Rekonstrukce bytu 4+1 dotazy

Ahoj, jsem tu nová, takže budu mít dost otázek :-N Plánujeme rekonstrukci bytu, ale nic o tom nevíme, takže ideální stav :-. Budu sem házet dotazy a budu ráda za jakýkoli postřeh nebo radu :-) 1. podlaha v kuchyni - stále "frčí" dlažba nebo jsou nějaké novinky? :-. 2. podlaha v chodbě, obýváku apod. - mmt. máme v obýváku plovoučku, ale je už dost použitá a rozvrzaná, na chodbě mám hnus lino :-p. Chtěla bych mít teplou a tichou podlahu, co dost vydrží... je vhodné lepené lino? 3. je nutné stavební povolení? Máme ještě staré umakartové jádro, takže to bude nové jádro, podlahy, stropy, elektrika, kuchyň, koupelna... 4. pokud tu má někdo zkušenost s podobnou rekonstrukcí - na kolik vás to vyšlo? Dělali jste si to sami (návrhy) nebo měli nějak. bytového architekta, stavebníka k ruce? Nemyslím tím stavební firmu na práce, ale spíš to plánování, rozvržení, rozpočet... Nějak zatím nevím, jak a čím začít. Tož prozatím vše, snad někdo poradí ;-) díky.
Odpovědět
Profilova fotka
My dělali kompletní rekonstrukci bytu 3+1 v osobním vlastnictví. Co se týče tvých otázek, tak tedy postupně: 1) z podlah je teď hodně v kurzu vinylová, je buď z lepených dílců nebo naklikávací (systém jako plovoučka). V nabídce jsou všechny možné dekory i struktury (buď úplně hladká nebo trochu se strukturou), cena se odvíjí od značky, tloušťky atd. V podstatě je to PVC stejně jako lino, ale mělo by být odolnější. My jsme vinyl zvolili do kuchyně i do předsíně a jsme spokojení, není to studené jako dlažba a boty ani drápy psů neklapou. V kuchyni už jsme měli i nějaký škrábanec a za pár dnů se "zachodil" a už není vidět. 2) viz odpověď č.1 :-) my máme v obýváku renovované původní parkety, pokud ta možnost je, je to skvělé, protože na dřevěnou podlahu nic nemá a vizuálně dodávají pokoji příjemnou teplou atmosféru. 3) pokud nebudete zasahovat do nosných zdí, pak stavební povolení nepotřebujete. Na jádro by správně mělo být ohlášení na stavebním úřadě, ale v mnoha domech se to neřeší a stačí dát projekt představenstvu. Ještě záleží, zda jste družstvo nebo SVJ, je dobré pročíst si stanovy, tam je uvedeno co a jak. 4) rozpočet může být pár set tisíc, milion nebo ještě víc, všechno záleží na zvolených materiálech a zařízení. My jsme měli návrh od designéra na obývák s kuchyní, protože jsme si na to netroufli, zbytek bytu včetně koupelny jsme si vymysleli sami. Co se rozpočtů týče, tak nějaké odhady jsou k ničemu, je potřeba práce, materiál, zařízení nechat prostě nacenit. Co se týče času, tak ať vám to bude vycházet jakkoliv před zahájením prací, tak počítej minimálně měsíc navíc (u nás to byly dva měsíce navíc). Jinak celý postup naší rekonstrukce mám v albu, můžeš kouknout co vás tak asi čeká ;-) Hodně štěstí nejen s plánováním.
Odpovědět
@monny3 díky moc :-) kdybyste museli řešit obývák, do jaké podlahy byste šli - nebýt parket? :-N Ještě: co je to marmoleum? Nějaký druh vinylu, lina?
