Navýšený pozemek souseda - nápad na vyřešení?

Profilova fotka
Ahoj, soused si navýšil pozemek asi o 40cm. Takže na hranici pozemku je teď schod. Původně jsme chtěli realizovat jen jednoduchý pletivový plot, teď ale přemýšlím, jak se s tím navýšením nějak rozumně poprat. Zvažoval jsem nízkou zídku ze štípaných plotovek na dorovnání výšky terénu a nahoře klasický pletivový plot a nějaké živé keře před něj. Nicméně vzhledem k tomu, že délka pozemku je 60m, tak cena té zíďky je poměrně vysoká. Tak přemýšlím nad alternativama. Napadá mě buďto suchá kamenná zídka, nebo nevím jestli by třeba nešly na zpevnění použít 4 metrové dubové nebo akátové kulatiny pokládané na ležato. To by bylo poměrně levné a možná i zajímavě vypadající řešení, ale nikde jsem neviděl podobnou realizaci. Nebo na to rezignovat, dát od spodu betonové sloupky a mezi to fošny a před to nějaký živý plot?. Jak byste to řešili vy? Máte nějaký nápad? Díky
Odpovědět
@jakuda A on to měl od vás schválené? Na hranici pozemku to mělo zůstat v té původní úrovni. Pokud si to u sebe zvednul, musí zajistit půdu proti sesuvu on, nebo to nějak řešit do ztracena a zajistit jen odvod vody.
Odpovědět
Profilova fotka
Já to mám z druhé strany - nechali jsme si navézt zeminu, z jedné strany soused také dorovnal na naši úroveň, z druhé strany je soused asi o 30 cm níž - nikdy by mě nenapadlo po něm chtít, aby se podílel na financování zídky. To je podle mě věc toho, kdo pozemek navýšil, aby si zajistil, že zemina se nebude sesouvat.
Odpovědět
Profilova fotka
Zdravím, a jak to má teď fyzicky na té hranici zakončené? Nechal tam zub? Ono by stačilo, aby to vysvahoval 1:2 a na metru délky je "zpátky" na Vaší výšce. A to bych po něm chtěla, pokud tam nemá zpevněnou plochu. To bych po něm chtěla zaplatit tu zídku :). Vy byste přeci neměl řešit důsledky jeho akce... Jinak mě levné řešení nenapadá, max. gabionovka 0,5x0,5 a přerušovat na sloupky? Ale to asi také není levná záležitost u takové délky? Nemám bohužel představu (my dali za pletivový plot s podhrabovkami cca 500 Kč/m, bohužel podhrabovkami vyrovnáte max. 15 cm...)
Odpovědět
Profilova fotka
Vzniklo to tak, že jsme kupovali pozemek, když oni už měli vydáno stavební povolení. Projekt jsem sice viděl, byl tam bungalov a bylo tam napsáno, že skrytá ornice bude roztažena po pozemku, ale nikdy by mě nenapadlo, že to zvednou o tolik. Navíc jsem stejně neměl už možnost se k tomu vyjadřovat. Já stavět teprve budu, ale zvedat bych moc nechtěl, protože by stejný problém vznikl u našeho druhého souseda (starousedlíka), jehož největší starost když mi podepisoval souhlas se stavbou bylo abych to taky nezvedl a nezasypal mu půlku plotu.
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda mám navýšenej pozemek oproti sousedovi o cca 0,5m a délka je 61m, postavil jsem plot ze ztraceného bednění : http://www.modrastrecha.cz/blog/petrs...
Odpovědět
Profilova fotka
Aktuálně tam mají zub, dostavují barák (zatím bez oplocení) a snaží se nás přesvědčit abych to při stavbě zarovnal na stejnou výšku.
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda NO tak to vás 2 řady bednění asi vyjdou lépe a levněji než navyšovat pozemek a dělat modelaci terénu. Stačí ty 20 široké ne? A není tu právní cesta jak po nich chtít, aby to řešili/podíleli se na nákladech? Nám zvedla obec příjezdovou cestu o víc jak půl metru, většina lidí kvůli tomu zvedá domy, naštěstí máme jen jednoho souseda, udělali jsme plot dřív, než on začal stavět a slíbil, že plotu se jeho zvyšování pozemku nedotkne -ale uvidíme... Jsem ve střehu :).
