Jak je to s povolením na plot?

Profilova fotka
Zdravím, prošla jsem snad všechna témata co se plotů týče...ale nenašla jsem jasnou odpověď a tak se ptám: Budeme (doufám) na podzim dělat plot před domem, vidím to na kombinaci zídky s buď dřevěnými latěmi nebo hliníkovými a vjezd s pojezdovou branou. Potřebuji stavební povolení či ohlášku? A ještě plot bude na hranici našeho pozemku a příjezdové cesty, která je v soukromém vlastnictví (účelová komunikace). Co dál? Nějakou situacku? Zajít na stavební úřad? 😁 Jediné, co vím určitě, souhlas souseda. Děkuji vsem za rady 😀 jo a když to půjde, plot svépomocí, bránu na zakázku. Tot vše 😊
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud nespěcháte, počkejte si, od ledna by ploty do 2 metrů výšky měly být úplně bez ohlašování a povolování ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@zmrz_lina opravdu? Kde se to dá dohledat? Zkusim na netu...
Odpovědět
Profilova fotka
Plot je na územní souhlas, takže si vyplň tuhle žádost a k tomu přiložíš: - situační výkres se zakreslením plotu a s vyznačeným souhlasem všech sousedů, kterých se to nějak může dotknout, - jednoduchý technický popis - jaké základy jaké sloupky jaká výplň polí do jaké výšky a v jaké délce, - stanoviska dotčených orgánů - koordinované stanovisko ŽP, silniční správní úřad (pokud není v koordinovaném) a u nás je to ještě CHKO, - vyjádření síťařů - ČEZ nebo EON či co u vás máte, RWE, VaK nebo koho máte na vodu, CETIN a případně kdo u vás má další elektronické komunikace a správa veřejného osvětlení. Plot můžeš stavět svépomocí. Žádná jeho část nesmí zasahovat na sousední pozemek, tedy ani kousek základu, ale jako první si zajdi na územní plán zjistit, jestli některá část vašeho pozemku není v nezastavěném území, kde může být leda pastevní hrazení či laťkový plot a nebo v ploše krajinné zeleně, kde nejde umístit žádná stavba.
Odpovědět
Profilova fotka
Bacha, to co píše @zmrz_lina je jen část pravdy. Bez povolování by měly být jen ty části plotu, které nesousedí s veřejným prostranstvím. Zatím to v zákoně není a pokud bude, skrývá to pro stavebníky záludnosti, které mohou přinést problémy.
Odpovědět
Profilova fotka
@zuzka3112 někde jsem to četla, ale nemůžu to najít. Mělo by to být součástí novely stav. zákona. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@jitulkaka aha, díky za doplnění ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@jitulkaka no to hledím, tolik informací..děkuji 😀 mám z archivu složku o našem domu, podivam se i tam, jestli se tam něco nepíše... Situační výkres si můžu nachystat sama? Respektive bratr zedník by mi o udělal... ten bych poslala sousedovi, zda souhlasí.. Vyjádření sitaru i v případě, že se jedná o soukromou komunikaci, nikoli veřejnou? U nás e-on, vodovod nemáme, ale vlastní studnu, ani plyn... Správu veřejného osvětlení též nic, to tu nemáme 😀 A stanoviska dotčených orgánů - koordinované stanovisko ŽP, silniční správní úřad (pokud není v koordinovaném) to také, když je to soukromý pozemek? Tam zaslat tu žádost a situační výkres? Omlouvám se, že se tak moc ptám, tohle je španělská vesnice...
Odpovědět
Profilova fotka
@zmrz_lina OK :-) Ve snaze lidem stavění zjednodušit, jim nadělají potíže. S těmi ploty, pokud to v novele projde, to bude stejné jako se stavbami do 25m2. Lidé si mezi sebou řeknou, že to nevyžaduje povolení, ale má to hodně podmínek a ty zná málokdo. A pak je problém a oni se hájí tím, že Pepa říkal, že kůlnu nemusí povolovat :-(
Odpovědět
Profilova fotka
@jitulkaka No nevím, ale my k územnímu souhlasu žádná stanoviska ČEZ a další nepotřebovali... Plánek jsme si nakreslili rukou, sousedům napsali dopis, ve kterém jsme popsali plot... Opravdu nejlepší je zeptat se přímo na vašem SÚ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@jitulkaka jj přijde mi to právě až trochu moc složité chtít plot 😁😁 skoro větší kovbojka než vyřízení hypotéky😁😁
Odpovědět
Profilova fotka
@jahooodka já si zajdu pro informaci na příslušný úřad do města a uvidím... děkuji za všechny podněty. Určitě někde to bude tak, jinde jinak. Ale jsem ráda, že vím i tyto věci, aspoň nebudu překvapená.
