doporučuju se podívat, jestli ve zdech nejsou praskliny, neprohýbá se strop, nezatéká tam, hledat stopy plísně.
Odpovědět
Profilova fotka
Jo a ohledně toho převodu do OV, zajímejte se jestli je to už schválené, že to půjde, nebo jde o byt se splacenou anuitou, ale uvolnonění k převodu do OV ještě nebylo schváleno? A pokud v domě je část bytů v OV a číst ve družstvu, jak to funguje...někdy to může dělat celkem hokej ve financování společné údržby. A taky obecně bych se zajímala jaký podíl bytů obsazených podnájemníky (tedy, těch, kde majitel/člen BD nebydlí sám, ale pronajímá je). Pokud je příliš velký, zase to značí možné problémy (majitel, který v domě nebydlí se míň zajímá o problémy a je i míň nakloněn vydat peníze na jejich řešení. Navíc je větší šance, že některé byty budou obsazené poněkud problematičtějšími podnájemníky - zahraniční dělníci, studenti-pařměni atd.).
Odpovědět
z mojí zkušenosti: zima od podlahy a protože je to cihlový dům, tak tím pádem i zvýšené náklady na topení, topím v podstatě po celý rok, paradoxne v zime pocitove teplejší, protože slunce je níž a zasvítí i do bytu:-)
Odpovědět
Profilova fotka
bydlíme tak čtvrtým rokem, jediné negativum, které vnímám jsou mříže na balkoně. Jinak za mne super, netrápí nás výtah, z našeho gaučáka kočičího se stal venkovní tygr (a je moc spokojený), netrápí mne, když děti dupou, venku se psem jsem během chvilky a když nejede výtah netahám nákupy jak vůl, byt je světlý, máme teplo (roury+ pod námi vedou roury od topení), hluk z chodby nějak nevnímáme. okna máme cca 2metry na terénem (nevede nám pod nimi chodník), takže ani lidé, kteří si občas zkrátí cestu přes trávník k nám nečučí :) Ohledně hypo, je nutný souhlas družstva, že byty budou převedeny do OV (s termínem kdy) - ověřit na družstvě, nevěřit realitce :) a řešit přes předhypoteční věr, byt musí být většinou převeden do 1 roku, do provedení zástavy bývá větší úroková sazba, popř. po dobu převodu ručit jinou nemovitostí.
Odpovědět
@jenies Spíš bych myslela, aby nešel hluk z bytu na chodbu. Představa, že celý dům poslouchá, jak ječím na děti mě trochu děsí :-)))
Odpovědět
Pozitiva -Pokud je byt nad kotelnou, tak je to výhra, protože prakticky nic neprotopíte :-D - Nemusíte hlídat dupání dětí Negativa - Pokud je byt nad sklepy, tak protopíte majlant -Zvýšená hlučnost z ulice a od vchodu (hlavně scházející se mládež je katastrofa) - Pravděpodobně budete celé dny poslouchat bouchání dveří od výtahu - Přízemní byty nejsou nejbezpečnější - Na schodech u bytu budete mít pořád borčus, protože ten se prostě mezi přízemím a 1 patrem šíleně hromadí Bydlela jsem v takovém bytě 2 roky a opravdu bych tak nikdy víc bydlet nechtěla. Šílený hluk od vchodu a z chodby, na schodech pořád bordel (hlavně sousedi, promenádující se s cigaretama jsou super), bála jsem se kvůli zlodějům pořádně větrat atd.. Radím pořádně zvážit, jestli je cena bytu opravdu příznivá, protože tyhle byty se hůře prodávají.
Odpovědět
Bydlíme ve zvýšeném přízemí 1,5 roku, cihlový dům. U nás je nevýhodou to, že pod jsou pod námi sklepy, takže v zimě chladněji, ale nosíme papuče. Bohužel tu jsou stará okna (a nová drahá - památková zóna), takže slyšíme hluk z ulice, ale už jsme si na to zvykli, je to vedlejší ulička, jen je naproti nám restaurace. Světla tu máme dost, máme velká okna. Balkon, terasa je do dvora, je tu uzavřený dvůr, takže se vykradení nebojíme. Výtah tu nemáme, jen slyšíme bouchající a vrzající dveře. A když jde někdo večer v podpatkách po schodech, tak to slyšíme v ložnici. Je tu ale jen 8 bytů, takže se tu udržuje pořádek a problém s hromaděním nepořádku u našich dveří nemáme.
Odpovědět
@heryna ;-) to taky, alew kolem přízemního bytu jde každý do baráku, hlučí výtah atd... 8-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?