Dva živé ploty vedle sebe

Zdravím všechny! Potřebovala bych radu jak "na souseda". Minulý rok jsme koupili starší domek k rekonstrukci, ze všech stran byl už velmi starý plot a manžel obešel všechny sousedy a dohodl se s nimi na opravě + na zasazení stálezeleného živého plotu. Všechno proběhlo OK, dohodli se, plot opravil, živý zasadil, u dvou sousedů tak daleko, aby mohl stříhat plot od nás a u třetího se dohodli tak, že buď ho budou na své straně stříhat oni nebo my zajdeme k nim a ostříháme to. Podle toho, jak jim to bude vyhovovat. V domě zatím nebydlíme, ale souseda potkáváme na zahrádce i několikrát do týdne, nikdy neřekl ani slovo a včera jsem přišla na zahradu a on tam nakoupené stromky a vyměřenou čáru z jeho strany plotu, cca 50cm. Vypadá to, že se chystá si zasadit plot z jeho strany. Nebyl tam ale já jsem z toho v šoku a lámu si hlavu tím, jak mu to "po dobrém rozmluvit". Obávám se, že vysazením těchto větších stromků nám neporostou ty naše, protože tam půjde mnohem míň slunce. Investovali jsme do toho spoustu času i peněz a upřímně se nám ty jeho stromky nelíbí, což je samozřejmě věc názoru, ale kdyby řekl loni že se jemu nelíbí to co plánujeme my, mohli jsme si ušetřit alespoň ty peníze a práci. Co si o tom celém myslíte?
Odpovědět
@luminel No, myslím si, že vám to měl aspoň předem říct, že má nějaký záměr. Zvlášť pokud jste byli domluveni na jiné variantě.
Odpovědět
Profilova fotka
Hmm ani pro jeden plot to nebude dobré, ty stromky si budou navzájem zbytečně konkurovat. Co si tam plánuje zasadit a co tam máte vy? Třeba to zkusit hrát na to,že si navzájem budou ty rostliny škodit? Což se může stát, nejen co se týče slunce (např. habry ho moc nepotřebují, jsou zvyklé žít pod velkými stromy v polostínu), ale i co do půdy a kořenů. Ale jeslti s ním není moc domluva spíš nepořídíte. My máme také se sousedy dohodu, že my sázíme zelený plot z habrů (paní je alergik tak jsem i vzdala bez a jiné kvetoucí keře), ale uvidíme jak to nakonec dopadne, paní chce mít jedlou zahradu, všechno je možné.... a zkuste jeslti něco pro Vás neobjevíte tady a v občanském zákoníku.... https://www.estav.cz/cz/1267.sousede-...
Odpovědět
My hlohyni oni asi túje, nejsem úplný odborník ale vypadá to tak. Zatím jsme se normálně domluvili, nedávno přišel že by si zastínil dočasně plot rákosem u bazénu, neměli jsme problém, nakonec to teda stejně nedělal. Vůbec mi nejde do hlavy, co ho to tak najednou napadlo:/
Odpovědět
Profilova fotka
hmm tůje jsou pro ostatní kytky dost protivné, a chápu, žeje nemusíte. asi má pocit, že ty vaše rostou pomalu... no zkuste to s ním ještě vyřešit, ať je dá alespoň kousek dál... jaká je orientace toho plotu?
Odpovědět
My koukáme k němu "na západ", domy jsou u sebe relativně blízko, takže na část plotu jde stín skoro celý den buď od nás ráno nebo od něj odpoledne. Ta hlohyně by měla růst určitě stejně rychle jako túje, vidíme to u rodičů, už druhý rok po vysazení má skoro metr a to je stříhaná samozřejmě.
Odpovědět
Osobně myslím, že je správný čas na normální domluvu. Prostě se poptat, co ho k tomu vede a co tak najednou a vyjádřit obavu, že vám zahynou jak ty vaše keře, tak jeho tůje. A budete mít vyhozené peníze oba. Podle mě základem k vyřešení toho problému je zjistit, proč to vůbec dělá. A ten problém, který ho trápí, pak třeba společně nějak vyřešíte.
Odpovědět
Profilova fotka
tak uvidíte co on na to, držím palce.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?