Jaký živý plot byste zvolili kolem pozemku?

Profilova fotka
Dobré ráno, již několik dní řeším, jaký živý plot kolem našeho pozemku. Už mi jde hlava kolem z tůjí, ptačího zobu, bombusu, zázračného živého plotu ..... Jaký máte Vy? A zvolili byste znovu stejný? Jaký byste doporučili? :-) Moc děkuji za tipy!
Odpovědět
Profilova fotka
@silente ja este nemam ziadny, ale velmi silno uvazujem ze spravime konstrukciu (alebo iba pletivo, to je fuk) a na to dam brectan a pavinic.... tam, kde budem potrebovat zakryt vyhlad od susedov, teda v blizkosti terasy.... na oddelenie uzitkovej a okrasnej casti budem detto davat zivy plot, pozdava sa mi vinic....
Odpovědět
Profilova fotka
Tiež zvažujeme z čoho živý plot. Opadavé formy komplikujú údržbu, pri veľkej ploche... čo? Kompostovať? Ideálny pre nás neopadavý, 1-2x za rok ľahký zostrih. Hľadám kompromis medzi vizuál a údržba.
Odpovědět
@silente nad tymto uvažujem aj ja, predtym som to neriešila, myslela som si že dáme tuje a máme klid. Páči sa mi toto, ale pokial viem v zime je to bez lístov a vyzerá to strašne, aspoň tu to jeden pán ma, posobí to depresívne.
Odpovědět

Odpovědět
Profilova fotka
Právě že opadavý taky nechci, to bychom se zbláznili :-N Vzhledem k tomu, že ho potřebuji na cca 150 metrů, tak finance jsou taky podstatné :-S Moc se mi líbí právě bambus (bambusy.info) a nesměle okukuju zázračný živý plot (zazracny-plot), ale u toho nevím ... ten asi taky opadá ...
Odpovědět
Profilova fotka
@jankazb - tak to hledáme stejnou věc :-D @kaktusik007 - my jsme navíc na místě, kde bude víc foukat, tak radši i něco "pevnějšího, nezdolného" =-)
Odpovědět
No ten je krásny, len tiež si myslím že to bude pracné. My asi dáme z jednej strany kde bude príjazdovka pre ine doma tuje, a s druhej strany som videla krásne smrečky.
Odpovědět
my máme jehličnany (smrky) na chatě, udržovat se to tak jako tak musí a navíc to hrozně pomalu roste. Odumřela nám tam část a je už dva roky v plotě škaredá díra :(. To je výhoda listnáčů - rostou rychleji, a na podzim dělají barvy atmosféru. Za cenu holého roští v zimě. No, říkám si, že v zimě venku moc nepobudeme, tak na nás můžou sousedi čumět, jak chtějí. Túje se mi nelíbí, taky mi to evokuje hřbitovy, a jinak je většina keřů jedovatých. S ohledem na děti moc na výběr nemáme. Hrozně se mi líbí představa, že to je za dva roky obří :D. Uvidíme, objednali jsme to před dvěma týdny, tak jestli se vůbec něco bude dít... Jestli se dočkáme, chceme sadit ve dvou řadách, jedna řada na mě moc festovně nepůsobí @silente zázračný plot je turkestánský brest :-), našla jsem na netu více názvů, ale je opravdu opadavý. Nejedovatý :-)
Odpovědět
@kaktusik007 Brectanu trva niekolko rokov,pokym ti pekne nahusto prekryje vyhlad,musis ho prve roky stale privazovat,lebo na pletivo sa neuchyti.Ak sa ale rozrastie,tak si v okoli korenov nechajte miesto na sirku kosacky,lebo neskor rastie ako burina,stale treba vyytrhavat,alebo kosit, nech sa nerozrasta po okoli. Pavinic tiez potrebuje oporu a privazovanie.Pozor nedavat v blizkosti chodnika, lebo tie fiallove bobulky sa tazko cistia z dlazby. Mam iba jeden koren, tahame ho okolo altanku,je pekny, hlavne na jesen je nadherny, ale na jar vytrhavam snad 500 malych vyhonkov po okoli .-(
Odpovědět
Profilova fotka
@majki555 to je mi jasne ze je to ako burina.... a rastie velmi rychlo, ked sa tak pozeram po dialnicnych zatarasoch... tam je nasadeny a do roka brutalne velika zelena stena :-D :-D :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@maskacka - pochopila jsem správně, že jste objednali ten "zázračný"? =-) Tak to jsem tedy zvědavá, jak to dopadne. Já nechci tůje ani jiné jehličnany. Zaprvé fakt finančně moc a moc při naší potřebě ks a navíc psi a děti :-N Nehledě na dobu růstu.