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda jistě, tím jim ubydou problémy :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@tulda27 Tak já předpokládám, že se to bude řešit v rámci výstavby společného plotu na kterém bychom se měli se sousedy spolupodílet. Ztracené bednění je řešení které oni asi budou (vzhledem k ceně a tomu, že nejsou na pohledové straně) prosazovat. Bohužel z naší strany to nění zrovna nejpohlednější řešení. I proto jsem uvažoval o nějaké suché kamené zídce která alespoň vypadá dobře. Nejvíc by se mi líbili dřevěné palisády, ale ty jsou šíleně drahé.
Odpovědět
@jakuda No ale zvedl to až ve chvíli, kdy jste byli vlastníci ne? I když to je v celku jedno. Skrytá ornice bude roztažena po pozemku: to přece není 40 cm. Vy máte původní ornici ve výšce -40 cm oproti jim ne?, takže jeho skrývka musela být před stavbou na hranici pozemku ve stejné výšce. Pokud to budete řešit stavebně - náklady pro vás. Dorovnání na jeho úroveň - náklady pro vás a problém s dalším sousedem. Ani jedna varianta by se mi nelíbila.
Odpovědět
podle mě na tohle musel mít povolení, pokud je to nad 300m2 teréních úprav a co podhrabové desky? nevím jestli udělají atyp výšku 50cm http://www.rapera-ploty.cz/Podhrabova...
Odpovědět
Profilova fotka
@koselak Ano, zvednutí proběhlo až když to bylo naše. Řešil to v rámci teréních úprav během výstavby domu. Jestli na to potřeboval zvlášť povolení, nebo to bylo v rámci stavby, to fakt nevím. Nás se nikdo neptal. Koulaudací prošli. A nevím jestli se mi chce začít stavět s tím, že se rozhádáme se sousedy :-( Chci se snažit to vyřešit domluvou, pokud se budou finančně podílet na stavbě zídky a bude to pohledově přijatelné řešení, tak mi to principiálně nevadí. Proto hledám inspiraci jak něco takového řešit. Pohledově se mi líbí tato řešení, ale nemám odhad na kolik by to v našem případě finančně vycházelo. http://www.zahradyzichlinek.cz/files/... http://www.zahradyzichlinek.cz/files/... https://static.4nets.sk/photo/85/1818...
Odpovědět
Článek se načítá
@jakuda Hádat se, to nemá smysl. Ale jestliže to dorovnali a nikdo se vás na nic neptal, tak trocha asertivity nezaškodí. Pokud dáte každý půlku za plot a ztracené bednění, je to sice jakoby OK, ale z vašeho pohledu to budete muset ještě řešit pohledově dalšími náklady. Já bych trval na tom, postavit drátěný plot na původní výšce a tím pádem si sesuv půdy musí ošetřit sousedi a já bych investoval krom plotu do toho, aby ten zub nebyl přímo vidět nějakou palisádou. Nakonec by z toho mohla vyjít dohoda, že plot se postaví v té vyvýšené výšce a hned za ním se udělá ta palisáda, ať to trochu vypadá a dáte to vše napůl. https://www.google.cz/search?q=Svahov...
Odpovědět
Profilova fotka
každé jiné řešení kromě těch tvárnic bude v té délce strašná darda, a to dřevo je sice krásné a nemuselo by být drahé, ale bude hnít, pokud do toho budete mít pletivo bude se Vám to pak za pár let špatně měnit... nejhezčí je samosebou ta suchá kamenná zídka u takovéto výšky tak akorát, svahovk y jsou drahá sranda u 60 m, ale zase by se dali osázet a plot postavit až nad ně. Už máte naceněnou tu variantu co jste psal jako první? to vychází cca kolik na bm? Aby se to porovnalo s těmi tvárnicemi, až se budete bavit se sousedem. Já si to asi před rokem zběžně prorovnávala na jedny hezčí samonosné bloky od KB blok a na betonový základ a ty bloky vycházeli jen maličko dráž a mám pocit, že jsem se pohybovala kolem 1000,- Kč/ bm.. Myslím, že jsem počítala pro porovnání i tvárnice. Budeme něco podobného pak řešit do ulice (chceme si cca o 50 cm zvednou pozemek vůči stáv. silnici a právě těmi hezčími betonovými bloky to vyrovnat a na ně pak plot z dřevěných planěk, zkusím doma ten rozpočet na spodek najít, ale byl hodně hrubý nicméně na podobné rozměry - 0,5 x 50 m).
