Betonový plot z dílců - plní i funkci odhlučnění?

Dobry den, chtela bych se zeptat tech co jiz maji na svem pozemku betonovy plot z dilcu postaveny. Plni tento plot i funkci odhlucneni? Chceme si postavit 2.5 metru vysoky betonovy plot, abychom odhlucnili souseda co ma od nas cca 35 metru svuj dum a nekolikrat do tydne si venku pousti nahlas pisnicky a take cca 50 metru od nas je silnice. Kde prijizdejici auta take dost slysime. Muzeme od tohoto plotu ocekavat utlum hluku? Dekuji
Odpovědět
Ten soused je bezohledný debil, ale není sám - je to poměrně častý problém a spousta z těchto idiotů to v případě výzvy či dalšího řešení bude brát tak, že chcete omezovat jejich svobodu. Plotem ho nevypnete. Nějaký vliv to mít bude, ale neeliminujete jeho počínání zcela. Záleží také na umístění zdroje hluku - pokud to bude nad plotem, nebo pokud naproti plotu bude vyšší cihlová či betonová zeď, odrazí se vám to zpátky. Ten betonový plot z dílců není úplně pěkný, ale jistou funkci proti autům, pokud auta budou úplně za ním, v rámci cenové relace splní. Cokoliv estetičtějšího a funkčnějšího poleze do peněz. Já kvůli autům volil gabiony a za ně (z pohledu ze silnice) hustou zeleň převyšující onen gabionový plot - gabion zvuk odrazí, zeleň příp. dotlumí. Nejlepší by bylo to v místě řešit s někým, kdo vám odhlučnění zejména od aut navrhne, se sousedem to budete mít složitější.
Odpovědět
Váš plánovaný plot s výškou jak 2m vyžaduje rozhodnutí o umístění stavby a územní souhlas a váš soused "muzikant" bude účastníkem řízení. Obešel bych ho plotem jen do 2m. Betonový plot neplní funkci odhlučnění ale jako zvukově odrazivá plocha, tzn. za určitých podmínek si paradoxně můžete ještě pohoršit. Zkusil bych posloupně : 1. lidská domluva a slušnost, 2.stížnost za rušení klidu (nutno ovšem doložit/prokázat). 3.až nakonec nějaké opatření (živý plot..)
Odpovědět
@lukoid dekuji za vasi reakci. Soused ma dum niz nez my a je tak priblizne 30 metru pred nami. Mezi nami stavi dum jiny soused, ale ten bude mi dum az kousek za jeho domem. Mezi nami tudiz nic neni, jen jeho nizky plankovy plot a nas pletivovy. Neni tam zatim ani zadna zelen. A za sousedem je uz jen silnice. Ja si prave myslela, ze kdyz jsme vys nez on tak ta hudba k nam vic doleha. Myslite, ze by ten plot tedy plnil nejaky ucel?
Odpovědět
@panlorenc dekuji za vasi reakci. Mezi nami je jeste jeden soused, ktery si dum teprve stavi. Ale je zastrcenej jakoby az za jeho domem, tudiz k nam zvuk stejne doleha. A muzete mi prosim vysvetlit za jakych podminek bychom si v pripade instalace plotu mohli pohorsit. Vubec se v akustice apod. nevyznam. V odpovedi vyse jsem popsala jak je nas dum oproti sousedovo postaveny. Dekuji
Odpovědět
@royksor Musíte si představit zvuk jako vlnovou energii, kterou betonovým plotem nepohltíte, ale jenom odrazíte "někam" a třeba na vyšší položenou překážku (štítová zeď, či jiná "špatně" natočená plocha, která zvuk odrazí zase k vám a přijde z jinýho směru a tuto ozvěnu můžete vnímat ještě intenzivně.
Odpovědět
Profilova fotka
Také jsem zvažoval kvůli pohlcení hluku betonový plot ale také nevím jestli to napíšu dobře ale gabionový plot. Je to plot z kameniva v pletivu. Mohlo by toto lépe pohltit hluk?
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?