Odpovědět
Profilova fotka
Teď koukám na stránky toho zázračného plotu a píšou tam: Na jaře se Váš živý plot asi 10-15 cm nad půdou ořeže, aby se větvičky rozvětvily. To jako každý rok začínám od nuly =-) :-N :-N :-N
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
co hovorite na skalkovy plot?
Odpovědět
jj, zázračný plot. Co jsem se dočetla, na jaře se sadí březen - květen, a do podzimu se musí stihnout dvakrát střihnout.
Odpovědět
@silente kdepak, jenom první střih je na 10 cm, protože Ti dorazí půlmetrové rostliny. Do léta to vyroste, na podzim to ještě jednou střihneš a příští jaro už to má kolem 60 cm, možná více
Odpovědět
@emma_932 skalku mám ráda, ale na obrázku je více betonu než rostlin :-). Asi záleží, jakou má kdo představu o zahradě.
Odpovědět
Profilova fotka
ahojte, my budeme mat Brslen japonsky - Euonymus japonica, kvitne malymi bielimi kvietkami a je zeleny vraj celu zimu, za rok vraj narastie cca 1 meter.
Odpovědět
Mam v zahrade viacero druhov zivych plotov. Je pravda, ze s tujami je najmenej prace a su zelene aj v zime. Ale cim dalej tym viac sa mi pacia listnate zive ploty,aj ked su pracnejsie a v zime opadavaju.Napr. hrab,neopadavy vtaci zob, ci zlaty dazd. Vyzeraju na nasich zahradkach ovela prirodzenejsie a su pekne aj po mnohych rokoch,rychlejsie prekryju pohlad na rozdiel od tuji,ktorym to trva ovela dlhsie a ktore po rokoch, ked su prerastenejsie su uz nepekne a treba ich vymenit. Listnaty zivy plot,ked sa vam po rokoch nepaci jeho tvar, tak sa da nakratko zostrihat a omladit,ale s tujami to nejde. Preto sa priklanam k zivemu plotu z listnatych stromov. vyhodou je aj to, ze sa lahko rozmnozuju a ujimaju. takze,ak niekto potrebuje velku plochu,lahko si namnozi a podosadza.
Odpovědět
Profilova fotka
@emma_932 - nelíbí se mi |-| @maskacka - aha, tak jsem to blbě pochopila, su tatar :-D @monika2712 - na ten jsem taky koukala. Nevíš, jak je to s možnými alergiemi na ta kvítka? Manžel se prokýchává celým létem, tak proto =-)
Odpovědět
Profilova fotka
maskacka, to bolo kratko po zalozeni ;-) skus sa pozriet na axamit.net, su tam dalsie ploty + interierova verzia. je to zaujimave..
Odpovědět
Ahoj, podělím se o svou zkušenost. U prvního domu jsme měli živý plot z habru. Do pěti let byl krásně kompaktní, na podzim listy "zaschnou" na větvích a zjara opadají. Takže i v zimě působí jako clona. Sice je opadavý, v zimě "smutný", ale o to krásnější je zjara. Stálezelený plot na jaře nepotěší, je pořád stejný. U nového domu mám volně rostoucí živý plot ze spousty keřů a stromů, takže je celý rok jiný, ale stále krásný, každé období je zajímavý. Pouze na cca 20 m mám živý plot z bobkovišní a jsem z nich smutná. Jsou náchylné na stanoviště a každou zimu mi namrznou a vypadají nevzhledně. Dám jim ještě chvilku čas, jestli se neaklimatizují a pak je nahradím tím habrem. Vím, že v počátcích jsem také přemýšlala nad živým plotem, který rychle naroste. Sousedka má cipřiše, které mají opravdu velké přírůstky, ale už teď je musí stříhat (dva roky po výsadbě). Bála bych se, že časem bude třeba střih hodně často, aby nevytlačili vlastníka ze zahrady :-).
Odpovědět
Profilova fotka
@silente netusim ako je to s tymi kvietkami, ci by to mohlo sposobovat alergiu.. neviem sa to bohuzial ani nikde docitat.
