Plot a živý plot

soused má na hranici pozemku živý plot... my chceme udělat ale svůj plot klasicky, bezpečnost, máme velkého psa. Soused požaduje posunutí plotu o 80 cm, aby mohl ošetřovat živý plot... musím mu to zpřístupnit???tedy opravdu musím posunout plot?
Odpovědět
Jako, že byste ze svého pozemku věnovali metr sousedovi aby si mohl pěstovat keře? Zkuste se nad tím zamyslet, myslím, že odpověď vás napadne i bez rady.
Odpovědět
@kackabis samozřejmě že je to blbost... ale on nám řekl že ty keře musí nějak upravit a zastříhnout... a já ted nevím, je to snad jho problém ne? a ted otázka... postavím plot těsně za hranici, těsně za keřemi, takže keře porostou ke mně.. takže souseda dva krát ročně pustím aby si laskavě ostříhal své keře? ono pry, z důvodu že keře byly dřív než náš dům, tak pořadovat je odstranit nemůžeme...
Odpovědět
Profilova fotka
@inter71 postavíš plot na hranici pozemku a ano, budeš muset umožnit sousedovi ošetřování toho plotu. Pokud je ten soused normální, tak o nic nejde, pokud je to kretén, tak si s ním užiješ bez ohledu na to, jaké řešení vymyslíš. Nevím, jaký ten živý plot je. Jestli by to byly třeba kanadské nebo indiánské borůvky, tak bych docela brala, aby mi prorůstal plotem. Ovoce, které roste nad tvým pozemkem, je tvoje, a to bez ohledu na to, jestli strom je nebo není tvůj
Odpovědět
@esmeralda2 kdepak.. je to nudná tuje 😄 plot postavím na své straně ne na hranici, na hranici je zelen... škoda že to nejsou borůvky, to bych ráda byla.. soused je spíše to na k... nemám problém ho pustit, aby si to ostříhal... ale vadí mi to, že je tak arogantní že chce abychom my pustili mu pozemek...
Odpovědět
Profilova fotka
@inter71 to je od něj drzost. Asi bych mu neustoupila. Můžeš se tvářit přátelsky a přijít se jako poradit, jak máš ten plot udělat, aby to těm jeho tujím neublížilo, a vůbec bych se nezabývala tím názorem, abys postavila plot uvnitř svého pozemku. Tvař se, jako kdyby to nikdy neřekl. Jestli jsou ty jeho tuje přesně na hranici, můžeš mu navrhnout, že on postavil kůly plotu (=ty tuje) a vy uděláte mezi ty tuje plotové dílce a plot bude společný. Samozřejmě na to nikdy nepřistoupí, ale třeba se chytne za rypák a bude přemýšlet o řešení
Odpovědět
@esmeralda2 jelikož nedá na plot ani korunu tak musí být plot na mém pozemku.. a ne na hranici... aspon takto mi to vyvsětlovali na stavební uřadě, že majitelem plotu tím pádem budeme my.. na hranici mby to bylo sporné.... na hranici pozemku musí soused s plotem souihlasit... na mém pozemku si mohu stavět do 2 m, co chci.
Odpovědět
@inter71 pokud budete dělat klasický pletivový plot, tak bych to neřešil. Jednou za čas když by to potřeboval zušlechtit bych ho pustil ode mě, ať si to zastřihne a hotovo. Uskakovat 80cm s plotem od hranice je nesmysl, nebo on si to od vás chce snad pronajímat? Za několik desítek let z toho vzniknou akorát dohady, protože potenciální nový majitel podle toho odskoku bude soudit, že je to jeho pozemek atd atd..
Odpovědět
@doog teoreticky můžu žáda odstranění tuji ne? protože zasahují na muj pozemek, jsou nizké, ale jak porostou tak budou metr do meho pozemku.
