Souhlas souseda s betonovým plotem, je potřeba?

Ahoj, nevíte někdo, než se obrátím na stavební úřad, zda je potřeba souhlas souseda, pokud chceme k jeho straně vybudovat místo pletivového plotu plný betonový a vyšší cca 2,5m, soused je hrůza děs... díky
Odpovědět
Dobrý den, mám podobný problém, stavební úřad do toho tahat nechci, jsou podplacení. Potřebuji se nějak bránit sousedům. Plot bych chtěla též betonový vysoký a konec s nima. Bohužel, zatím nikdo nereaguje.
Odpovědět
Profilova fotka
Při stavbě oplocení je třeba mít územní souhlas stavebního úřadu. To se týká i výměny oplocení, pokud budete zásadním způsobem měnit materiál a výšku plotu. Jedním z potřebných dokladů je souhlas majitelů sousedních pozemků. Konkrétně dle § 96 odst. 3 písm. d) "souhlasy osob, které mají vlastnická nebo jiná věcná práva k pozemkům nebo stavbám na nich a tyto pozemky mají společnou hranici s pozemkem, na kterém má být záměr uskutečněn; souhlas s navrhovaným záměrem musí být vyznačen na situačním výkresu; souhlas se nevyžaduje v případech stavebních záměrů uvedených v § 103, pokud nejsou umístěny ve vzdálenosti od společných hranic pozemků menší než 2 m," Na oplocení se vztahuje § 103, takže budete potřebovat souhlas vlastníka (správce) komunikace a dále sousedů, od jejichž společné hranice pozemku je plot vzdálen méně než 2m (pravděpodobně se bude jednat o sousedy "zprava" a "zleva"). Omezení výšky plotu a použitého materiálu může být dáno regulačním plánem (informujte se na stavebním úřadě).
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 9 měsících
Dobrý den,mám postavený RD na pozemku ,který je od silice svažitý.Než začal soused stavět,tak si ten pozemek nechal vybagrovat (snížit vůči našemu pozemku o cca 80cm ). Nyní ,když řešíme společný plot tak po mě chce i polovinu nákladů za opěrnou zídku ,která se tím pádem musí postavi. Je to správné? Nebo snad mám být ještě rád ,že nakonec nešel s terénem ještě níž. Děkuji za odpověď příp. názory.
Odpovědět
Profilova fotka
@kramer můžeš být v klidu, nedávno jsem řešila to samé: § 1018 Pozemek nesmí být upraven tak, aby sousední pozemek ztratil náležitou oporu, ledaže se provede jiné dostatečné upevnění.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?