Smluvní pokuta před podpisem smlouvy na koupi bytu

Složili jsme u realitky záruku 50 tisíc na rezervaci bytu a do určité doby máme podepsat kupní smlouvu a uhradit v hotovosti na účet kupní cenu v celé výši.Ve smlouvě je stanoveno,že pokud porušíme podmínky smlouvy-podepsání a složení peněz do určité doby,musíme uhradit pokutu ve výši 10% ze sjednané kupní ceny.Cena bytu je 1milion,znamená to tedy,že bychom museli zaplatit 100tisíc i když ještě není smlouva podepsaná?Jak je to s případnými skrytými vadami ,které se ukáží po prodeji bytu a zapsání na katastr nemovitostí?Děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
No samozřejmě znamená to přesně to, co je ve smlouvě, takže opravdu 100tisíc. Skryté vady můžete řešit, pokud se objeví. Ale pokud je byt v paneláku a opravdu jste si ho prohlédli a obeznámili se stavem (podlahy, el., jádro, rozvody vody a odpadu), patrně žádné nebudou.
Odpovědět
Dejte si pozor i na okolí, hluk, sousedy fungují SVJ apod. Pokud okolí dobře znáte tak můj komentář ignorujte. V každém případě záleží také na tom jak je sepsaná smlouva. Hodně RK se staví do pozice notářů a finančních poradců a hrnou se do toho, aby Vám vše na míru zařídili. Většina z nich na to, ale nemá zkušenosti ani znalosti..existují výjimky, ale je to stejné jako narazit na ochotného úředníka.
Odpovědět
Předpokládám, že při složení zálohy jste zároveň podepsali rezervační smlouvu nebo nějakou jí podobnou, kde se uvedené sankce popisují. Pak už stejně nemůžete couvnout, aniž byste zaplatili pokutu. Důležité je, jestli se v rezervační smlouvě píše taky o sankcích pro realitku, pokud by do vašeho podpisu kupní smlouvy byt prodala někomu jinému. Nám se to třeba stalo a nemohli jsme nic - náklady na odhadce i předjednanou hypotéku vylétly z okna, protože jsme si nepohlídali obsah rezervační smlouvy a pro realitku z ní žádná sankce nebo povinnost ten byt podržet nám nevyplývala. Skryté vady by se teoreticky daly ošetřt v kupní smlouvě nebo ve smlouvě o budoucí kupní smlouvě, to je věc jednání.
Odpovědět
Profilova fotka
je možné, že budete muset uhradit, ale záleží přesně na tom, jak je rezervační smlouva napsaná, většinou také na důvodu, proč jste odmítli podepsat smlouvu. skryté vady lze uplatnit vůči prodávajícímu (s tím RK už nijak nesouvisí), bude třeba prokázat, že existovaly už v době převzetí bytu, byly skryté (např. nefunkční topení při koupě bytu v létě) pokud nebyla dohodnuta záruka
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?