Odpovědět
Profilova fotka
@zuzka3112 Plot samozřejmě stavíš na svém pozemku, ale na něm nebo poblíž pozemku mohou vést sítě a je jedno, jestli na ně jsi nebo nejsi napojena. Jedná se o tzv "existenci sítí", tedy hlavních řadů (ne vašich přípojek) a síťaři napíší, jestli v zájmovém území něco mají či nemají. Toho se neboj, to vyřídíš elektronicky obvykle během pár dní. Situačku a technický popis si můžete udělat sami, pokud se trošku vyznáte, ale do té situačky je také třeba zakreslit ty stávající sítě podle situaček, které vám s vyjádřením pošlou síťaři. To proto, aby bylo jasné, že plot není v ochranném pásmu nějaké sítě. Pokud je komunikace účelová, pak zřejmě nebudeš potřebovat vyjádření silničního správního. Že je pozemek soukromý to je jasné. I dům stavíš na soukromém pozemku a potřebuješ k povolení všechny vyjadřovačky a stanoviska. Jak jsem psala dole - prvně si zjisti informace na územním plánu, pak teprve pořiď jednoduchou dokumentaci se stanovisky a vyjadřovačkami a pak to vše se žádostí o územní souhlas doneseš nebo pošleš na stavební úřad. Poplatek by měl být 250 Kč.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@jahooodka Ano, je to možné v případě, že jste někde na okraji obce a stavební úřad ví, že tam nic nevede. Tento postup je ale sporadický. A získat síťaře nebývá problém, tak proč si je nepořídit?
Odpovědět
Profilova fotka
@zuzka3112 vy jste neměli plot ve stavebním povolení na dům ? @jitulkaka plot jsem postavil ( zatím jen podezdívku ) na hranici svého pozemku, takže jsem nic jiného neřešil, vůbec ne Čez atd... je vcelku logické , že na hranici pozemku bude plot, ještě toto obíhat to bych nedělal nic jiného než byl na úřadě.... @jahooodka přesně, já tedy ani sousedy neinformoval, na co taky :-D ... teď je soused rád, že ho z jedné strany má ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 to já nevím, musím se podívat. Opravujeme a budujeme v domě po rodičích, naši se rozvedli a nic takového se neřešilo... táta sice stavitel, ale jak se říká, nejhorší je, když zedník staví svůj barák 😁😁😁 teda aspoň před 30 lety to tak bylo 😁😁 víte co, ono bude oříšek získat souhlas majitele pozemku, dost problémová osoba, jsem zvědavá, co za to bude chtít... ale pokud by byl ve stavební dokumentaci, tak to nemusím řešit, co?
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 Že stavíš načerno je tvoje věc, ale neraď to druhým, protože na ty tvé rady mohou doplatit. A dotaz @zuzka3112 byl "Jak je to s povolením na plot?" Když lidem vyřizuju povolení, tak už jim radím rovnou vyřídit i plot, při jednom papírování, takže se Zuzi do toho povolení mrkni, jestli to tam také nemáš. Pokud neseženeš souhlas toho souseda, tak už za ostatními sousedy nechoď a podej to bez souhlasů. SÚ žádost převede do územního řízení, dá sousedům lhůtu na vyjádření a nebo si udělá jednání na místě a s nesmyslnými připomínkami si poradí a odůvodní je v rozhodnutí. Poplatek pak bude 500 Kč a bude klid. Hlavně nestavěj načerno, zvlášť když máš magora souseda. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@jitulkaka já nestavím plot načerno, mám ho v ohlášce spolu s domem... proto jsem se ptal @zuzka3112 zda ho ntaké nemá v ohlášce, ale jelikož rekonstruují tak předpokládám, že tam asi nebude zakreslen ? Takže tam není nyní žádný plot ?
