Jak je to se souhlasem souseda se stavbou plotu na hranici pozemku?

Ahoj, jak je to se souhlasem souseda se stavbou plotu na hranici pozemků? Měla jsem za to, že teď je to tak, že do dvou metrů výšky si můžu postavit, co chci, co se týká hranice mezi dvěma pozemky, mým a sousedovym. Někdo mi říkal, že když by ale soused nesouhlasil, může se stavět dva metry od hranice, což mi připadá jako nesmysl. Jde o to, že když se dělal obyč plot, přišel soused, že by mezi námi udělal kvalitnější, nebyli jsme proti, ale najednou to začal stále oddalovat a já už na to kašlu, máme psy a kvůli tomu je zatím na zahradu ani pouštět nemůžeme, protože by nam přes jeho neoploceny pozemek utíkali, z ostatních stran už oploceno máme. Tak bych chtěla vedet, az za ním půjdu, jestli mu můžu říct, že když to nepostaví do nějakého termínu, necháme si na hranici postavit ten pletivový. Nebo jestli je tam vážně nutný nějaký odstup. Neměl by víc než 180cm. Děkuji
Odpovědět
1
2
@sheenny1 docela by mě zajímalo jak ste nakonec dopadli :)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
@hansoi soused si nakonec pozval partu dělníků a postavili plot za víkend, takže z toho pletivového sešlo 🙂
Odpovědět
Kdyby nesouhlasil, ty 2 metry od hranice pozemku jsou spravna informace.
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin jako že mu necháš 2m pozemku ? co je to za blbost ?
Odpovědět
@petrsv1000 No jasne. Kdyz to jeste bylo na uzemni souhlas, musel by mit k zadosti podpis jako souhlas od souseda (na situacnim vykresu). Souhlas davali vsichni vlastnici, kteri meli 2 metry od toho planovaneho plotu svuj pozemek.
Odpovědět
@puhelin @petrsv1000 pokud by nesouhlasil, můžete plot postavit, ale na svém pozemku. Tedy ne přímo na hranici, ale těsně za hranicí. Většinou se nechává pár cm od pomyslné čáry hranice kvůli případným dohadům se sousedem, pokud se nelze dohodnout. Pokud ano, staví se na rozhraní. Odstup 2metry platí pro ostatní stavby (jako je pergola, garážové stání,...) kam ovšem plot do 2m výšky nespadá.
Odpovědět
@doog Zase dvoji vyklad zakona :( Jeden soused je nejaky dedic, ktery tu nikdy nebyl, dohledali jsme kontakt k nemu do prace. S plotem nesouhlasi. Podle naseho uradu ho mame postavit 2 metry od hranice, aby souhlas nebyl potreba. Ach jo...
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin úřadu se vůbec neptejte a postavte plot na hranici pozemku. Podle zákona na to máte právo. Stavba plotu do 2m výšky na pozemku, na kterém již stojí dům a který nevede podél veřejného prostranství nevyžaduje ani oznámení úřadu. Stejně tak k tomu nepotřebujete souhlas souseda. https://muj-pravnik.cz/stavebni-povol...
Odpovědět
@jakuda No, pokud on by s tim nesouhlasil, tak ho budeme bourat. On tady nebydli, ani sem nejezdi, ale dela problemy. Ten sousedni pozemek nechtel odprodat, prestoze to je tak na postaveni karavanu, bez siti atd. Jine pozemky uz tu ani nema.
Odpovědět
Vy to nechápete. Soused nemá s čím nesouhlasit. Může nesouhlasit jak chce a kdy a kde chce, ale vy máte na stavbu plotu zákonné právo. Do výšky 2 metry (tuším) si na svém pozemku (na částech, které nesousedí s veřejným prostranstvím) můžete stavět jaký plot chcete a nemusíte se nikoho a ničeho ptát a soused se může třeba na hlavu stavět.
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin Ne, tak to není. Pokud oplocení splňuje podmínky, při kterých není potřeba vést územní řízení, je možná stavba plotu bez souhlasu souseda. Nic byste bourat nemuseli. Jen bych si to v takovém případě nechal přesně vyměřit geodetem, ať nemůže argumentovat, že jste na jeho pozemku. Ještě doplním, že takto zjednodušené je to od roku 2018, takže pokud Vám někdo říká něco jiného, má zastaralé informace.
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin Ještě poslední věc. Nevím, kde máte pozemek. Výše uvedené neplatí, pokud se pozemek nachází na území hl. m. Prahy. Tam se k tomu navíc vztahují ještě Pražské stavební předpisy.
Odpovědět
Článek se načítá
@jakuda Resili jsme to 2x, kdyz se zadalo o uzemni souhlas na oploceni okolo celeho pozemku, nekdy v r. 2014, to jeste musely byt souhlasy vsech. Z jeho strany se plot nedelal. Vloni jsme to resili znovu, kvuli psovi, plot uz byl nutny. A pry pokud ho postavime i kdyz on nesouhlasi, muze nas dat k soudu. Tak pry at to dame 2 metry od hranice a nemusime to s nim resit.
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin k soudu Vás může dát kdokoliv za cokoliv. Nicméně pokud k tomu nemá oporu v zákonu (což nemá) a dostatečně dobrý důvod (ten by mě zajímal ... nechci tam plot abych jim mohl chodit na zahradu) tak to soud odmítne. Obáváte se zbytečně. Vaši úředníci jsou očividně odborníci. Klidně se obraťte na právníka a požádejte ho o právní rozbor. Řekne Vám to co já. Pravděpodobně Vás to výjde levněji, než někomu defacto darovat kus pozemku. Pro jistotu, ať tu neplácám nesmysly, jsem teď volal na náš stavební úřad a tam mi to taky potvrdili.
