Dohoda o plotu mezi sousedy. Jak by měla vypadat?

Ahoj, prosim o radu - koupili jsme pozemek zcasti oploceny a nyni se domlouvame se sousedy, ze jim cast plotu zaplatime. Radi bychom vsak uzavreli nejakou dohodu, ve ktere by byly ujasneny povinnosti a prava (i do budoucna pro pripad, ze by se sousedi odstehovali a prisli jini majitele). Poradil byste nam nekdo, jak by takova dohoda mela vypadat? Co konkretne by v ni melo byt? A jak je to s takovym "vlastnictvim" plotu, ktery se vlastne nachazi na sousednim (tj. cizim) pozemku - staci podepsana smlouva nebo musime na katastr nemovitosti? Diky za odpovedi.
Odpovědět
Profilova fotka
Nikdy jsem neslyšela, že by takový problém někdo řešil. Mám za to, že ten, kdo chce plot, ten si ho na své straně postaví a stará se o něj. A pokud už soused má plot postavený, tak je jeho a nic bych mu neplatila.
Odpovědět
Profilova fotka
@manek011 Taky jsem se o to zajímala. Máme kolem pozemku jeden docela pěkný plot, druhý v rozkladu, třetí jen provizorní z palet. Bylo nám řečeno, že při čelním pohledu na pozemek od cesty je levý plot náš, pravý sousedů a třetí vzadu netuším :-)
Odpovědět
Profilova fotka
plot se nachazi na sousedove pozemku, takze je jeho,.. to ze mu prispejete je jen vase vec... nevim, co bys ve smlouve chtela psat.... jakoze kdyz spadne, ze ho ma soused znova postavit? nebo ze si narokujete nejakou cast? ja fakt nevim.... a k tomu co psala @kirik tak to platilo pred xy lety... ted uz to tak neni, plot stavi ten, kdo plot chce... nevim, proc toto pravidlo zaniklo, nebot mi prislo dobre.... ale hold smula :-N
Odpovědět
Profilova fotka
@hhranolka souhlas
Odpovědět
Profilova fotka
Souhlasím s hhranolka. Pravidlo, že každý soused v řadě měl povinnost vybudovat plot jen po pravé straně svého pozemku, již neplatí. V současné době žádný právní předpis nestanoví povinnost vybudovat mezi sousedy plot. Je tedy na dohodě sousedů, kdo plot bude stavět a jak se budou podílet na stavebních nákladech. Prostě ten méně trpělivý, staví plot první:-) Každopádně plot je toho, na jehož pozemku se nachází. Avšak je-li to potřebné a nebrání-li to účelnému využívání sousedících pozemků a staveb, může soud po zjištění stanoviska příslušného stavebního úřadu rozhodnout, že vlastník pozemku je povinen pozemek oplotit (§ 127 odst. 2 OZ) - uvededené se však týká např. situací. kdy. soused by vám škodil svým jednáním (např.chovem domácího zvířectva, které by vniklalo na váš pozemek.
