Koupě družstevního bytu, jaký postup při převodu do osobního vlastnictví?

Profilova fotka
Prosím o radu...chtěli bychom koupit byt 3+1, ale je bohužel družstevní..takže kvůli hypotéce ho musíme převést nejpozději do roka do osobního vlastnictví...navíc ten byt je 25 let starý a v původním stavu, takže bychom ho chtěli před nastěhováním ještě zrekonstruovat... Prosím je zde někdo, kdo to taky takto měl? Na co všechno se připravit, kde a co je potřeba vyřídit a na jaké poplatky se připravit? Předem moc děkuji!!
Odpovědět
@matysce předně si na družstvu zjistěte, zda byt vůbec lze převést do osobního vlastnictví nebo ne a za jakých podmínek. Je spousta bytů, které převést nelze. Jinak přestože družstvo potvrdí, že je to možné, je tu ještě pár věcí: - když byt koupíte (tedy vlastně pouze koupíte členství v družstvu), tak převod družstevních práv bývá zpoplatněn, co jsem se setkal, tak to bývá do 10 tis. (zeptejte se na družstvu) - pak si podáte žádost o převod do vlastnictví, který může být podmíněn různými věcmi - to sdělí družstvo - žádost o převod do vlastnictví a samotný převod je většinou zpoplatněn opět do 10 tis. - převod vám neudělají hned, většinou o tom musí rozhodnout na schůzi, pozor některá družstva to rozhodují třeba jen jednou nebo dvakrát do roka. což může mít za následek, že to do toho 1 roku nestihnete, je s tím i dost papírování. My jsme měli sankci myslím 200tis. pokud to do roka nestihneme a bylo to tak, tak. Banka chce mít potvrzení o zápisu vlastníka na katastru, pak to teprve uzná, což trvá. - podmínkou převodu vždy bývá i splacená anuita, popř. jiné úvěry, které družstvo eviduje k danému bytu (např. za rekonstrukci, zateplení, apod) Toto mohou být desetitisíce, ale někde i statisíce. - počítejte při převodu s poplatky na katastru Rekonstruovat můžete, hned jak byt koupíte, jen si zase na družstvu musíte zažádat o povolení rekonstrukce (může být zpoplatněno) a podmínky, jaké se musí dodržet. Družstvo vám pak může zpětně zkontrolovat jestli jste to vše dodrželi. Co se týká nákladů rekonstrukce, tak tam si to musíte spočítat sami, podle toho, co všechno se bude dělat. Co se týká té hypotéky, tam to bývá trochu odlišné od klasické: - ten max. 1 rok než se to převede do vlastnictví platíte pouze úroky a hypo vám začíná běžet až pak - banka si od vás pravděpodobně nechá podepsat směnku na zajištění toho prvního roku, než se na to bude dát zástava, popř. budete musek ručit jinou nemovitostí - tato spec. forma hypotéky bývá extra zpoplatněna
Odpovědět
Profilova fotka
@jizvo moc díky za odpověď....ale co třeba daně? Je tam ještě něco? Např. daň z nabytí věci nebo tak něco?
