Zateplení paneláku. Pocítili jste úsporu tepla?

Ahoj,chtěla bych se zeptat těch,kdo bydlí v klasickém panelovém domě z 80tých let, zda po zateplení domu znatelně pocítili roční úsporu tepla? V našem městě některé domy zateplily,ale v jiných vlastníci tvrdí,že si najmuli firmu na výpočet úspory,kterou by to přineslo, a ta vyšla zanedbatelná,tedy se rozhodli dům nezateplit a našetřené prostředky použít na něco jiného. Okna jsou plastová již téměř všude,to roli nehrálo.A tam,kde někdo ještě plastová okna neměl,tak mu vyšla znatelná tepelná ztráta,tedy výměna oken má obrovský vliv. Myslela jsem si,že zateplení jasně přinese velkou úsporu tepla,ale některé "domy" tvrdě přesvědčují ostatní,že to tak nemusí být. Co přineslo největší úspory je,pokud si panelák udělal v domě vlastní kotelnu,tam je to prý markantní. Jaké zkušenosti máte vy??
Odpovědět
1
2
tak já osobně v zatepleném domě nebydlím, ale co slyším od tchánovců a známých, tak je úspora znát, není potřeba skoro ani topit...ALE já bych do toho nikdy nešla - u tchánovců je od zateplení na chodbách nechutné dusno, vlhko, ve sklepích těčou po stěnách kapky vody, takže sklep k nepoužití, ten dům prostě nedýchá a je to cítit - možná je to třeba tím, že to nějak pokazili, nevím, ale je to fakt blbý. já bych si polystyren nedala ani na RD, který budem stavět, bydlet v polystyrenový krabici opravdu nechci.... takže - úspora to asi je a znatelná, ale zas by mě zajímalo, jak budou ty domy vypadat za pár let (na některých to ptáci klobou a opadává to už teď), a co se bude s těmi tunami polystyrenu jednou dělat - jestli energie potřebná na výrobu a potom recyklaci se vůbec vyrovná té úspoře z toho....je to velký boom teď, ale nešla bych do toho po těchto zkušenostech ani za nic, dům má dýchat...
Odpovědět
@scvrcek Na všem, co píšeš, rozhodně něco je !!! Právě by mě zajímalo, co by napsal nějaký odborník, co se tím zabývá. Hlavně když se podíváš na některé zateplené paneláky, tak už po několika letech to fakt vypadá dost zašle, jak barva, tak ten povrch. Prý také ty původní povrchy fasád paneláků jsou dvou typů a ten jeden typ to zateplení v podstatě nepotřebuje, že tam ta úspora skoro žádná není, že je to lepší technologie. Nerozumím tomu vůbec, jen co tvrdí ti majitelé bytů u nás v některých panelácích. Každopádně jim to posuzoval odborník, takže i na tom něco bude.
Odpovědět
Ahoj, Ja bydlim v zateplenem panelaku a uspora tepla je znacna. Vraci nam uz treti rok cca 4000,.- ze zaloh. Zadne dusno a vlhko tedy v dome neni. Stalo to hodne penez, ale vysledek je pozitivni......
Odpovědět
Je totak jak píše tomas15.Letos jsme topili jen při velkých mrazech asi měsíc,jinak ta uspora je velká a nemá cenu nad tím přemýšlet.
Odpovědět
@scvrcek my máme první rok zateplený panelák a úspora je perfektná, čo sa týka sklepu nič nám tam netečie, na chodbe je príjemne teplo, žiaden puch. Ono treba raz za čas aj vyvetrať, aspoň mikroventilácia. My budeme zateplovať zvnútra minerálnou vatou.
Odpovědět
@evlyn @womenne já jsem psala, že tomu nerozumím, tohle je zkušenost z jednoho zatepleného paneláku, který znám a po zateplení bych v něm bydlet nemohla a lidi si na to stěžujou... na schodištích jsou okna pořád otevřená, větrá se, ale stejně hlavně ve sklepích je neuvěřitelné dusno a vlhko, jak ve skleníku - a jak jsem psala, možná je to tím, že to udělali neodborně, ale evidentně i to se stát může..