Odpovědět
Zajímalo by mně jak daleko od plotu mohu vysadit jehličnaté stromky a pro případ, že by zhotovitel plotu chtěl tento výhledově opravovat a vymlouval se na to, že nemá řádný přístup k plotu, zda postačí ostříhat větve které jdou směrem k plotu. Stačí tak mezera cca 5O cm.? Do jaké výšky mohu např.vyskládat palivové dříví, když jej založím tak 2 metry od spolelčného plotu a soused má směrem to tohoto dřeva situováno z chaty okno - jedná se o severní stranu, kde je tzv. zbytkové světlo. Díky
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Profilova fotka
oživuji toto téma. Měla bych také dotaz. Bydlíme v bytovce ke které náleží zahrada, která je bohužel jen z 50%oplocená, jelikož bych zahradu chtěla dát dohromady a zkulturnit jí (záhonky, posezení atd) chtěla bych zahradu znovu oplotit(stary plot je celkem už k.o.) + do oplotit to co oplocené není... Potřebuji na to ohlášku? a co vyjádření sousedů? Jelikož ty co s náma sousedí z nepochopitelných důvodů odmítají povolit souhlas s plotem (i kdyz na své straně plot mají).. Jak na ně? někdo mi říkal, že když plot posunu o 20cm víc na "naší" zahradu, tak už ty sousedy nepotřebuji, jelikož to co si dělám "na svém" je čistě moje věc.... Byla bych ochotná obětovat 20cm pruh, hlavně aby se zahrada uzavřela, a nelezli tam cizí elementy... :-N
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Dobrý den, mám dotaz.Přes 20 let se dohadujeme se sousedy o výšce živého plotu. Z jejich strany k nám svítí sluníčko asi 30 minut denně. Přes neustálou prosbu o snížení živého plotu, je jejich plot přes 2 metry vysoký.Existuje nějaká vyhláška, která stanovuje, jak maximálně vysoký plot může být. Vím, že je to asi o komunikaci, ta je ale nulová. My jim dovolujeme obhospodařovat plot z našeho pozemku, ale z jejich strany naprostá arogance. Máte,prosím, někdo podobnou zkušenost a nějaké řešení? Díky
Odpovědět
Profilova fotka
@marcabarca myslím, že když je to živý plot, tak s tím nic neuděláte. Nedávno jsem byla na stavebním úřadě řešit případný plot mezi sousedy a pokud bych chtěla jakýkoliv sloupkový, nebo prostě pevný, tak mi nadiktovali takové podmínky, že ani náhodou. Ale prý kdyby jsme si udělali živý plot, tak oni jako stavební úřad s tím nic nezmůžou a je jedno, jak prý bude vysoký.
Odpovědět
My jsme si postavili svůj plot, i když soused už tam měl pletivo, protože tady jiné ploty nemůžou být než pletivové nebo po domluvě se sousedem se může dát jiný, ale musí to schválit stavebnák, tak jsme si z jedné strany dali plnou zídku, a ze dvou ostatních stran máme pletivo, chtěli jsme mít svůj plot, protože nikdy nevím co můžeme mít za sousedy a nechtělo se mi teď ani potom dohadovat okolo plotu, kdyby se opravoval nebo tak. máme pejsky a nechci poslouchat, že sousedovi poškodil plot, i když nic nedělají, ale jistota je jistota, tak máme každý svůj plot. a zepředu máme sloupky, protože tady to taky určil stavebnák, i jaký typ plotu, jak vysoké sloupky a jak daleko od sebe, prej si můžu akorát vybrat výplň, prý mám moře možností, ale jenom né s hroty, ale hlavně že soused naproti to má. ale hlavně že mám moře možností. ono se chce hlavně na stavebňáku zeptat jaký plot tam může být a v jaké výšce. :-N
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Profilova fotka
My zase řešíme problém, že soused postavil plot z dřevěných desek vysoký asi 180cm a sám si ho financoval. Manžel se nabídl, že když dodají barvu, tak že si ho budeme natírat z naší strany sami, aby k nám nemuseli. Jenže teď když plot stojí, tak si sousedi natřeli plot jen zevnitř a zjistili, že barva je moc drahá a tak nám řekli, ať plot natřeme barvou jakou chceme, když oni ho postavili, tak ať se taky zapojíme. Napsal to manželovi v sms stylem: "Natři to a nekecej". Od té doby se hodně zhoršily naše sousedské vztahy. Kdyby šlo o to, natřít to jednou, tak to natřeme, ale plot budeme muset potom natírat každý 3 roky a barva by měla stát asi 2500,- Z ostatních stran si budeme financovat a starat se o plot sami, protože máme rohový pozemek. Tam uvažujeme o zděném s kompozitní výplní, abychom se o něj nemuseli starat. Než ale sousedi začali plot stavět, tak za námi nikdo nepřišel a nezeptal se nás, jestli se o něj budeme strat a jestli s tím souhlasíme. Manžel tam chtěl udělat původně dráťák, aby jsme se o něj nemuseli starat. Co si o tom myslíte? Natřeli byste ten plot?