Odpovědět
Profilova fotka
@terinda Marmoleum je přírodní materiál, většinou se pokládá v lepených dílcích, má různé barvy ale ne dekory (není to třeba dekor dřeva nebo kamene, ale prostě nějaká barva, třeba šedá, zelená, atd.). My kdybysme řešili podlahu v obýváku, tak asi nějakou pěknou plovoučku, dobře podložit měkkým podkladem, aby byla lépe odhlučněná a měkčí, naši to tak pokládali v pokojíku a je to opravdu rozdíl oproti obyčejné pokládce, jak jsme měli třeba my v předchozím bytě ;-)
Odpovědět
@monny3 super, díky za inspiraci. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
My jsem zrekonstruovali byt 4+1 v paneláku a na podlahu jsme všude (až na koupelnu a WC) dali vinylovou lepenou podlahu a jsme maximálně spokojení (přikládám pár fotek podlahy) Pokud nezasahujete do nosné zdi a neměníte výrazně dispozici (například, kde je kuchyň bude koupelna), tak stavební povolení nepotřebuješ. Pokud máte v paneláku dobré sousedy, nemusíš ani ohlášení na úřadě, ale pokud s někým spory máte, tak raději ohlášení, aby na Tebe někoho neposlali. :) My jsme dělali novou podlahu, všude sádrokartonové stropy, nové omítky, nové dveře, koupelna a kuchyň taky nová, nová rozvody elektriky. celkem 600 tisíc (ale hodně věcí jsme si dělali se známými) - opravdu záleží jak drahý materiál si vybereš. Snad jsem ti nějak pomohla
Odpovědět
@terinda marmoleum nebo také linoleum je přírodní lino laicky řečeno. To čemu se u nás léta říká lino, je vlastně PVC. Mělo by být měkčí než PVC pocitově a teplejší a nevypařují se ti z toho škodliviny jako z vinylu nebo PVC. Ale zase si připlatíš. Já pokud bych si mohla vybrat ( = měla dostatek finančí) tak si rozhodně v celém bytě nechám udělat parkety nebo dřevěnou podlahu. Měla jsem možnost vyzkoušet v pronajatém bytě a je to příjemné i na boso a krásné. To je i odpověď na tvou otázku, co je teď moderní. Vnímám velký návrat k přírodním materiálům. Taková dřevěná podlaha bude moderní a krásná i za několik let. Jen získá hezkou patinu, nebo se může přebrousit a bude zase jako nová. Mrkni na Slovenskou střechu do tohoto alba. Moc krásná parketová podlaha. Úplně mě to láká se tam jít projít bosky. http://www.modrastrecha.sk/blog/anair... Dále co je moderní a byt hezky sjednotí, když je všude stejná podlaha.
Odpovědět
Holky, díky moc :-) @lucka1511 vypadá to moc dobře, ale ta částka mě docela překvapila :-o My plánujeme rekonstrukci v podobném rozsahu.
Odpovědět
@lucka1511 ještě k té stejné podlaze všude po bytě ... my teď máme např. v obýváku pod prahem kabely, jde to i u takové podlahy? :-N Máte prahy? =-) Jak jste řešili koupelnu a kuchyň? Přes studia?
Odpovědět
Profilova fotka
@terinda přidávám ještě fotku prahu. My dělali novou elektriku všude a zasekávala se do zdí, takže kabely nevedeme mezi dveřmi. Návrh koupelny i kuchyně jsem si na papír načrtla (laicky) a pak zašla do studia, kde mi udělali návrh a cenovou nabídku. Co se týká ceny, tady malý rozpis: -Kuchyň ... 90.000,- (bez spotřebičů) -Spotřebiče(myčka,indukce,sporák,dig) ... 30.000,- -Koupelna a WC (se sanitami) ... 130.000,- -Podlaha ... 85.000,- -Elektrika ... 60.000,- -Skříně, jídelní stůl ... 60.000,- -Sádr. stropy a omítky ... 60.000,- suma sumárum cca 515.000,-
Odpovědět
Nyni jsme po třetí kompletní rekonstrukci panelákového bytu. A už podruhé jsme dělali do ložnice a dětských pokojů lepený korek a do obýváku spojeného s kuchynî dřevěnou podlahu. K Přeji hodně zdaru, sil a nervů. Už jsem se zařekla že už nikdy
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Zdravím, máte někdo zkušenosti s policovým systémem - např. v šatně? ;-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?