Odpovědět
Profilova fotka
@tulda27 Je to jak píšete. Necelých tisíc korun na metr čtvereční.
Odpovědět
Profilova fotka
Taky budeme tímto způsobem zvedat pozemek, ale ani ve snu by mě nenapadlo to udělat bez toho že vybudují podezdívku ke které prihrneme zeminu a uděláme nový plot. Tohle by měl udělat ten který si upravuje původní výšku pozemku.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
@jakuda Dobrý den, můžu se prosím zeptat, jak jste vyřešili ten problém s navýšeným pozemkem souseda? Ocitli jsme se teď v naprosto stejné situaci-pozemek koupený dávno, ale soused postavil dřív a my máme nyní náš dům pod úrovní cca 70cm!!! pod jeho pozemkem :(
Odpovědět
Profilova fotka
@petkahol650 Nakonec jsme se se sousedem domluvili na terénních úprávách, kdy jsme asi na dvou metrech vymodelovali výškový přechod s tím, že hranice pozemku je přesně v polovině toho přechodu. Plot bude pletivo s podhrabovýma deskama, aby voda z jeho pozemku nešla k nám a náš pes neutíkal pod plotem k nim a myslím, že jsme všichni spokojeni.
Odpovědět
Vyrovnavali jsme metodou tusin sucheho zdeni.Bylovto dost drahe,ale je to nakonec hodne pekne.Soused se fin.podilet nechtel,tak jsme to platili sami.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 6 měsících
Přidám se k stejnému tématu.. stavíme na pozemku, kde soused má vyvýšený terén cca 50-70 cm... přímo na hranici si vybudoval plot.... a na naší straně je úskok hlíny, kde si prosím zasadil (na naší straně) rostlinky a keře :D zajímá mě, zda můžu vykopat své rostlinky na mém pozemku :D nebo zda i když jsem nový majitel pozemku, můžu po něm žádat aby zajistil nesesunutí půdy??? díky
Odpovědět
@jakuda 40 cm bych neviděl jako nutnost stavět opěrnou zídku. Po domluvě bych to nechal shrnout, samozřejmě na jeho pozemku do svahu. My máme pozemek nad ostatními s převýšením cca 2,5 m a ten svah je široký tak 4 m, takže má úhel cca 45 a prostě se nehne, je tam tedy odjakživa, takže 40 cm bych se vůbec nebál. On jak zaroste, i jen trávou, tak se zpevní, ale jak jsem psal, strhnout ho do svahu. Max při stavbě plotu, bych dal drenážní trubku, aby mě soused nevyplavoval pozemek, ale neznám Vaše půdní poměry.
Odpovědět
Něco takového
Odpovědět
@marketka_m Zvýšení terénu o půl metru myslím staevbní úřad neřeší, takže to bude na domluvě vás obou. Ale nějak jsem nepochopil, že na vaší stranu zasadil keře....To bych za ním asi zašel, ať si je přesadí pryč, že je tam nechci. A když nic, tak bych mu je přesadil sám, pokud mi tam vadí.
Odpovědět
@atilius jo to jsme taky nepochopili :D si prostě každej dělá co chce... a tak posadil keře po druhé straně plotu :D pohoda ne... :D od kolika se řeší zvýšení terénu? na jeho požadavek budu od hranice 2 m (tedy od vyvýšení 2 m) zapouštět kryté stání pro auto... takže snad mi tam nebude stékat a pak stát voda pod autem ...
Odpovědět
@marketka_m je to někde ve stavebním zákoně...jinak je to třeba na zeď, ale takhle těžko říct. Začal bych nějakou normální rozmluvou...
Odpovědět
@atilius rozmluvou to moc nejde.. je mu to totiž uplně jedno... a my ustupujeme se snížením krytého stání... ale on neustoupí v ničem...
Odpovědět
Terénní úpravy do výšky 1,5 nebo rozlohy menší než 300m2 stavební urad dle stavebního zákona nezajímají (tj. není vyžadováno uzemni ani stavební povolení/souhlas). Opěrné zídky je zajímají od výšky 1m, pokud sousedi s verejnym prostorem.
Odpovědět
@japona díky, trochu blbé, že si soused může zvednout klidně terén o 1,5 m ... je to celkem dost si myslím ...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?