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme to řešili, mezi námi a sousedy byl jen prorezlý drátěný plot a sousedka stavěla dřív než my a navíc potřebovali oproti nám trochu zvýšit terén, takže opěrná zídka, tak když už byli v tom, tak udělali celý plot. A to přesto, že šlo o stranu, kterou jsme teoreticky podle pravidel měli udělat (a zaplatit) my. V dohodě jsme měli hlavně od nich nákres jak chtějí ten plot, že my s tím souhlasíme (hlavně tedy s tou opěrnou zídkou a zvýšením), pak že bude hranice pozemků v půlce toho plotu (jakoby že půlka plotu půjde po jejich pozemku a půlka po našem) a já jsem si tam doplnila, s čímž neměli problém, že ten plot bude konstruovaný tak, aby z naší strany nevyžadoval žádnou údržbu.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@romcovaklarka Tak by to mělo být :-) Na všem se písemně dohodnout :-) Co je psáno, to je dáno ;-) Tak bych si to taky představovala :-) Ale naši sousedi se nás na nic neptají, jen oznamujou :-( Natož nějaká dohoda nebo domluva :-(
Odpovědět
Mám také dotaz. Z důvodu protivných starých sousedů bych chtěla vystavět plot co nejvyšší. Neustále mně otravují život. Do jaké výšky je možnost? A ještě který plot je náš? Pravý, nebo levý? Bere se to od vchodu? Děkuji všem za případnou odpověď.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
@wonaaa to buďte rádi, že aspoň oznamujou to ty naši ani to ne, ty si dělaj vyloženě co chtěj.... např. letos na jaře jsme přijeli prvně po zimě na chalupu a náš živý plot byl seříznut na cca 40cm. To jsme teda už se opravdu hodně naštvali a byli si to s nima vyřikat a dopadlo to tak, že radši budem stavět novej pořádnej neprůhlednej. teď jen čekáme, jak se k tomu postaví správa chko, tam asi trošku narazíme:-(
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
Potřebuji najit nějakou praci protože si musim vidělat nějaký peníze.A tak jestli nechcete někde tady v CZ v Karlových Varech v březový natřít plot děkuji za informaci. :-) :-) :-) :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
@adinkam nechat hranici zaměřit geodetem a postavit zídku se ztraceného bednění na vlstní náklady. Nic jiného vám ani nezbyde ;-) o kolik jde metrů?
Odpovědět
Dobrý den. Potřebuji poradit. Jedná se o plot mezi námi a naší věčně nespokojenou sousedkou. Rozhodli jsme se, že si postavíme vlastní plot. Můžete mi prosím poradit, jak daleko o toho jejího plotu můžeme plot postavit? A co všechno je k tomu potřeba (za úřady) ? Moc děkuji za odpověď. Hezkýden všem.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, prosím o radu, jestli s tím má někdo zkušenost: Chceme postavit plot mezi námi a sousedy. Plot by měl mít základ ze ztraceného bednění a na něm budou hliníkové plaňky. Z určitého důvodu to nejde postavit na naší straně. A pokud by měl plot stát na straně sousedů, sousedka požaduje mít vše úředně vyřízeno - tzn. nechat zaměřit pozemek, odkoupit ho a teprve potom stavět plot. Na tom není nic zvláštního, ale výměra pozemku, o který se jedná je 20 cm x 5 m, tzn. 1 m2. Musí převod 1 m2 projít tak náročnou úřední procedurou? Máte s tím někdo zkušenost?