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme taky převáděli, máme malé družstvo, na všem se dá dobře domluvit a bylo to zdarma, ale měli jsme hrozný problémy s žádostí na katastr a nakonec nám ji včetně smlouvy musel připravit právník a nelituju jediné koruny za něj, protože tam bylo milión příloh a kolonek a zákonných povinností ve smlouvě, že jsme byli my i družstvo totálně bezradní:-)
Odpovědět
Profilova fotka
@matysce ahoj, my jsme si to martyrium zazili taky - byt se nam docela libil, ale byl družstevní s prevodem do osobniho - bylo jen par bytu neprevedenych, takze jsme s prevodem u druzstva problem nemeli. Ale když jsem videla, co vse ta cela transakce obnáší, neverila jsem, ze to vyjde - prilis mnoho promennych u nakupu bytu, ktere preci nemuzou vyjit.. Ale nakonec to vyslo. Takze jedna vec, co jsme platili, byla prevod druzstevniho vlastnictvi z původního vlastníka - to si ve stanovach urci druzstvo samo. Nez podepisete rezervacni smlouvu, ujistete se v bance, ze hypo dostanete - nemate cim rucit, dokud nebude byt v osobním vlastnictví. Nevim, kolik mate svych prostředku, ale malo bank - skoro zadna - da sto procent na DV (zkuste KB). Dokud to neprevedete do osobniho vlastnictví, tak vlastně nemate hypo, ale spotrebitelsky uver, ze ktereho platite vetsi procento uroku, nez ma hypo a nesplacite byt, jen uroky. Take je zde uveden casovy limit, do kdy to musíte převést.. Co se tyce reko, hypo nam dali i na reko, ale musite si rici, kolik to bude - doporucuji udelat realny odhad rekonstrukce (bude součástí smlouvy o predhypo a hypo uveru). Stejně jako u každé hypo, je důležité, na jakou cenu banka odhadne cenu bytu - od toho se pak odviji i způsob cerpani prostredku na reko, bud dopadne odhad dobre a penize na reko vam po prevodu do OV poslou na ucet a vy uz pak muzete disponovat s penezi jak chcete, nebo nevyjde dobre a pak se vydaje na reko dokladaji fakturami bance, ktera je uhradi. V te idealni variantě, kdy posle banka peníze na ucet, pak nevyuctovavate vydaje, ale nekdo z banky si po skonceni vsech praci pujde prohlednout, zda je vse podle rozpočtu na reko vyhotoveno - proto nepodcenit ten rozpocet a udelat ho realne. No dale jsme platili nejaky maly peniz za prevod z DV do OV, ale jen asi tisícovku. Vyhoda nakupu bytu v DV je vyhnuti se dani z nabyti, nabyvate podil, nikoliv nemovitost. Převod do OV dani take nepodleha. Pozor ovsem na vlastnictvi - družstevní podíl nelze rozdělit, takze byt nabyde kupujici. Kupující je pak i jako prevodce uveden v katastru. Pokud budete ale nabyvat byt mimo manzelstvi, ale vkladate spolecne prostředky (vc.spolecne hypo, pokud ji nedostane jen jeden), tak byt nalezi kupujícímu a v případě problemu, na byt ta druha osoba nema zadny pravni nárok. Tedy pokud nejste sezdani a vlastníkovi bytu by se nedej bože neco stalo s nasledkem smrti, na byt nemate narok v dědickem rizeni.. Jak toto ovsem vyřešit - údajně existuje smlouva sepsana u pravnika, ktera to osetri, ale nevim, zdali to nebude podlehat dani.. Každopádně darovat polovinu nebo prevest polovinu bytu vzdy znamená zaplatit bud dan darovaci, ci z převodu nemovitostí.. Je to prekerka - dosud jsme to pravne nevyřešili.. No dnad jsem ti napsala vse, pokud cokoliv, pis klidně i do PM. :-)
Odpovědět
Jen pro doplnění. Darovací daň byla již zrušena, při darování se platí daň z příjmu. U partnerů je však darování od daně osvobozeno. Dani z nabytí darování nepodléhá. Ovšem s darováním je v takovém případě problém ten, že dispozice s bytem podléhá souhlasu úvěrující banky, která bude mít na bytě zástavu. Tudíž je třeba vše dohodnout s bankou. V případě společného splácení úvěru je vhodné sepsat dohodu mezi partnery pro případ možné rozluky. Právně se to oštřit dá.
Odpovědět
Profilova fotka
@crv ano ano, darovaci jiz je pod ZDP. Ale pokud nejsme sezdani, dan bude mastna.. Mate s tim sepsáním dohody zkušenosti? Nejspíše budeme toto cele muset resit u pravnika..
Odpovědět
Hlavně si nejdřív zjistěte na družstvu, jestli vám ten převod vůbec udělají. Měli jsme družstevní byt a ve stanovách bylo, že se převádět nebudou a družstvo to nedělalo.
Odpovědět
@zuzajda2 Pro osvobození nemusíte být sezdaní. Stačí, pokud budete žít alespoň rok ve společné domácnosti. Takže s daní nepočítejte. Až bude dohoda aktuální, tak se mi ozvěte do soukromé zprávy a vyřešíme to.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?