Byt s okny pouze na východ - máte zkušenost?

Vážené uživatelky, vážení uživatelé, přicházím si pro rady. Mám možnost pronájmu pěkného bytu, kde jsou okna orientovaná bohužel jen ČISTĚ na východ. Byt je v 1 z nejvyšších pater. Z protější strany tam domy nestíní (ale hádám, že to nehraje příliš velkou roli). Máte zkušenosti s takovýmto bydlením? Jsem sluncomil, takže jih či JZ / JV jsou pro mě jasnou volbou. Nedaří se mi však najít byt dle mých požadavků s takovouto orientací a už mě tlačí čas :/ (začíná mi připadat, že je už jednodušší sehnat ženicha než super bydlení :-D) Mám raději hledat dál? Je to na braní lithia? :-D Budu moc ráda za upřímné postřehy! Nerada bych si pronajala něco, kde budu nešťastná.
Odpovědět
pokud miluješ teplo a sluníčko, tak se na to určitě vyprdni a hledej dál ;-)
Odpovědět
Já mám zase okna jen na JZ a jsem nešťastná. Ráno tma a přes den do toho smaží šíleným způsobem. Okna na východ by byly přesně pro mě, ráno by mě budilo sluníčko a přes den by se tam dalo existovat.
Odpovědět
Máme dvě obytné místnosti na východ a dopoledne to je nic moc ,odpolko už lepší. Nejradši mám ložnici na sever, zbytek máme na západ a je tam tepleji a i déle světlo. Sousedé mají celý dům na východ a je to peklo.
Odpovědět
Profilova fotka
Žila jsem nějakou dobu (roky) v 1KK se spoustou oken na severovýchod a byla jsem spokojená. Ale opravdu to bylo prosvětlené hodně. Slunce jen ráno (jsem skřivan, takže za mě dobrý) a odpoledne už tam v létě nepralo ale světla bylo dost, v zimě stejně přijdeš domů když už je tma. Jdi tam a chvilku tam pobuď odpoledne kdy tam nesvítí a uvidíš.
Odpovědět
@mantissa Určitě bych hledala dál, mě by to vadilo hodně. Určitě se nějaký dříve nebo později najde.
Odpovědět
@bamak A máte i zkušenosti s touto orientací? :-) (Já byla na prohlídce když bylo 15 a zrovna pršelo a to tam bylo tmavo dost. Ale třeba to je jinak lepší, nevím :) Všem moc děkuji za názory a těším se na další! :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Já jsem přesně ten typ pro kterýho by to byl ideál..miluju to ranní slunce a prosvětlení místností,když člověk vstane..bydleli jsme v dvou bytech na západ a já teda trpěla,vedro,vedro a zase vedro...ale o tom to přesně je,že každý preferuje něco jiného...takhle být vámi,tak hledám dál..
Odpovědět
@mantissa Ano bydlela jsem 4roky v bytě kde byla všechna okna na východ a jedno na jih-ale cca od 14hodin stíněné dalším panelákem. Pak 3roky v bytě kde byla okna na S a jedno na Z-je to obrovský rozdíl ve světlosti a útulnosti-samozřejmě jsou lidé kterým to vyhovuje, protože v létě tam není takové teplo, ale mě to vadilo hodně. Dům jsme stavěli s okny na J a Z.....miluju to v zimě i v létě. Tepleji tu je, ale max 25st, což je úplně v pohodě.
Odpovědět
Hrozmě mě mrzí, že kvůli velkému převisu poptávky nad nabídkou je vyloučené se zajít na byt podívat 2x. Při tom chtějí majitelé dlouhodobý pronájem v 99% případů minimálně na 2 roky. Super.
Odpovědět
Ono taky záleží o jakou se jedná lokalitu. Třeba na jižní Moravě mít okna na JZ je doslova očistec. Bez klimatizace v létě nemáte šanci přežít. Spát, když máte v ložnici 30 stupňů opravdu není nic moc.
Odpovědět
My mame na vychod obyvak a je to mistnost, kde vnimam nejprijemnejsi svetlo. Rano snidame u okna a vidime jak se rozedniva. V lete sedime vecer na balkone ve stinu, odpocivame od celodenniho vedra.
Odpovědět
Byvam v 2i byte, ktory ma okna iba na vychod, aj balkon. (3. poschodie zo 4). Rano pekne slnko svieti do okien, poobede je dostatok svetla a OBROVSKA vyhoda v lete, ze nepali do vecera do bytu. Ak by som bol uplne hore pod strechou, bol by to des a sauna cely den. V lete mam z rana do obeda tienene zaluziami aby sa byt zbytocne neprehrieval. V zime do -10 stupnov vobec nekurim. Nevyhodu vidim v tom , ze mam byt orientovany na ulicu, kde jazdia casto autobusy, cize v lete ked su otvorene okna aj v noci a skoro rano a budi Vas autobus je to dost neprijemne. Ak by som mal spalnu na zapad bolo by to ovela lepsie. Tiez vetranie je trochu problem. Vzduch prudi iba jenym smerom. Jedna izba sa vetra viac ako druha (v druhej je viac teplo)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Bydleli jsme 5 let v bytě s okny na východ (+ložnice na sever), dopoledne dobrý, odpoledne už tam byla tma. Pak jsme v nájmu měli obývák na východ, kuchyň na sever a ložnice na západ. To bylo na prd v tom, že na západ byly ložnice - v létě opravdu horko, navíc v nezatepleném paneláku. Kdyby to bylo zrcadlově - ložnice na východ a obývák na západ, vyhovovalo by mi to. Dům jsme se s ohledem na pozemek snažili orientovat právě co nejvíc ke slunečným stranám.
Odpovědět
Moc děkuji všem za další cenné příspěvky :) Jak moc se liší osvětlení v pokojích na sever od těch na východ (když srovnáváme stavy PO poledni)? Dá se říci, že je to stejné? Zrovna jsem u matky na návštěvě a obydluju severní pokoj a ačkoliv jsem ještě před hodinou byla na jižní zahradě v plavkách, teď tu klepu kosu doslova v teplém svetru :-x (To už se sice bavíme o teplotě a ne míře osvětlení, ale zajímá mě obojí)
Odpovědět
@mantissa tak to jsi se asi přeřála ne? :-D
Odpovědět
@iveta_89 :D
Odpovědět
@mantissa Na netu se dají najít mapy jak slunce v jednotlivých dnech svítí-dá se to sfůzovat s mapou-takže bys mohla vědět do kdy ti tam bude svítit. čiste východní okno tak cca do 10-11dopoledne.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?