Odpovědět
Profilova fotka
@jajulin pokud nemůžete stavět plot na svém pozemku, pochopil bych zaměření geodetem, což je i v celku logické, ale odkup pozemku ? Proč to požaduje ? To je opravdu složitý proces. Zkusil bych se s ní rozumně dohodnout, že objednáte zaměření hranic ( teď tam nějaký plot je ? ) a podle výsledku navrhnete stavbu plotu. Předpokládám, že ho budete financovat vy, tak by s tím nemusela mít problém ne ? Jenom na to vydělá.... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 no, věci se mají tak: žila byla jedna paní, která si postavila dům na zahradě svých rodičů. Ale finanční situace ji po pár letech donutila dům prodat. Ten barák jsme koupili my. A s touto paní jsme se zkoušeli domluvit na plotu, protože ona za pár let ten dům po svých rodičích zdědí a ti rodiče už nyní nechtějí o ničem rozhodovat. Náš dům (tzn. její bývalý dům) je ve tvaru L a vnitřek tvoří terasa. Tudíž celý náš pozemek je pravidelný obdélník. Hranice jsou jasné, tady není co zaměřovat. Asi jsme byli naivní, ale mysleli jsme si když my celý plot zaplatíme, že ona by mohla věnovat svých 20 cm pozemku. Prostě by to bylo jen na dohodě mezi námi a jí, o nic by nešlo. Za celé dva roky, co tu bydlíme, jsme neměli sebemenší konflikt. Jenže ouha, paní nám odprodá klidně šíři půl metru, ale potřebuje to mít vše úředně potvrzené, zdokumentované, přespsané na katastru atd. Aby s tím prý někdy v budoucnu neměla problém, že jí nesedí výměra pozemku atd. Na jednu strachu je to pochopitelné, ale tady je jedná opravdu o jeden jediný metr čtvereční. A jak zaměřují geodeti? Vždyť určitě měří s nějakou povolenou odchylkou. Nebo to zaměří přesně na centimetr? My na své terase nějaký plot postavit můžeme, ale bohužel asi ne takový, jaký máme vysněný. Protože kdoví, jak kvalitně je terasa udělaná, jestli se do ní dají navrtat díry a jestli by plot byl dostatečně stabilní.
Odpovědět
Profilova fotka
@jajulin tak pokud to je jak říkáš, tak bych klidně ten pul metr odkoupil, záleží co za to tedy bude chtít a oběhal to kolečko uředníků a měl tak klid. Myslím, že za to to stojí. Geodet to zaměří dle GPS a vy budete mít v ruce potvrzení (geometrá) a stím zajdete na katrastr, zaplatíte 1000kč a bude to vaše. si bych do toho šel... když vám to sama nabízí, horší kdyby to prodat nechtěla..
Odpovědět
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda musí mít soused povolení ke stavbě plotu od nás jako od sousedů. Plot je nyní ve výstavbě, je veden na hranici pozemku, tím pádem základy plotu se nachází na našem pozemku. Nic s námi neřešil, jenom oznámil, že se plot bude dělat. Dům už má zkolaudovaný.
Odpovědět
Profilova fotka
Zrovna dneska jsme obíhali sousedy k podpisu :-) jinak máme útrum se stavebním úřadem a tím pádem i s plotem, který chceme co nejdřív stavět
Odpovědět
@lancome takže musí být písemny souhlas sousedů?
Odpovědět
Profilova fotka
no u nás ano, všech, kteří přímo sousedí s plotem, možná je Vás stavební úřad benevolentnější ale máme jen pletivo a sousedi s tím problém nemají
Odpovědět
Mám dotaz. :-| Se sousedovým a mým pozemkem je výškový rozdíl. Na hranici našich pozenků je zídka která se rozpadá a suť padá na sousedový pozemek a on chce, abych sesuv půdy z mého na jeho pozemek zajistil. Vzniklou situaci nechce řešit jiným způsobem. Prosím o radu.
Odpovědět
Profilova fotka
@13640 čí je ta zídka ? Ten pak zodpovídá za její stav....
Odpovědět
@petrsv1000 Děkuji za odpověď. Poslal jsem dotaz na katastrální úřad ve Zbečně, i v Rakovníku, kam spadáme. Požádal jsem i o výměru mého pozemku na kterém pozemku je zanedbaný plot postaven. Jak postupovat, pokud plot nebude oficiálně zanesen v katastru a nebo bude probíhat přesně středem mezi pozemky. Ještě jsem se chtěl zeptat, zda nevíte, kolik vyměření pozemku stojí?
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?