Odpovědět
@scvrcek samozejme sa to može stať použitím nekvalitného materialu, prípadne "domrvenou prácou" to už by som riešila reklamaciou. Pokial podaju sťažnosť na bytove družstvo, musí sa to riešiť.
Odpovědět
@scvrcek Pár lidí jsem se na to ptala a opravdu v jednom domě mají tu samou zkušenost, co píšeš, takže asi je to špatným zateplením, ale určitě se to stává.
Odpovědět
Profilova fotka
Já bydlím v paneláku první zimu, zateplený není a v zimě jsem topení nikde nepustila ani jednou, vyhřejí nám to jen stoupačky. ;-)
Odpovědět
@sarmyn A jak je velký byt? My budeme mít středový,takže jsem sama zvědavá,zateplený dům to není,ale vzhledem k tomu,že teď bydlíme v energeticky nenáročné novostavbě,kde jsem zatopení nezapla snad nikdy,tak jsem fakt zvědavá.Spousta lidí tvrdí,že si to nechali v panelácích změřit a že pokud jsou plastová okna,tak to zateplení už nehraje zas takovou roli,že jim naměřili úniky tepla naprosto minimální. Je to zvláští,tak by mě právo zajímalo, jak to je. Asi záleží taky na té původní technologie a stáří toho domu, není asi panelák jako panelák.
Odpovědět
sarmyn to je sice pravda,ale to neznamená,že nejsou velké uniky tepla.To že vy netopíte a máte teplo múže být zpusobeno taky tím,že vás hřejou i okolní byty.Každopádně panel není moc dobrý izolant a je to znát především v létě,kdy je v něm k nevydržení.My jsme měli hotové snímky s termokamery a docela nás překvapilo,kudy teplo může unikat(rúzné spáry mezi panelama,praskliny).O tom do jaké míry se vyplatí je těžké říct.Záleží na financování,technologii apod.My měli na obvodových panelech praskliny,takže se to muselo ukotvit,vydrolený panel u balkonů apod,takže stejně tomu musíte dát kabát a ted je otázka zda-li už rovnou nezateplit.
Odpovědět
@fangi nebydlíme v paneláku,ale v bytovce, jsme středový byt a taky skoro netopíme, vyhřejou to stoupačky - 3+1, ale záleží to asi na spoustě okolností, třeba u těch známých i u tchýně bylo před zateplením potřeba topit dost - teď mají úsporu, ale těžko říct, jeslti to je kvůli oknům nebo kvůli zateplení...každopádně já bych to fakt nechtěla po těch zkušenostech..
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Náš panelák je zateplený ..vůbec netopíme a to bydlíme v přízemí (kdy je v zimě od spodu chladno). Za otop nám ročně vrací cca 10 - 12 tisíc. ;-)
Odpovědět
Paneláky jsou obvykle suché, takže s polystyrenem nebývá žádný problém. U toho domu, co popisuje scvrcek, musel byt problem uz pred zateplenim. Pokud je v domě vlhko, patrně do něho proniká voda, třeba základy. Muze byt take praskly panel u steny v suterenu, staci mikroprasklina - to jsme meli my. U vlhčí stavby je určitě lepší vata.
