Okrasné trávy jako živý plot

Profilova fotka
Máte prosím někdo živý plot z okrasných trav nebo bambusu? Potřebujeme zastínit plot v délce cca 15-20 metrů před zraky zvědavých sousedů ]-( Něco málo přes metr od plotu máme bazén a to je ten největší problém, člověk je tam jako na výstavce, sousedi chodí okolo a vidí nám až ... Taková ta zelená stínící plachta se mi nelíbí, rákosové rohože jsou na tak krátkou vzdálenost od plotu průhledné, jakoby tam vůbec nebyly. Thůje ani žádné jiné keře okolo plotu sázet nechceme, už jen tím, že jsme limitovaní tou vzdáleností od plotu k bazénu a nechci, aby nám kořeny keřů narušily podloží bazénu (pouze zhutněná zemina, geotextilie a bazénová folie). Líbí se mi okrasné trávy, ale pokud mají sloužit jako neprůhledná bariéra, je nevýhodou, že se musí každé jaro zastřihnout a do plné výšky opět narostou až během léta... Narazila jsem i na bambusy, konkrétně Fargesia Rufa, dorůstají do cca 1,5 metrů, ale prý tvoří trsy jak vysoké, tak široké :-| Řešili jste někdo stejný nebo podobný problém? Co kolem plotu nasázet?
Odpovědět
Něco popínavého? Třeba břečtan? Roste sice pomaleji než psí víno, ale neopadává.
Odpovědět
Profilova fotka
@inkajanakova taky jsme si říkali, ale potřebuju něco, co můžu od toho plotu jakoby odhrnout a prostříhat ze sousedovit strany, aby to neprorůstalo přes plot do jejich zahrady :-|
Odpovědět
Co prisavnik? Roste megarychle a je nepruhledny, navíc dobře drží na pletivu...
Odpovědět
Máme to podobné jako vy. Bazén 2 m od plotu výhled k sousedům na hromadu bordelu, jejich nedodělanou stavbu, hromadu hlíny a plevel do 1,5, m.Byla jsem zoufalá, máme navíc vyvýšenou terasu a v ní zabudovaný bazén. Nakonec jsem to vyřešila tak, že máme na části plotu bambusovou rohož z půleného bambusu, je daleko neprůhlednější než rákos a kolem bazénu u plotu nasazené vysoké trávy, ty vyrostly za jednu sezonu a každým rokem jsou vyšší, letos jsem zasadila bambus, ale moc se mu nedaří (pozor bambus se hodně rozlízá - my máme nějaký co by neměl, ale za to se mu nějak moc nedaří). Navíc jsem na plot zasadila psí víno, když se hodně zalévá tak taky za jeden rok krásně vyroste, Na terasu jsme si udělali dřevěnou mřížkovou zástěnu a po ní se pne psí víno a plaménky, určitě jsou i neopadavé druhy. Šlo by to dát i před ten Váš plot a máte pokoj.
Odpovědět
Profilova fotka
@kkaccullka a jaké máte ty trávy prosím? Mě se právě líbí třeba ozdobnice, která je pěkně vysoká, jenže se musí každý rok na jaře ustřihnout téměř u země a nové listy rostou znova a tak každý rok ... :-| Ten babmbus, co jsem psala - Fargesia rufa, by se prý rozlízat neměl, je mrazuvzdorný a asi jako jediný může být na slunném stanovišti, nám na bazén a tím pádem i ten plot pere sluníčko od deseti dopoledne až do cca 18ti než se začne stáčet k západu nad vysoké stromy podél potoka za zahradou. @xmarg04 a prorůstá ten přísavník plotem i na druhou stranu? Potřebuju právě něco, co budu moct z naší strany plotu prostříhávat, aby to nelezlo k sousedům
Odpovědět
Přísavník i to víno bude asi prorůstat. Tak udělejte 1 m od plotu konstrukci po které se to bude plazit. Tu trávu máme zebrovanou ozdobnici ta roste pomaleji, nejvíc jede ozdobnice asi čínská (má jeden tenký proužek uprostřed, ustřihla jsem jí v dubnu a dneska už má 2 m. Mám těch druhů více, u plotu vyšší a před nima nižší druhy. Stačí kouknout na internet - okrasné trávy a něco si najít. Kombinace těch trav a bambusové rohože je taky hezká a chrání je to před větrem a mrazem. Přesně ten druh bambusu taky mám, ale nějak se mu zatím moc nedaří, žloutne a shazuje lístky, je zasazený od jara tak uvidíme. Máme dost jílovitou půdu, i když všechno podsypávám zahradní zeminou a pískem tak ty rostliny dost trpí.
