Jde zjistit příčinu plísně v bytě?

Dobrý den, ráda bych se zeptala jestli je možné nějak objektivně zjistit příčinu plísně v bytě. Například, zda je někde uvedeno, jaká by měla být v bytě vlhkost / teplota při které by se plíseň neměla tvořit. Jedná se o zateplený panelák s platovými okny. Jde tu o spor pronajímatel - nájemce. Jak se dokazuje zda je byt dostatečně větrán a vytápěn. Někde (už nevím kde) jsem četla, že pokud chce někdo reklamovat rosící se okna, že mu změří vlhkost a pokud je více než 50% tak je reklamace neuznaná. Děkuji za zkušenosti a odkazy.
Odpovědět
1
2
Když jsme kupovali byt tak tam bylo vlhko a plíseň.Důvodu bylo několik ,dlouho neobyvany byt,odpadní roura na wc ,která tekla a vše šlo do zdí několik let a dům bez drenaze.Zdi se otloukli by cihlu ,plus se vyskrabala omítka kde bylo hodně soli a ta způsobovala vlhkost/plísně.Vyměnila se trubka a udělala hydroizolace v části bytu.Firma která nám vše dělala tak říkala že optimální vlhkost v bytech je 40-60% .My máme průměr cca 45% dle měřiče co tam je dva roky.V bytě se drží i průměrná teplota a vetrame dle potřeby. V paneláku může být vlhkost a plíseň způsobena plastovymi okny,zateplenim domu .Je potřeba topit a větrat .Často dělá neplechu i sušení prádla .Doporučuji si pořídit meteoradar a sledovat vlhkost.
Odpovědět
@tometa Jak může být vlhkost a plíseň způsobena zateplením domu? Právě zateplení by mělo způsobit, že stěny nebudou studené a nebude se na nich ta vlhkost srážet a tvořit se plíseň ne?
Odpovědět
Plísně vznikají tam, kde mají vhodné podmínky k životu... Takže hlavně tam kde vlhko a stojatý vzduch. Stačí změřit teplotu (třeba IR teploměrem, nebo přiložením normálního teploměru) v místě kde se plíseň nachází a pak spočítat rosný bod. Musíte znát teplotu + relativní vlhkost vzduchu v místnosti a teplotu problémového místa. výpočet samotný si můžete udělat třeba tady: http://www.rosnybod.klusik.cz/ Zlepšit situaci lze topením na vyšší teplotu, nebo snížení vlhkosti vzduchu a nebo zateplením problémových míst.
Odpovědět
@jjaanca tak ,ze dum nemůže dýchat.Do toho plastova okna a je to hned.Tohle nám řeklo několik firem ,proto u nás zateplení nemáme a plastova okna naštěstí mít nemůžem .
Odpovědět
@jjaanca předpokládám, že plíseň se nedělá v celém bytě, ale jen na některém místě, to by mělo být asi vodítkem v pátrání po příčinách.
Odpovědět
@tometa Plastová okna jsou mi jasná, díky nim byt nedýchá, ale to zateplení nechápu. Pokud dům není zateplen, tak vnitřní vlhkost odchází pryč skrz stěnu????
Odpovědět
@martinam76 Plíseň se tvoří okolo oken. Co to znamená?
Odpovědět
@jjaanca a ve všech místnostech? A okolo oken kde?
Odpovědět
@martinam76 Ano, ve všech místnostech. Převážně nad okny a okolo oken v horní části. A okna se rosí.
Odpovědět
Profilova fotka
@jjaanca tak to jsou okna spatne namontovana. Neni zrejme zateplena spaleta takze je tam nizka teplota steny a na ni kondenzuje para (rosny bod). A pak tam tostou plisne.
Odpovědět
@jjaanca takhle na dálku vám nikdo asi neřekne, čím jsou plísně způsobené. Ale obyčejně to vážně v paneláku bývá chybou užívání bytu. Netopením, nevětráním. Já nejsem odborník v téhle oblasti, ale s panelákem mám trošku zkušenost. U nás byly po zateplení a výměně oken také problémy, objednávali jsme jako družstvo dokonce znaleckou firmu k objasnění příčin - termokamera z vnitřní strany bytu, měření vlhkosti apod. a v 95% případů stačilo, aby se lidi naučili prostě topit a větrat.
Odpovědět
@jumpmans jestli se jedná o panelák, že by nezateplili špaletu jen v jednom bytě na obou stranách domu, když na patře bývají obyčejně byty dva až tři se mi nezdá. Předpokládám tedy, že jiné byty s plísněmi problém nemají. Spíš to vidím, že byt netopí.
Odpovědět
Článek se načítá
@martinam76 Děkuji!
Odpovědět
@martinam76 Nemdala Vám znalecká firma nějaké doporučení na kolik stupňů by měl být byt vytopen a jaká vlhkost by tam měla být?