Odpovědět
@fangi Tak já to mohu porovnat ze dvou bytů v kterých jsem bydlela, hodně záleží i na typu polohy bytu (krajní,středový,přízemí,pod střechou ...) Nejdříve než jsem se odstěhovala, tak jsem bydlela u rodičů, byl to krajní byt 5.patro, v paneláku nebylo nejříve vůbec nic, udělali už za komoušů zateplení krajního štítu, naši tam měli stěny 3 pokojů, v jednom jsem měla svůj, po tom zateplení, bylo v pokoji znatelně teplo, pak se vyměnili okna, zase to bylo o dost lepší a nakonec jak dodělali fasádu, tak v bytě je někdy jak v sauně :-N a to mamka už moc netopí, vrací jim za topení asi 5000,- ročně. My jsme koupili družstevní byt, nezateplený,bez oken, pod střechou. Dokud v baráku nebylo nic uděláno,tak v bytě byla neskutečná kosa :-p . Pak vyměnili okna a zateplili, zaslili balkon, který máme v obýváku,takže v obýváku když jede topení na plno, tak máme teplo, v ostatních místnostech je to o něco lepší,ale je pořád chladno a to topíme. Navíc tím, že nemáme zateplené štíty a máme plastové okna, tak nám to dělá neplechu v rozích pokojů, vlhnou a dělá se plíseň. Máme koupený vlhkoměr, hlídám to, pravidelně topím i větrám, ale stejně máme vlhké rohy, bavila jsme se o tom s jedním známým a ten říkal, že dokud nezateplí štíty, bude nám to pořád vlhnout ]-( . No ale to už mě je celkem jedno, protože za měsíc se stěhujeme do nového bytu, který jsme koupili, taky panelák,ale zateplený, do nezatepleného už bych nešla.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Profilova fotka
mám dotaz,co stojí + - zateplení 8posch. paneláku?
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
v roce 2010 platilo druzstvo ,kterého jsem byl clenem za zateplení paneláku (2 vchody 7 pater) (zateplení soklu, obvodových stěn 10cm polystyren, dlažba na balkonech a výměna zábradlí) cca 9mil. Myslím že to bylo dost drahé, ale zatím nic nepadá, nic se neloupe.....
Odpovědět
ahoj, jsme v paneláku z roku 1984 a už máme tzv.duté panely-je v nich jakási vzduchová kapsa, která prý už zlepšuje tepelné vlastnosti budovy... Každopádně po zateplení(r.2011) a výměně plasťáků(komplet v celém domě) jsme všichni s vyúčtováním do plusu ;-) což je jednoznačně kladný finanční přínos - o prodloužení životnosti stavby a vylepšení estetiky nemluvě. Záruka na fasádu 5 let. Nula plísní, nula stížností :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
to jsou blbosti, co pročítám. každý zateplený panelák ušetří, pokud je dobře zateplen, a větrá se v něm jak má. pokud jsou dobré okna, kvalitní a dobře namontované, a kvalitní zateplení , tak musíte vždy ušetřit. Nám na paneláku tady v Brně dělalo zateplení fasády a celkou revitalizaci, tzn. okapové chodníky, zateplení fasády, zateplení střechy a výměnu okne, dělala firma PEKSTAV a udělali to asi kvalitně, protože nám vrací na topení asi 7tisíc :))) (snad to není reklama)
Odpovědět
Tyjo, jak tu čtu, že v panelácích netopíte... My bydlíme v paneláku čtvrtým rokem, plastová okna, zateplen... Tohle bylo provedeno už před tim, než jsme se nastěhovali, takže nemůžu porovnávat... Ale topíme ve všech místnostech na stupeň 3-5 (z 5) a máme tak nějak příjemně :-) po pravdě se už teď děsím toho až nám namontují měřáky, že budeme v rámci šetření zmrzat...
Odpovědět
U nás na bytě předloni vymenili jen okna a uspora činila 6tis. za rok. Letos zasklili balkony, tak jsem zvědav, jestli se to taky aspon trochu projeví...
Odpovědět
U nás v bytě jsme úsporu po zateplení domu, výměně oken a zasklení lodžie nijak nepocítili. Naopak, platili jsme každý rok víc a víc. Teplárenská společnost několikrát zdražila, až se cena vyšplhala na 980 Kč/GJ. Navíc jsme měli to štěstí, že jsme bydleli nad sklepy, které nějak "zapomněli" zateplit, takže jsme za teplo v 3+1 platili ročně 23-27 tisíc, jak který rok, při dost špatné tepelné pohodě kvůli těm sklepům. Ostatní byty v domě platily většinou cca 20 tis/rok.