Odpovědět
@inter71 Řešili jsme také, když jsme stavěli, ale my měli rozumné sousedy a ti odstranili opravdu vzrostlé túje, které už tady rostly několik let. Podle mě už nějaké ty roky platí, že túje by měly být vysázeny nejméně metr a půl od společné hranice pozemků. V případě, že jsou túje už vysázeny a jsou vzrostlé, může vlastník pozemku požadovat odstranění. To udává občanský zákoník v platnosti od ledna 2014? Tak nějak, zkuste se na to podívat. Kdy je sázel? Jestli s ním není řeč, tak je to blbé. Můj soused má třeba ale túje zasazené cca 60 cm od pozemku a nějak mi to nevadí. Zatím mezi plotem a němi projde. Ale nemám s ním taky problém a v případě, že bude potřeba střihnout, rád ho pustím ke mě.
Odpovědět
@davex jo jenom je pry nějaké pravidlo, že kdo má postavený dům dřív ten má právo na hranici sazet tuje... to pravidlo 1,5 m od hranice tehdy pry neplati.. no nevím jak to řešit.. jako hodně blbá situace... ono nejde ani o to abychom ho pustili nepustili to nám je fuk... ale ty tuje se budou rozrustat do šířky... a co to bude dělat z plotem..no nevím...
Odpovědět
Profilova fotka
topič: nechci strašit, ale myslím, že jste přišli o kus pozemku. Protože na hraně pozemku už svůj plot nepostavíte, když odskočíte, tak tu část pozemku bude soused obhospodařovat a po letech dojde k vydržení ( nebo tak nějak) Prostě doloží že se ten kus staral a máte smůlu. Nevím kolik je to délkových metrů, postavil bych co nejblíže od hranice betonový plot do 2 metrů a je to. Sice přijdete o kus pozemku, ale budete mít vyřešeno i kvůli psovi. S blbcem sousedem se nedomluvíte a bohužel slušní lidi mu ty túje kyselinou zalévat nebudou. Takže hajzlíci mají vždy navrch.
Odpovědět
@inter71 A co mu ten pruh odprodat? Záleží samozřejmě, jak máte velký pozemek a tak, ale dohodnout se na odprodeji 50cm(?) by mohlo být win-win pro oba, ne?
Odpovědět
Článek se načítá
Souhlasim s @doog . Postavila bych plot na hranici, na svem.
Odpovědět
Pokud soused vysazel živý plot po roce 2014 tak by ho měl mít vysazen 1,5m od hranice pozemku. Jinak vy si postavte plot na hranice jak je to normální. Nechápu co je za logiku lepit živé ploty na hranice a pak mít problém s přístupem. My takhle musíme pouštět souseda, aby si mohl plot ostříhat, což nám nevadí, máme dobré vztahy .
Odpovědět
@atilius ne odprodej nepřichází v uvahu vubec. @slabici nechápu co je to za dobu.. lidé si dělají co chtějí a já mám přijít o pozemek? však já mohu požadovat odstranění tuji, protože mě omezují přece... @puhelin prozatím takto uvažujeme, že se vyměří hranice geodetem přesně.. aby nepindal... takže dneska by měl geodeta dojet.. a po vyměření dukladně hranice.. se udělá plot na naši části, tedy majitelem plotu budeme my... co ale udělají tuje s plotem... no snad nic.. :/
Odpovědět
@mitoma ano určitě to bylo po roce 2014 ... hold nedodržel nic. prostě na pozemku nikdo nebyl tak si na hranici dupnul tuje, jednoduché.. ted jsme postavili tak se objevují věci, které nedodržel... ale hold my jsme byli později tak jsme horší no... 😞 ale od nás už se chce abychom vše dodrželi..
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud vim, tak s novym zakonikem je to tak, ze strom u kteryho se da cekat ze bude vetsi nez 3m (coz tuje je), tento strom musi byt >3m od hranice pozemku. Pokud tam neni tak se lze domahat jeho odstraneni...
Odpovědět
@username možná to blbě pochopili 😄 3 metry ony budou na našem za chvíli, protože co jsme četli tuje můžou mít šířku dva metry haha
Odpovědět
@inter71 Tak je skrz plot nepustte
Odpovědět
@puhelin jak to myslíte?
Odpovědět
@inter71 Myslim ty thuje. Zastrihla bych je na tu stranu. Nebo dat plny plot, aby neprorostly? Thuje dokazou znicit vysadbu.
