Vlhko v přízemním bytě, jak řešit?

Dobrý den, v našem panelovém domě je na přízemí sklep vedle kterého máme byt. Nastěhovali jsme se do něj před cca rokem. Nedávno jsme se od sousedů dozvěděli, že se ve sklepě před několika lety objevila voda – dokonce bylo nutné volat hasiče kvůli odčerpání. Jelikož se problém znovu nevyskytl, bytové družstvo s tím nic neudělalo. Problém je, že v místnosti která sousedí se sklepem máme vlhko – objevila se plíseň na koberci, v komodách na nějakém oblečení atd. Na zdech plíseň nemáme. Jak se dá tento problém řešit? Máme nárok požadovat od družstva řešení? Děkuji za rady.
Odpovědět
No, takhle, já jsem chvíli během školy v přízemním bytu bydlela a vlhko tam bylo taky děsné, to je úděl těchto bytů. Proto bych do přízemního bytu už nešla. Ale řešit se to dá, například jsem tehdy četla o jakýchsi chemických roztocích - zeď se navrtá několika malými otvory, do toho přijde ten roztok a funguje jako hydroizolace. Nárok byste asi měli, pokud byste prokázali, že je vada někde v domě - například špatné rozvody, těsnění apod. Ale prokázání je na vás, ideálně pomocí nějakého oficiálního posudku.
Odpovědět
@novak75 Bydlíme v přízemním bytě,ve kterém dříve byla vlhkost a to z několika důvodů,první byl takový,že byla prasklá odpadní trubka ve stoupačkách,které jsou jen pro wc a voda tam několik let lehce prosákla do stěn.My jsme nechali otlouct vše až na cihlu,vyměnit trubky a pár měsíců tam jel vysoušeč.Další průšvih byl okap,v zemi který byl také prasklý.Pokud nedošlo k odstranění příčiny,tak budete mít s tímto pořád problém.Někdo odsuzuje přízemní byt,ale ze své osobní zkušenosti mohu říct,že po zdařilé rekonstrukci tu máme 46-50% vlhkost což je krásný průměr.Plísně nás taky netrápí.
Odpovědět
ahoj, domluvila bych se na možnosti odizolování sklepa, vy můžete udělat to, že tu zeď, která sousedí se sklepem nebudete zatěžovat větším nábytkem ale dáte tam např. kousek od zdi čelo postele - u tchýně to dost pomohlo, nebo tu stěnu zateplit. pak bych určitě půjčila nějaký vysoušeč a odizolovala podlahu a položila novou. třeba ne už koberec, tkaninu, ale např. pvc, nebo marmoleum atd... Nám dost v bytě pomohl ceresit s tabletami
Odpovědět
tak bud pořádně zaplit a nebo zjistit odkud ta plíseň jde a vyřešit to s celám barákem.
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
tak pokud se jedná o družstevní byt, (což předpokládám, že ano), tak bych se oficiální cestou obrátila na vedení družstva. Sama bych si také změřila procento vlhkosti v bytě, abyste to měli čím družstvu podložit. Zdravá vlhkost 40%. Družstvo či SVJ má pak spoustu možností jak váš problém řešit. Odborný znalecký posudek, zaměřené termokamerou apod. Myslím si, že krom řádného užívání bytu, což myslím přiměřené vytápění, větrání apod. nic víc Vy, jako nájemníci, dělat nemůžete, natož tak se pouštět do nějakých stavebních zásahů. Já osobně bych si myslela, že na stěně se sklepem (který patrně nebude vytápěný) vám vzniká tepelný most a z toho důvodu ta plíseň.
Odpovědět
v těhle přízemních bytech je to hodně časté. zkuste větrat a pořídit si odsávače vlhka.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?