Jaký plot co vydrží a unese zelenou masu?

Zdravím, prosím o vaše názory... Ráda bych měla plot jako zelenou stěnu, nemusí být zelená celoročně (i když by to bylo lepší), ale nechci obligátní tůje ani jiné jehličnany, a z listnáčů si zatím nějak nemůžu vybrat. Nejvíc mě láká nechat plot něčím popnout - břečťanem, kiwi, akebií... Samozřejmě počítám s tím že to bude nějakou dobu trvat než se popínavky rozrostou. Ale vyžadovalo by to plot s dostatečnou nosností, ona taková zelená masa bude taky určitě dost těžká. A zároveň s velkou odolností, třeba drátěný plot by myslím brzo začal rezivět a rozpadat... Zatím mě napadá jen btonový plot, který by snad měl mít dostatečnou nosnost i odolnost. Tvárnicové plotovky by asi byly zbytečně drahé, vzhledem k tomu že až to zaroste tak původní plot by neměl být vidět. Napadá vás ještě něco? Máte popř. nějaké připomínky, zkušenosti?
Odpovědět
i plastované pletivo může mít nostnost, a přísavník, nebo vistárie na to , roste to extremně rychle
Odpovědět
Každá popínavka léty alespoň částečně zdřevnatí a tím je samonosná, akebie příjemně voní když kvete a ještě je dost hustá, ještě popínavá hortenzie, vistárie, přísavník popř. trubač roustou dost rychle,taky záleží na kolika metrech a možnosti údržby, poplastovaný plot taky vydrží spoustu let.
Odpovědět
Neřeším co na ten plot dát, ale ten plot samotný :-) Chrobakv děkuji za tip, poplastované pletivo mě nenapadlo, je fakt že bude asi odolnější než klasická drátěnka, ale nepodařilo se mi nikde dohledat jeho nosnost, a moc bych tomu nevěřila... dost by mně naštvalo kdyby po několika letech obrůstání kdy by plot už vypadal k světu se mi najednou zhroutil :-)
Odpovědět
@amy80 můžu vám zaručit, že než se pletivo zhroutí, popínavky zdřevnatí a udrží se samy.pokud chcete i krásnou vůni, doporučuji vistarii, ta má nádherné květy, jinak popínavky jsou okrasné spíše jen listem
Odpovědět
Zrovna ta vistárie když zdřevnatí, tak je schopná spolknout skoro cokoliv... naši ji měli nechanou pnout na kari sítích a úplně je to spolklo, takže když se toho chtěli po čase zbavit, tak to šlo dolů všechno.
Odpovědět
@angie.shy ano, časem nahradí i to pletivo , pokud se tvaruje, tak je to nádhera, přitom neskutečně rychle roste a má několika metrové přírustky ročně
Odpovědět
Profilova fotka
Přesně takový plot mám také v plánu a máme prázdné gabiony, hloubka 30cm.
Odpovědět
Mí rodiče mají vistárií popnutou uschlou meruňku, už je dost stará a má pořádný kmínek, přesto se s největší pravděpodobností sama neunese až se ta měruňka zhroutí (což se už pomalu děje). proto mám pochyby. Ale jinak bych ráda skloubila krásu s užitkem, uvažuju sice o břečťanu protože je stálezelený, ale pokud dám něco opadavého, tak bych ráda něco co se mi líbí a zároveň se dají jíst plody, tedy kiwi (kolomiktu nebo argutu), akebii... vinnou révu nevím nevím... jo, je mi jasné že jarní mrazíky s tím dokážou zamávat a plody budou třeba jen jednou za čas, ale nevadí, aspoň něco. Zahrada nebude velká, chci využít každou možnost vypěstovat něco k jídlu :-) nanyska - vidíš, to je zajímavý tip, díky :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?