Odpovědět
Profilova fotka
být tebou, dám tam bambus a hotovo. Máš soukromí, je to vysoký a i na ten bambus můžeš dát nějaké popínavé rostliny. Bambus na rozdíl od rákosu je neprůhledny a vydrží ti pár let. Rákos je na nic, to nic nevydrží, někdy sotva pár měsíců. Trávy než ti vyrostou, tak je konec léta. Nikdy nebudeš mít nic pořádně vyrostlého třeba už v květnu, kdy se kolikrát dá v bazénu už být. Přísavník je jak plevel, prorůstá všude a jako soused bych z toho radost neměla :-(
Odpovědět
Profilova fotka
@kkaccullka metr od plotu už máme bazén :-N ještě mě napadlo dát na plot tu zelenou plachtu a popínavky nechat plazit po ní, to by prorůstat nemuselo...
Odpovědět
Profilova fotka
@lendy1 bambus štípaný nebo ten klasický celý?
Odpovědět
Profilova fotka
@hanulkaha klasický celý. Sice je to darda, ale fakt skrz to nevidíš a vydrží to.
Odpovědět
Profilova fotka
@lendy1 my potřebujem zastínit "jen" 15 metrů, tak to by nám na chleba ještě zůstat mohlo :-N Díky, mrknu, co kdo nabízí
Odpovědět
Profilova fotka
pomalu nám narůstá jako živý plot bambus a je to skvělé :) coloročně zelené, roste rychle... Miluju bambus :o) Okrasné trávy jsou sezoní záležitost, na podzim jdou pryč, bamus drží celý rok krásně zelený :)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@anetka1701 a jaký prosím máte druh? Jak jsem psala výše, téměř celý den nám na bazén pálí sluníčko, a na takové místo jsem našla pouze jediný druh bambusu, ostatní jsou do stínu až polostínu.
Odpovědět
Profilova fotka
@hanulkaha máme 5 různých druhů, jsou také na sluníčku a drží. Druhy popravdě nevím, dva jsme si přivezli z Francie, dva jsme dostali darem a třetí mám z české bamusárny, ale drží všechny a daří se jim dobře. Jediné co, tak se opravdu musí hodně zalévat, když je vedro, tak to nezanedbat, jinak jim to nesvědčí...
Odpovědět
Profilova fotka
Vypadá to dost nereprezentativně (skalku jsem letos zazdila, nemám čas a navíc to je "psí půlka", ale takto nějak... staré výhony mi pomlátili kroupy :( ty mladé ještě nedosadili listí, ale makají na tom :) všechno to třímetrový ve vzduchu jsou letošní výhony, bambus je v zemi dva roky. letos už to bude fakt pěkné :)
Odpovědět
Profilova fotka
@anetka1701 Super, děkuju moc :-) Dali jsme s mužem hlavy dohromady a vypadá to, že bude bambus a prozatím rákosové stínění plotu, než doroste :-N
Odpovědět
Profilova fotka
@hanulkaha tak držím palce at je rozhodnutí dobré :o) Já si bambus totálně zamilovala, mám ho po celé zahradě a ještě nekončím :o)
Odpovědět
Profilova fotka
@anetka1701 děkuju :-N
Odpovědět
Profilova fotka
Sousedi bambus mají a nelíbí se mi to... Je to takový vysoký koště. A neprůhledné to taky není
Odpovědět
Profilova fotka
@slabici ono záleží na tom, co mají za druh bambusu... Některé rostou sloupcovitě a mají klidně až 5 metrů a jiné mají zase trsnatý růst podobně jako okrasné trávy ;-)
Odpovědět
Jen mně tak napadlo, že bamus miluje vodu a vy ho máte přímo u foliového bazénu, nehrozí, že by se začal tlačit skrz tu folii když se bude rozrůstat a poničil bazén?
Odpovědět
My máme půlený bambus na plotě a taky je to docela neprůhledné. Viděla jsem jak vypadá rákos - přes ten vidět jde hodně. Přes bambus skoro nic.
Odpovědět
@hanulkaha na plotě máme umělý živý plot :-) uznávám, není to prostě něco rostlého, ale službu udělá, skoro přes něj není vidět.
Odpovědět
Profilova fotka
@kkaccullka Ten bambus, který mám vybraný, má kořeny krátké a nepodrůstají do hloubky, to je právě hlavní kritérium výběru, aby to nemělo kořeny, které rostou hodně do hloubky a rozlízají se do stran ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@zuny díky za tip, ale chci tam dát něco, co bude pokud možno co nejmíň umělé
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?