Z čeho máte, nebo budete mít, živý plot?

Profilova fotka
Ahoj, chci se zeptat z čeho máte nebo budete mít živý plot? Jestli dáváte přednost tůjím nebo stříhaný keř. A z čeho? Co opadá, co je hezké celý rok, cenově dostupné a hlavně rychle rostoucí :-D děkuji za vaše názory :-)
Odpovědět
1
2
13
Profilova fotka
Taky o tom přrmýšlíme,ale protože máme malou zahradu a chceme aby byla okrasná i užitková(v malé míře),tak jsme se rozhodli udělat něco jako živý plot z ovocných stromů,které mají menší vzrůst.Nám ani nejde o živý plot,ale jak co nejlíp využít malou zahradu a tak zabijem dvě mouchy jednou ranou. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Tůje se mi líbí,ale jako solitér.Když je jich moc,tak to vypadá ponuře a hřbitovně. |-| Aspon já mám ten pocit.
Odpovědět
ahoj,taky nad tím přemýšlíme,jestli tůje,krušpánek nebo vinnou révu,máme vinohrad,takže údržby by byla jednoduchá,jenomže na zimu opadává.... :-(
Odpovědět
Profilova fotka
No já si tak říkám,že v zimě stejně sedíme doma,tak mi ten opad nevadí.Ale je to hlavně kvůli úspoře místa.Mít o 200m2 víc ,tak mě to ani nenapadne.
Odpovědět
My dumali ... a já osobně se přikláním k ptčímu zobu, hlavně ne tůje, páč ty mají nějaké "breberky" nebo co a škodí hlavně ovocným stromům :-( ale ptačí zob, buxus nebo nějaký jiný typ rychle rostoucího keřu ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
gabal přesně tak jak píšeš, mám stejný názor!!! :-) a líbí se mi i tvůj nápad s ovocným stromem :-) ten buxus mě taky napadl (říká se mu "nóbl křoví" :-D ) á taky se pak hodí do věnců a různých dekorací :-)
Odpovědět
Profilova fotka
mpad-mi se buxus taky mooooc líbí,jestli zbyde kousek místa,tak z něj bude asponˇ miniplůtek.No uvidíme.Nad tím ovocným plotem přemýšlím už dlouho.Nejdřív jsem chtěla přímo ovocnou stěnu,ale hodně lidí mě od toho odrazuje,že je to moc pracné a výsledek nezaručen. :-p Tak jsem slevila z nároků a postačí méně vzrůstné stromy,kterým jemně střihem pomůžem růst do ,,placata". :-N Jsem laik,tak doufám že nám nevyrostou zrůdičky. :-D :-D
Odpovědět
Profilova fotka
mela jsem v planu habr, roste rychle....
Odpovědět
Profilova fotka
to bych potřebovala aby rychle vyrostl, at je to už pěkné a ucelené :-) těch ovocných bych se bála, protože to musí být pracné a výsledek opravdu není zaručen, když člověk není odborník :-( ale musí to být úžasný
Odpovědět
Profilova fotka
ovocná stěna je náhodou dobrý nápad, vypadá super, jen se musí pečlivě stříhat a vyvazovat, spíš bych měla obavu z toho jen tak přistřihnout stromy jak říká gabal, to asi nebude vypadat úplně dobře, ale vždy se to dá upravit na tu ovocnou stěnu. Ten střih není až tak náročný, bych řekla, že možná jednoduší, než střih přirozeně rostoucích ovocných stromů. Navíc takto pěstované stěny dost plodí, tak to chce odběr ovoce, taky se musí stříkat kvůli škůdcům. Thuje jsou opravdu hřbitovní navíc je to hodně tuctová a nenápaditá záležitost, ale s těma breberkama to není tak úplně pravda, ovocným stomům konkrétně hrušním škodí pouze jalovce a to ještě jen některé poléhavé jako je např. jakovec chvojka, zimuje na nich rez hrušňová. Pokud thuje tak panašované, plot z nich je barevný a má to mnohem větší dynamiku. Já vysadila habry, rostou rychle, mají trošku větší a světlejší listy, což je podle mě takové optimističtější a hlavně to působí lépe jako pozadí pro ostatní výsadbu, navíc v zimě listy sice uschnou ale zůstávají a plot je sám o sobě tak hustý, že je neprůhledný a i ta hradba se suchým listím vypadá zajímavě. Buxus v našich podmínkách nedorůstá takových výšek aby z něj mohol být živý plot, který skutečně tvoří pohledovou zábranu, max. tak do 1m. Je ale výborný na lemy záhonů a zahradní předěly. Roste hodně pomalu. Ptačí zob je dobrá volba roste taky rychle, navíc i když je úzce stříhaný tak má částečně plody a i nevýrazné květy. Pokud zvolíte vejčitolistý - Ligustrum-ovalifolium - tak ten je poloopadavý, takže v teplejších oblastech nebo mírnějších zimách zůstává většina listů. Mě se nelíbí jeho habitus, ale to je otázka osobní averze. Pokud chcete stálezelený a bydlíte na jižní moravě zvolila bych bobkovišeň, má tmavé kožovité listy, poměrně velké, drobné květy a černé plody. Neopadává, ale namrzá i když dobře obrátí, tak jako plot hlavně do nejteplejších míst. Dle odrůdy má různé výšky. V takovém případě je zajímavou možností i cesmína. Já bych dnes možná zvolila hloh, má pěkné červené plody a bílé květy. Je neprostupný trnitý, má pěkné laločnaté drobné listy , ale roste pomalu. Taky trpí podobnými škůdci jako ovocné stromy (patří k růžovitým), tak by asi v ovocných zahradách chtěl občas nějaký postřik. Dobrý je i buk, ale je trošku choulostivější než habr na stanoviště, může být i červenolistý, nebo se na podzim pěkně zbarvuje, uschlé listy taky částečně zůstanou přes zimu.
