Zrušení radiátoru v paneláku. Máte zkušenost?

Ahojky. Mám v plánu zrušit radiátor v kuchyni, budu mít pod oknem linku, tak ho musím odstranit, vytápění budu řešit podlahovým topením. Já v kuchyni stejně málokdy topení pouštím, mám tam teplo jenom od vaření. Chtěla bych se zeptat, máte s tím někdo zkušenost? Zrušil někdo z vás radiátor?
Odpovědět
1
2
pokud bydlíš v posledním patře, tak bude třeba odpustit jen tvoje topení.. pokud jsi někde v přízemí, tak se musí vypustit celý barák.. radiátor se odpojí, zablenduje - zavaří se to autogenem, tam kde je potřeba a hotovo.. a co se týká nějakého povolení a tak.. to ti neporadím, ale jinak by to měla být pro schopného topenáře hračka.
Odpovědět
zelvatko: děkuji za info...jsem ve 4.patře (z 12), s vypuštěním celého baráku jsem počítala. Povolení snad nepotřebuji, když je to byt v osobním vlastnictví, nikoho tím neohrožuju, tak snad ne... Já teda chci nejen odpojit radiátor, ale současně ořezat ty trubičky vedouci k němu (velké stoupačky jsou ve vedlejší místnosti a tohle jsou ty slabé rourky procházející zdí) a já je chci fiknout hned u samé zdi. Myslíš, že to půjde?
Odpovědět
Ještě bys měla obejít sousedy, že budeš vypouštět topení, nebo říct domovníkovi.. Já si myslím, že to půjde určitě, protože my budeme taky tak rušit staré topení, že ty trubky uřežeme hned u zdi a dáme tam nějakou ucpávku nebo něco..pak to přefajnujeme a zamalujeme..
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, take premyslim o kuchyni v panelaku pod okno ale pripada mi, ze by zadna typizovana linka asi nebyla vhodna, nevychazi pracovni deska prilis nizko? A jeste mam jednu otazku jak je to se stupackama, neni problem v napojení, kdyz by vlastne byly uplne na druhe strane mistnosti. A s tím souvisí ještě jedna věc nad kterou přemýšlím: myslíte, že by šlo udělat kuchyň o místnost vedle?
Odpovědět
zelvatko: a jak budete řešit vytápění? Já právě chtěla to podlahové, ale musí se to v paneláku odizolovat, že prý ten panel teplo neudrží...nebudu ani mluvit o ceně, kam se to s izolací a tepelnými rohožemi dostane...ale spíš mi jde o to, že izolace je 6mm tlustá, na to ty rohože 4mm plus dlažba...dostanu se výš, což nevim, jak potom doladit s dlažbou v chodbě, kam toto vytápění nedám - byla by níž. No nevim. Ještě je možnost ten radiátor od okna přesunout na sousedící zeď, ale to by šlo jen v případě, že by ty trubky k radiátoru vedle úplně po zdi (nejlépe ve zdi) a to asi bude dost složitý. No nebo dát tam ten radiátor, co se dává do koupelny. Nevím. tania: pracovní deska nám vychází dobře, máme okno vysoko, takže to těch 90 cm dá. Linku nám bude dělat příbuzný - truhlář. Napojení na stoupačky v druhé straně místnosti by asi problém byl , musela bys přes celý obvod vést ty malé trubky k radiátoru.
Odpovědět
Profilova fotka
Aha, tak my máme parapet 80cm od země to už by asi bylo nízko na linku :-(.
Odpovědět
tania: tak to je málo, nu. My parapety nemáme a okno je ve výšce zhruba 93 cm...nynější linku mám vysokou 88 cm, takže si ještě polepším, když jí dám na těch 90 cm.
Odpovědět
Profilova fotka
kamelka.. zkus se podívat na tzv. sálavé panely.. umí je i hezké...viděla jsem je na výstavě... :-)
Odpovědět
sarmyn: jé, děkuji, už po nich koukám, to by mohlo být řešení. Vůbec jsem nevěděla, že něco takového existuje! Díky za tip!!! ;-)
Odpovědět
kamelka: my budeme dělat podlahové topení po celém domě a pak si to necháme zalét anhydritem.. takže všude bude krásná rovina.. Ještě by si tam mohla dát elektrický rošt..to jsou jen milimetry..ale cena je někde jinde..
Odpovědět
zelvatko: já vyzkouším to, co mi doporučila sarmyn, našla jsem firmu Econo-Heat a prodávají takový panely. Tak to vyzkouším. Jako já v té kuchyni netopím - letos jsem nezatopila ani jednou a to byla docela tuhá zima, je mi tam teplo, prostě topit nepotřebuju. Ale topení chci vyřešit, až třeba budou jednou děti, tak tam něco chci, ale nebudu to moc hrotit. Teď už jen řeším kroky k zrušení radiátoru, máme tam totiž naistalovaný indikátor - měřič, tak nevím, zda musí někdo přijít na odečet nebo to můžu sama sundat.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 letech
Profilova fotka
Jde odstranit nepoužívané topení v topné sezóně? Přes koho se to řeší? Ev. jak moc rychle to jde zařídit?