Odpovědět
@jakuda No, o neco uz jsme se pokusili, zatim to nikdo neresil ;) Ale diky moc za uklidneni.
Odpovědět
Čistě teoreticky se můžete bránit i tím psem, jako majitel ste povinen zamezit vnikání na sousedův pozemek, kde by ho mohl znečištovat. Bych se s ním taky nepárala, však at si to k soudu dá, bude platit výlohy, pže to neprojde a ještě může být rád, že po něm nechcete půlku nákladů, tím bych mu pohrozila, máte na ně nárok. Taky bych ho udělala na rozmezí, max o 5 cm na svým pro klid duše
Odpovědět
@puhelin Prostě bych celého souseda minimálně v této věci zcela ignoroval.
Odpovědět
@sheenny1 my to měli tak, že sousedka nám souhlas s plotem na našem pozemku nedala, tak se to řešilo přes stavební úřad. Jde o to, že úřad souhlas dá vždy, jen to trvá ohledně odvolací doby 15 dnů.
Odpovědět
@marusinka Soused nedaval namitky? Neodvolal se?
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin pokud si postavíte plot na svém pozemku, na hranici pozemku, na cm přesně dle vytyčení geodeta ( také jsem takto stavěl 30cm podezdívku ) tak se soused může stavět na hlavu... a že vás dá k soudu ? Myslím, že ani netuší, co to znamená a obnáší a hlavně stojí... ono to není tak jednoduché... takže buď uplně v klidu. Nevím jak to je přesně u vás na úřadě, ale soused do toho nemá co kecat, pokud stavíte dle regulí, informoval bych stavební úřad o výstavbě, podpis souseda k tomu rozhnodně nepotřebuješ, nejedná se o dům. Vím že ostatní stavby jsou 2m od hranice, ale ty si psal prvně o plotě, proto se mi to zdálo jako blbost, normálně ho postavte na hranici ( na svém pozemku ) po zaměření geodetem.
Odpovědět
@petrsv1000 Ze pry oba musi s tim plotem souhlasit, jinak se to muze resit obcansko pravni cestou. Jde to sice mimo stavebni urad, protoze uz to stavebni zakon neresi (vyjma plotu sousediciho s verejnym prostorem), ale ridi se to obcanskym zakonikem, kde ploty jsou.
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin no jasně on to může napdnout, ale jak říkám, pokud nic neporušíte on s tím nic nenadělá akorát se ztrapní... Takže na vašem úřade ti řekli, že musíš mít podpis od souseda ? A když ho mít nebudeš ? Co se bude dít.... ?
Odpovědět
@petrsv1000 Rekli, ze s tim musi souhlasit. Takze asi neco pisemneho, pokud se tusi, ze by delal problemy...
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin no super, takže když s tím nebude souhlasit tak vy si jako celej žiovot nebude moc postavit plot jo ? To je pěkná blbost.... Prostě postavíte plot dle regululí na vaší hranici, když už to úřad u vás neřeší... nebo soused vypadá na to, že by si najal právníka, aby řešil občansko právní spor ? Dá vám ten nesouhlas písemně, myslím teď důvod toho nesouhlasu ?
Odpovědět
@puhelin to není dvojí výklad, to je neznalost úředníků u Vás na SÚ. Pokud dodržíte již výše popsané podmínky výstavby plotu (tj, nebude zasahovat na cizí pozemek, nesousedí s veřejným prostranstvím a bude do 2m výšky), pak může tuto stavbu těžko někdo napadnout (pokud teda ve vašem městě není ještě nějaký místní regulativ, co by toto řešil, ale toto by vám měli říct a jednak hlavně tento regulativ doložit na konkrétním SÚ). Jediné co tu ještě nezaznělo je to, že pokud není hranice jasně určená již nyní a budete volat geodeta na zaměření, je potřeba o tomto zaměření i toho souseda informovat aby se zaměření mohl zúčastnit a případně připomínkovat vytyčení hranice. Pokud si stále nejste jistí, tak vzneste dotaz buďto od právníka nebo na krajský SÚ s odvoláním na to, že máte od různých SÚ různé informace a budete to mít i černé na bílém..
Odpovědět
@puhelin odvolala se, ale musí udat pádný důvod. Bohužel uvedla takové kraviny, že jí to úřad zamítl a to povolení nám dali. Co mi říkala známá na úřadě, musely to být velmi závažné důvody, vždy to povolení dají. 🙂 Takže bych se toho nebála. Jen se to trochu protáhne.
Odpovědět
@puhelin jo a ještě jsem jí byla informovat o tom, že přijde geodet a vytyčí hranici pozemku, to ona odmítla. Takže jsme si ho po povolení úřadu dali na svůj pozemek a máme klid. Žádné soudní spory nic, dá se to v poho vyřešit přes stavební úřad 🙂
Odpovědět
@marusinka Odvolala se a posuzoval to krajsky urad? No to je ulet, kvuli plotu. Hlavne ze vam to proslo.
Odpovědět
@puhelin my máme stavební na městským, takže to ke kraji nešlo 🙂 tak držím palce, ať vám to také projde 🙂
Odpovědět
@marusinka Takze dala jen namitky, ktere neuznali a pak uz se neodvolavala (to by pak posuzoval krajsky urad). Ja se lekla, ze to zaslo az tak daleko.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?