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 Jestli máš v povolení, tak se omlouvám, ale jak jsi to napsal, vyznělo to jinak. 8-)
Odpovědět
Profilova fotka
@jitulkaka máš pravdu, když to po sobě čtu, tak to není jasné... projektant mi to tam napsal, že pozemek bude oplocen, takže jsem za to rád. Pokud tam ale jednoui plot již byl tak už by povolení obíhat nemusela ?
Odpovědět
Profilova fotka
@petrsv1000 Jakmile plot odstraní, musí znovu povolovat. S barákem je to stejné - odstraníš, znovu povoluješ a už ti ani číslo nezůstane.
Odpovědět
Profilova fotka
@jitulkaka tak nevím jak u plotu a bratranec přítelkyně boural dům za mé pomoci, povolení měl na rekonstrukci ;-) zbyla jen přístavba koupelny co předtím rekonstruoval, jinak vyrostl uplně jiný dům, čp zůstalo :-) když se chce jde všechno, je to ale na vesnici a tam je asi větší benevolence.... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Dnes už jsem se k tomu nedostala, ale zítra na to mrknu... náročný den, úprava terénu, déšť, likvidace přerostlých keřů, déšť a do toho dnes strašně nešťastné dítě... Vrátím se ale k tématu, plot tu z přední strany baráku a z jedné strany pozemku nikdy nebyl. Před domem to chci určitě pořešit nějak oficiálně, z boku když na to přijde, to zanesu také, ale z boku je pozemek bratra, takže není problém. Ono z přední strany co se majitele týče, víc než rok mi trvalo, aby byla cesta ala zahrada na katastru uznána jako účelová komunikace kvůli hypotéce, takže asi tak :-D Díky za postřehy a rady!
Odpovědět
Profilova fotka
@zuzka3112 Nechej si to povolit celé, to tě nestojí nic navíc. @petrsv1000 Nepoužila bych slovo "benevolence" ale spíše neznalost . Ty malé SÚ nebývají na dobré úrovni, protože mají jednoho-dva lidi a žádnou metodickou pomoc. Nemohou za to, protože se v problémech plácají sami. Jenže ty chyby, co se kde ošidí, často po letech vylezou na světlo jako velký problém.
Odpovědět
Profilova fotka
@jitulkaka jo to je asi fakt, že ten jeden člověk tam dělá všechno... pak to tak asi vypadá....
Odpovědět
@jitulkaka prosim, mohu se zeptat, zda je potreba nejakeho povoleni i v nasem pripade, kdy jsme koupili dum, ktery ma po stranach sousedy, vpredu klasicky mestkou komunikaci a vzadu plot? Mezi nami a sousedy je jen klasicky pletivovy plot a to same je na strane s polem. V pripade, ze bychom chteli vystavet klasicky plot s podezdivkou, je to tedy na povoleni? V predni casti je podezdivka + drevene planky.
Odpovědět
Profilova fotka
@2nonni Ano, jakmile plot odstraníš, musíš nově povolit. Bez povolení můžeš leda na staré sloupky natáhnout nové pletivo nebo vyměnit ty plaňky. Pokud plot je a vyměníš ho "načerno", sousedi to většinou nebonznou a SÚ se tváří, že to nevidí, protože je s tím hodně práce, ale nespoléhala bych na to.
Odpovědět
taktez jsem to nedavno studoval. ve stavebnim zakone nic neni. najde se to pouze v zakoniku a nejmenuje se to plot ale rozhrada. tak necht si to tam kazdy precte a pochopi dle sveho. za me je nutny uzemni souhlas za cca 5ookc pouze na mista sousedici s verejnym pozemkem - tedy treba silnice. Jinak nikoli. O žadne vyssce se nikde nepise ani carka.
Odpovědět
Profilova fotka
Já se přidám s dotazem. Máme v projektu k domu, že nové oplocení bude pletivové. Ale u cesty chceme mít zděný s plaňkami. Projektant to tam nenapsal do projektu. Bude s tím mít SÚ problém, když ho uděláme? Nebo mám znovu žádat o povolení?
Odpovědět
@mmissy Stavební zákon: ust. § 103 odst.1 písm. e) bod 14 a ust. § 96 odst. 2. Kde se tam v souvislosti s oplocením píše o místech sousedících s veřejných pozemkem?
Odpovědět
@showme_a Zašla bych se domluvit na úřad.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?