Odpovědět
My máme dvojizbový byt v bytovke, kolaudácia 1965, zateplená v roku 2010 a je to super, hlavne na úsporu. Ak nechcem, nekúrim a celý byt nám vykúri radiátor v kúpelni, ktorý jediný máme pustený celý čas. Rosili sa nám plastové okná, takže teraz vetráme, ráno, poobede po práci a ešte raz večer tak, že pootváram všetky okná a nechám cca 10 minút prievan a potom pustím radiátor tak na 2 stupeň/ z 5. A je to super, okná sa nerosia a podľa meteostanice máme vlhkosť vzduchu okolo 50°C, čo je také optimum. Vyšiiu vlhkosť cítiť len vtedy, keď mám vnútri prádlo, vtedy vetrám častejšie.
Odpovědět
Bydlel jsem v jednom panelaku, kde se udelala jenom okna. Chyba! Zacaly hned prvni zimu plesnivet chladne steny okolo oken. Pak jsme se stehovali do jineho, jeste nezatepleneho panelaku, prozili v nem jednu zimu a dalsi rok se delalo zatepleni komplet - okna i steny. Nebetycny rozdil! Nic neplesnivi. Vsechny steny jsou teple, nic nepromrza. I kdyz mate nova okna otevrena na mikroventilaci, stejne mate mensi ztraty nez drive s puvodnimi okny. U jednoho kamarada udelali v panelaku krome fasady i nove vytahy, rozvody elektriny a odpady a maji v podstate novy dum.
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme v nezatepleném paneláku (ono to u našeho baráku ani nemá smysl, u každého okna jsou i balkonové dveře, v podstatě by nebylo co zateplovat). Letos, když jsme rekonstruovali, jsme v kuchyni nechali odříznout topení + v obýváku a děcáku jsme vyměnili staré radiátory za nové. A letos jsme ještě nezatopili a máme v bytě příjemně.
Odpovědět
Profilova fotka
no pocítili, jeden rok nám sundali naše zateplení a měli jsme nedoplatek -480Kč, jinak každý jiný rok i po novém zateplení přeplatek 4.500,- Kč což nemyslím na jednu partaj není zanedbatelná částka
Odpovědět
ano pocítili, a vše je relativní...za teplo jsme po prvním roce po zateplení platili o cca 4000 za zimu méně...bohužel - tak jak to už v naši zemi bývá, další rok (vzhledem k tomu, že se šetří...) cenu dodávaného tepla zvedli...takže jsme sice tepla odebrali míň, ale ve finále jsme ušetřili také mnohem míň...
Odpovědět
Bydlíme v zatepleném paneláku, skoro v zimě netopíme, žádné nadměrné vlhko nikde nemáme a nikde nám nic neteče.Sklepní okénko máme možná stále otevřené, to nevím, každý den tam nechodím, ale občas ho tam vidím, že je otevřené.Pořád asi ne, protože tam máme příjemné teplo, vlhko tam necítím ve sklepě, suché teplo
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 6 měsících
Profilova fotka
Diskuze je sice starší, nicméně mě zaujaly ty přeplatky za teplo 6-10-12 tisíc. Jaké máte zálohy? Nám to vychází těch 6tis. ročně ...
Odpovědět
Profilova fotka
také bydlím v zatepleném paneláku, úspora není znát, což může být také tím, že i když se spotřebuje méně tepla, tak je o to dražší. Jsme pod střechou a kolem oken máme plíseň a po oknech uvnitř stéká voda, když mrzne. Plíseň jsme měli i dřív, když nebylo zatepleno, akorát teď musíme malovat 2x častěji. Zateplení vyšlo cca 200 000,- Kč na jeden byt a když se k tomu připočtou úroky z úvěru na 20 let, tak při úspoře 3 - 4 tisíce ročně je tato investice dost diskutabilní
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?