Odpovědět
Článek se načítá
@lostakova Nejsem odborník, ale myslím, že v topné sezoně to asi nepůjde. Topení se musí vypustit a tím pádem by se nemohlo nějaký čas topit. Záleží kolik bytů je v domě. U nás když se vypouštělo a znovu napouštělo topení tak to trvalo min den, dva a to máme jen dvě bytové jednotky. Netuším za jak dlouho se napustí topení např. v paneláku. A to bych řekla, že ti nikdo ze sousedů nepovolí. Ale možná jde vypustit jen jeden radiátor, ale můj selský rozum mi říká, že to nejde. Budeš muset vypustit všechny radiátory v bytě co jsou na sebe napojeny a pokud máš sousedy tak i ty radiátory v patrech nad tebou.
Odpovědět
Profilova fotka
@kofinka Bydlíme v posledním patře, takže se jedná jen o dva byty na našem patře. Někdo mi ale psal o jakémsi zamrazování, které by mělo problém s odpouštěním vody vyřešit, tak snad...
Odpovědět
Profilova fotka
@lostakova - topení se vypouštět nemusí. Existují "zmrazovače", které vodu zamrazí a jde to tudíž odříznout bez vypouštění. Nám to takhle dělali. Sice v létě, ale stoupačky vůbec nevypouštěli. @kofinka
Odpovědět
Profilova fotka
@zmrz_lina A jak jste to řešili s odečty tepla? Dělali vám mimořádný odečet?
Odpovědět
Profilova fotka
@lostakova museli jsme to nahlásit firmě, která nám tu zpracovává odečty. Přijel technik, sundal krabičku ze starého topení a nandal ji na nové a sepsal nám o výměně doklad. Nic víc, nic míň.
Odpovědět
Profilova fotka
@lostakova nám zrušit radiátor nedovolili ani v topné ani v netopné sezóně, že bychom narušili otopnou soustavu celého paneláku. Dost mě to tenkrát nakrklo, protože radiátor jsme ani jednou nezapnuli, takže stejně nechápu, jak se zrovna tím naším radiátorem ta otopná soustava "zachránila". Dnes už jsem ale jinde...
Odpovědět
Profilova fotka
@zmrz_lina Aha, my chceme radiátor úplně zrušit, takže krabičku už nebudou mít na co nandat, takže to bude potřeba udělat odečet. @keila My s ním taky právě netopíme. Manžel prý dneska volal na Tepo a prý to půjde, jen má zavolat v pondělí znovu, až tam bude mistr. Mě jen teď ale lehce vyděsila švagrová, která mě upozornila, že tím, že bydlíme v posledním patře, tak může být problém, že na topení máme odvzdušňovák a když se naše topení zruší, že pak nepůjde odvzdušňovat v celém domě. Já doufám, že půjde, protože hned vedle máme druhé topení, do kterého vedou ty stejné trubky.
Odpovědět
Profilova fotka
@lostakova - jo, u topení, které jsme rušili (v kuchyni) si krabičku vzal s sebou a nám na doklad pouze potvrdil zrušení topení a odebrání krabičky + stav.
Odpovědět
Profilova fotka
@keila - to je akorát výmluva. Já volala na dodavatele tepla a ti řekli, že nějaké zrušení topení neudělá soustavě vůbec nic... Že by to bylo znát, kdyby si tam někdo dal třeba 2x větší topení, ale ne, že si ho někdo zruší :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@zmrz_lina A vzpomeneš si prosím tě, co jste za to zrušení platili?
Odpovědět
Profilova fotka
@lostakova 2x přemontáž na nové + 1 zrušení vč. cesty technika nás stálo 1500,- Kč.
Odpovědět
Profilova fotka
@zmrz_lina To zní suprově. Díky, potěšilas mě :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@zmrz_lina je to možný, jen píšu, co řekli nám. Dnes je mi to už jedno, byt jsme prodali a stavíme dům...
Odpovědět
Profilova fotka
@kofinka @keila @zmrz_lina Tak jsme volali do firmy, co nám radiátory montovala. Odstraní nám to kdykoli, poté, co budeme mít papír od domovní samosprávy, že o tom ví a berou na vědomí, že to může způsobit změny v topné soustavě domu. Ale dělají jen to vypouštění, které by stálo 800.- + 5000.- bez dph. Můžeme si prý ale od někoho jiného udělat to zmrazení, jen jim to musíme dát vědět a ten, kdo nám to bude ostraňovat, musí udělat odečet. Takže jdu shánět někoho na to zmrazení.
Odpovědět
Profilova fotka
@lostakova - oslovte jakéhokoliv instalatéra ;-) Přístroj na zmrazení si půjčí, pokud ho sám nemá. Určitě to bude levnější než to, co vám nabídla ta firma.
Odpovědět
Profilova fotka
@zmrz_lina JJ, tak to mám v plánu.
Odpovědět
Profilova fotka
@lostakova tak to hodně štěstí! Protože když si vzpomenu na náš barák, tak by mi to tam naše samospráva nepovolila už jen ze závisti!
Odpovědět
Profilova fotka
Ale musím říct, že je teda zajímavý různý přístup jednotlivých firem a informace, které poskytují a které se teda dost výrazně různí (viz náš dodavatel tepla, který řekl, že jedno zrušené topení na soustavě neudělá vůbec nic). Od nás nechtěli vůbec nic, výměnu a rušení topení jsme ani nehlásili na stav. úřad a ani jsme to tím pádem nehlásili sousedstvu. Je jim po tom, koneckonců, šumák...
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?