Betonování sloupků brány

Profilova fotka
Dobrý den, už jsem pročetl kdeco, ale nikde jsme nenašel, jak co nejlépe ukotvit sloupek před betonováním v díře. Díra má 75 cm, sloupek do ní půjde cca 50 cm. Na dno nemohu dát kameny, protože by se tím zrušila výhoda hluboké díry. Někde jsem viděl řešení pomocí závitové tyče ohnuté kolem sloupku, připevněné matkami na provrtané prkýnko a to pak vypodložené cihlami. Ale říkám si, že na to musí být ještě jiná "finta". Věděli byste o něčem?
Odpovědět
A co tak dat na spodok "husty" beton a na to ten stlpik polozit? 😉
Odpovědět
Profilova fotka
Jasně, vyplňte třeba 1/3 díry betonem a normálně do toho betonu sloupek zasuňte a vyrovnejte. Beton ať není řidký, aby udržel sloupek v požadované výšce. Někde jsem viďěl i vychytávku navrtat do spodní časti sloupku texové vruty, aby se snížila možnost protáčení sloupku. Já osobně jsem to nedělal a taky drží. Dělal jsem plot cca 180m (takže cca 60 sloupků) většinou sám. Kdybych každý sloupek dělal podle "Vaší" metody se závitovou tyčí, tak to dělám rok 🙂 Nehledejte v tom složitost, nalít beton, usadit sloupek do požadované výšky a roviny, dolít beton, udusat, přeměřit rovinu a hotovo.
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuji oběma. Jde mi o sloupky brány, tj. budou jen dva. Takže když dám dospodu hustý beton, spojí se mi s ním potom další "řidčí" vrstva betonu?
Odpovědět
Profilova fotka
@advid Když na ten hustší dáš hned řitší, nebude problém. A když to celé uděláš z hustšího betonu, nebude problém. Jen se to hůř udusává .. Stejně si vem nějaký kus tyčky (klacku, střešní latě, starou násadu od lopaty, cokoliv) na udusávání betonu,aby se dostal všude. Tím se Ti ty případné dvě hustoty betonu spojí a částečně promíchají.
Odpovědět
Profilova fotka
Díky moc. Budou to moje první a asi i poslední sloupky. Plot mám na vrutech. 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
@advid Vůbec se toho neboj. Nic na tom není. Dost pomůže sloupková vodováha (dá se koupit ve stavebninách atp.) nebo dvě magnetické vodováhy. Je to pak jednodušší práce, když nemusiš držet rukou vodováhu ..
Odpovědět
Profilova fotka
Tak hotovo. Tchán radil to co vy, tj. dospod hustý beton, zafixovat sloupek a doplnit beton. Mně ale přišlo, že by se to mohlo hnout (zasunout), tak jsem ze závitnice, matky a dřívka vyrobil zarážku a na ní sloupek postavil. Nahoře jsem ho přivázal ke kovové koze a kozou hýbal, dokud nebyly obě svislé roviny rovně. Jen jsem tedy neměl odha. Místo 3 pytlů jsme spotřebovali 8. 🙂
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?