Odpovědět
Zkusil bych jít cestou túje dát úplně pryč a dát plný plot. Ale pokud se sousedem není domluvit, tak mu potom říci, že zažádáš o jejich odstranění a plot bude na hranici tak jak to bývá.
Odpovědět
@inter71 ono je to pokud dodrží výšku tuji do 1,5m tak mohou mít 1,5m od plotu, pokud jsou vyšší, musí být už 3m od hranice. Navíc co preroste přes vaši hranici, tak můžete vesele ostříhat.
Odpovědět
Nejsem právník, ale podle mě to s tím odstraněním nemusí být pravda, viz druhý odstavec, kdy se to nedělá, tj jsou-li stromy jako rozhrada. § 1017 Má-li pro to vlastník pozemku rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel sázení stromů v těsné blízkosti společné hranice pozemků, a vysadil-li je nebo nechal-li je vzrůst, aby je odstranil. Nestanoví-li jiný právní předpis nebo neplyne-li z místních zvyklostí něco jiného, platí pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m jako přípustná vzdálenost od společné hranice pozemků 3 m a pro ostatní stromy 1,5 m. Ustanovení odstavce 1 se nepoužije, je-li na sousedním pozemku les nebo sad, tvoří-li stromy rozhradu nebo jedná-li se o strom zvlášť chráněný podle jiného právního předpisu.
Odpovědět
@atilius taky jsme toto cetli...ale to chapete ze plati tehdy kdyz se dohodneme ze misti plotu budou kere tedy rozbrada..le takova domluva nebyla...
Odpovědět
@inter71 No, nejsem právník, takže fakt nevím. Ale v odstavci 1 se píše, že pokud je vysadí je možné požádat o odstranění. Ale v odst 2 se píše, že odstranit je nelze pokud je to sad, les nebo rozhrada. Krom toho, jakmile tohle uděláte a necháte je odstranit, tak komplet sousedské vztahy jdou do háje. Já bych přeměřil tu hranici a dal bych tam normální drátěný plot, ten podle mě tuje nezničí, často je mají lidé až na plotě. A 2x do roka bych ho pustil to ořezat.
Odpovědět
@inter71 ja to mam se sousedama stejny, pry at si tam nesazim k plotu nic az oni budou chtit nebo potrebovat opravit plot nebo ostrihat tuje😁 tak hned v zacatku jsem jim rekla, ze si je ostrihaj nebo opravi plot ze svy strany a mam zlatej pokoj. Fakt je loni strihala nejaka firma kolem dokola od nich. Ze mi napadal bordel ke me neresim, to jsem sebrala a shrabala. Ale ty koreny id thuji jsou rozlezle vic nez metr od meho plotu a taky furt pelichaj, takze ty rezave vetvicky hrabu kazdou chvili. No kdyby s nima nebyla rec, dala bych si svuj plot plny betonovy a zdar. Chci mit klid a soukromi nikoliv byt v pozoru co se sousedovi nelibi.
Odpovědět
myslím, že až začnete kopat plot/betonovat sloupky v blízkosti kořenů těch thují, půjdou postupně do háje tak jako tak 😉. Pokud by nešly do háje, dorazíte je laickým stříháním ve spodních partiích nebo pevným plotem těsně nalepeným na kmenech (tma, plísně - začnou reznout). Jelikož jestli ty stromy sadil přesně na hranici, byli byste blázni, kdybyste plot financovaný ze svých prostředků odsunuli na komfortní vzdálenost pro souseda a jeho thuje. Ten pozemek, co mu tím darujete, jste koupili a platíte z něho daně. A neukrojíte si jen to, co jim přiznáte odsunutím, jak je psáno výše - kořeny thují Vám budou dělat neplechu ve větším rozsahu. Nezdá se mi, že by platilo nějaké pravidlo "kdo dřív přijde, ten dřív mele". Ale... osobně bych radši snesla ty jeho thuje a hleděla je zachovat zdravé, aby zespoda nevyholovaly, než se dívat na takové příjemné dárečky 😞
Odpovědět
@madejuli no taky pravda.ty tuje vlastne znicime no...jaj
Odpovědět
jinak strasne hezky se rika ze betonovy plot...ale ta invdstice je dost vysoka...oproti plotu diravemu🙂
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?