Odpovědět
@jjaanca obecně jen. Ideální vlhkost 40-60 %, teplota v bytě ne méně než 22 stupňů. Ale z praxe vím, že té vlhkosti v paneláku dosáhnete za normálního provozu velmi těžce. Spíš jste na hranici těch 40%, pokud v bytě nemáte teda velké akvárko, nesušíte prádlo nebo neprovozujete botanickou zahradu. Neříkám, že u vás by plísně nemohly být způsobené nějakou stavebně technickou závadou, jen co znám z praxe to bývá v těch menších procentech.
Odpovědět
@martinam76 V bytě je vlhkost mnohem vyšší, je problém ji snížit na 60%. Větrá se 2x denně, nesuší se tam prádlo. Používá se digestoř i koupelnový odsavač par.
Odpovědět
Profilova fotka
Nectu vsechny prispevky, ale treba nekdo uvita tento tip - leta jsme bojovali s plisni v byte (spatne provedena tepelna izolace, promrzani skrz balkony), a pomohl nam az nater maxitherm. Uz par let mame pokoj.
Odpovědět
@jjaanca nestačí jen větrat, musí se i topit. Odněkud se ta vlhkost brát musí. Takhle vysokou jsem v paneláku vytvořila jen se zvlhčovačem vzduchu. Ale fakt na dálku těžko soudit. Snad zkusit tu termovizi a k tomu nějakého odborníka k vypracování zprávy.
Odpovědět
@martinam76 Kolik taková legrace stojí? A jak je pojmenovaná tato činnost? (Nevím pod čím mám takovou firmu hledat)
Odpovědět
@clifulka Děkuju. Primárně se snažím zjistit příčinu, ale řešit plíseň samotnou taky budu muset.
Odpovědět
@jjaanca Pokud je byt užíván řádně tak, jak jsme se bavili, tak tohle by měl pak následně řešit majitel objektu, BD, SVJ, město ... Kolik to stálo už fakt nevím, my jsme řešili několik bytových jednotek, ale určitě to nebyla částka, která by dům zruinovala. Možná něco kolem 20 tis., ale jak říkám, měli jsme v posudku několik bytových jednotek.
Odpovědět
@martinam76 Nojo, ale mě jde právě o to zjistit, zda je byt užíván řádně.
Odpovědět
@clifulka Opravdu pomohl? Taky o něm přemýšlím, ale je dost drahý :-|
Odpovědět
Profilova fotka
@citun fakt jo, taky jsme tu investici zvazovali, ale za sanci nedychat spory plisni bychom snad dali i vic. Do te doby jsme strikali nekolikrat rocne savem. Od te doby, co jsme natreli timto, jsme plisen znovu neobjevili. Budou to dva roky.
Odpovědět
@clifulka mám se ten nátěr oloupal .Ono je důležité najít a vyřešit příčinu vzniku plísní.
Odpovědět
Profilova fotka
@tometa coz na bytovce nejde tak lehko, protoze ostatnim vlastnikum je celkem jedno, ze jini maji v byte plisen, kdyz oni sami ji treba nemaji... zadne penize na pruzkum a opravy se tu na to nikdy nevyclenily :-(
Odpovědět
@clifulka tak bytovka má vždycky nějaké vedení a všichni v bytovce platí do fondu oprav a pokud je problém stavebnětechnický, tak uživatel bytu těžko ovlivní vznik plísní a může používat nátěry 3x do roka a stejně se mu tam budou dělat znovu. To je stejné, jakoby přízemní byty řekly, že je nezajímá, že střechou teče.
Odpovědět
@jjaanca tak říkáte, že se tam větrá, nesuší se prádlo a topí :), tak asi ano
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 11 měsících
Ahoj, jsem už zoufalá :-| neustále bojujejeme v ložnici s plísní. Loni jsme si i koupili sušičku na prádlo, abysme nesušili prádlo v bytě a minimalizovali vlhkost. Kazdy den aspon 3x-4x vetram, nemame u zdi zadny nabytek, ale stejne se nam porad dela plisen. Slysela jsem, ze jde zed natrit nejakou specialni barvou, ale pry to taky neni 100%. Mate nejakou zkusenost? Pravda je, ze kazde rano mame orosena okna, ale hned je otiram a vetram, tak aby meteostanice ukazovala vlhkost max 50-60%... Mene to nedostanu nikdy... Budu vdecna za jakoukoliv radu. Hrozne me to stve... Díky. Jana.
Odpovědět
@njana236 Ta plíseň se tam dělá z určitého důvodu. Musíte odstranit příčinu jinak se ji nezbavíte. Jedná se o starý dům nebo nový? zateplený x nezateplený, okna jsou jaká? stěna je z čeho? Teplota v místnosti je jaká. Stěna je severní? jaké patro? kde se dělá plíseň, jsou ve stěně nějaké rozvody? Jak vypadá stěna zvenku? nezatéká tam ze střechy, nechybí okap? Jaké jsou izolace?
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?