Odpovědět
Profilova fotka
@monika2712 - to je jediné, čeho se u něj totiž bojím :-| A nevíš, jestli zvládá chladnější větrné stanoviště? =-)
Odpovědět
Profilova fotka
@silente toto som nasla : Euonymus japonicus 'Microphyllus' - vyhovuje mu polotieň až tieň a humózna výživná pôda, mrazivý zimný vietor môže spôsobiť pri nechránených jedincoch schnutie listov, ker však aj po takomto údere rýchlo regeneruje - ideálny je do tienistých častí záhrady, do vresovísk, prípadne do skalky na tienistejšie miesto, na zimu vyžaduje ochranu, v zime vynikne na listoch inoväť, kedy sa krík premení na šperk Vašej záhrady Ale to je konkretne ten Microphyllus, ale japonskych brslenov je viacej typov, takze mozno ine by take pocasie nezvladali dobre.
Odpovědět
Profilova fotka
@monika2712 - moc děkuji za hledání! Hmm, tak to by ho naše větrná hůrka asi zabila :-N Já taky hledala a našla pro inspiraci: Nejoblíbenější druhy pro živé ploty Zimostráz (Buxus) - Stále zelený keř, který se hodí především na stříhané ploty do výšky 1 metru. Oblíbený je i jako solitér, ze kterého se za pomoci šablony dají tvořit populární koule. Sazenice se vysazují asi 25 cm od sebe. Ptačí zob – Tento neopadavý stále zelený keř se hodí pro ploty do výšky až 2 metry. Je velmi nenáročný , takže mu stačí mírně suchá až vlhká půda. Snese i sucho. Sazenice se vysazují 30 cm od sebe. Habr - Plot z tohoto opadavého listnáče je unikátní. Nejenže je odolný vůči soli, ale jako jeden z mála je neprůhledný i v zimě. Staré listy, které s podzimem získají zlatavou barvu, totiž zůstávají na větvích i v zimě a opadají až s růstem nových. Sazenice se vysahují 20 cm od sebe. Dřišťál – Opadavý listnatý keř, který svými trny učiní plot doslova nepropustný. Je velmi odolný, takže ho neohrozí ani velké sucho, chudé půdy nebo nešetrný sestřih. Tmavě zlené lístky se na podzim barví do červena. Sazenice se vysazují 45 cm od sebe. Tavolník – Listnatý keř s bílými, růžovými nebo červenými kvítky a zajímavě zbarvenými listy. Nejlépe se mu daří na slunci, ale snese i mírné zastínení. Je odolný proti znečištění ovzduší. Sazenice sázíme 45 cm od sebe. Thuja – Jedna z nejoblíbenějších dřevin na živé ploty. Existuje mnoho druhů od miniaturních až po několikametrové. Hodí se především na ploty o výšce od 1,5 do 3 metrů. Sazenice se vysazují 75 až 100 cm od sebe. Jalovec sloupový – Tento hustý neopadavý jehličnan se hodí především na vysoké živé ploty. Sazenice vysazujeme 50 až 60 cm od sebe. Cypřiš – Má stejně jako thuje množství tvarů, rozdílných výšek i barev. Hodí se na živé ploty o výšce 2 až 10 metrů. Sazenice se vysazují 45 cm od sebe.
Odpovědět
@monika2712 ahoj. neviem či bršlen japonský narastie za jeden rok 1 meter, ja ho totiž strihám len na výšku do 80 cm :-D ale vydrží krásny sýto zelený celú zimu, listy až tak veľmi neopadávajú ani po silnom mraze a vytvára krásny hustý zápoj, máme z neho taký hranatý "múrik" medzi chodníkom a trávnikom. vrele odporúčam, je to krásny krík, či už jednofarebný alebo dvojfarebný, ten máme zasi ako kulisu pri jazierku. a perfektne sa dá využiť do vianočných ikebán. ;-)
Odpovědět
a na zimu vytvára krásne červené guličky ktoré na ňom nádherne svietia, ach už aby som riešila exteriér, určite si ho tam dám x-)
Odpovědět
@emma_932 ten plot je super, bolo to v zahradkarovi ;) ale nehodi sa to hocikam... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@andrejka89 tak mi povedala zahradnicka, co mi ho bude sadit.. zevraj za rok dokaze vyrast 1 meter, mne ho bude sadit este maly, cca 40-50 cm, takze ja ho teraz do vysky moc strihat nebude kym nedorastie do vysky plotu, ale dakujem za info, uz sa tesim ked sa nam rozrastie :)
Odpovědět
@monika2712 chápem že ho chceš do výšky plotu ale zastrihovať by si ho mala aby ti aj zhustol lebo inak z neho budeš mať iba nepakné pahíle - takú metlu, no veď uvidíš sama ako to rastie. ak ho nezastrihneš, tak to proste ide iba hore ako také prútiky. nevytvorí ti žitý plot
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?