Odpovědět
Profilova fotka
teda irbis tomu říkám znalosti :-) moc děkuji za super příspěvek, vychází mi z toho bud ten habr a pokud bych měla odvahu, tak i ty jablíčka, odběr je myslím to nejmenší :-D buxus bych taky zvolila, ale díky tomu vzrůstu teda ne jako plot, ale jako dekoraci, jak si psala ty, to je fajn :-) už to vidím v barvách x-)
Odpovědět
irbis, já smekám. myslela jsem si, kolik toho nevím, ale ve srovnání s tebou nevím nic :-) táta má kolem plaňkového plotu ten ptačí zob a plánuje, že ty plaňky nechá zarůst. ze začátku budou jako opora a zpevněný, postupně uhnijou a rozpadnou se. ale to bude ještě nějakou dobu trvat :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Jo taky chci svým plotem z habrů (sázený předloni v únoru, silné sazenice o výšce cca 35-40 cm) dnes mi sahá skoro po prsa zakrýt starý plaňkový plot, který se pomalu ale jistě sesouvá - zatím jsem ho zdrátovala, takže drží jen na heslo 8-) . Co se týče těch ovocných stěn, kromě originality (dnes už to fakt není v zahradách vidět) to má tu výhodu, že každý strom může být jiná odrůda, takže jabka jsou od léta až do zimy, můj táta měl v těchto stěnách dříve i letní hrušky. Jen bych se poradila s odborníkem na výběr odrůd, hlavně co se týče škůdců a chodob - některé odrůdy jsou náchylné například na vlnatku krvavou a s tou se dost špatně bojuje, navíc to pak chytnou i ostatní a kde co v zahradě - to ale taky znamená, že by to chtělo mít ke stěně přístup i z druhé strany, takže mít mezi plotem a stěnou aspoň místo na průchod. Je jasný, že kulturní odrůdy - myšleno ty jabloně - potřebují více péče, ale zase dávají ta jabka a na to obzvlášť chlapi dost slyší. Navíc na jaře nádherně kvetou, myslím si, že jabloňový květ je vůbec nejkrásnější ze všech. Dtto stejné by bez jedlých jablek šlo udělat i z okrasných jabloní, nemusel by tam být ten přístup z druhé strany (jabka by nemusela vyzrávat takže by to nevyžadovalo tak precizní řez), krásně by to kvetlo, mělo drobná jablíčka celou zimu + většinou i hezké podzimní zbarvení (jsou i červenolisté odrůdy např. royalty). Ale zase platí péče - tj. stříkat proti padlí a strupovitosti, bojovat s vlnatkou. Ve svém předchozím příspěvku jsem zapoměla na javor, ten taky rekordně roste a pěkně vypadá, ale ten plot z něj není tak učesanej - vzhledově - vypadá krásně hlavně když je fakt vysoký ve starých zahradách s obrovskými stromy, na druhou stranu krásně se na podzim barví, ale zase dává množství listí a taky zaplevelí semenáčky široké okolí a všichni sousedi budou brblat.
Odpovědět
Profilova fotka
irbis odkud máš takové znalosti? jsou okouzlující ;-) zatím u mě teda pořád vede ten habr, pokud vycházím z tvých informací :-)
Odpovědět
Dají se použít na živý plot i jiné jehličnany než thuje. Taky se mi moc nelíbí... :-| Líbily by se mi spíš třeba nějaké smrčky nebo tak něco.... =-) Ale to asi nejde, co?
Odpovědět
Ta první věta má být s otazníkem! ;-) Poradíte někdo?
Odpovědět
Profilova fotka
alcar-smrčky moc vhodné nejsou,potřebují kolem sebe hodně místa min 3-4 m.Když ho nemají,tak si začnou časem konkurovat a z nedostatku místa jim začnou usychat spodní větve.Nevypadá to pěkně a nedá se to ničím zachránit. :-( Snad by se nějaké jehličnany (krom tůjí) našly,ale chtělo by to poradu minimálně se zahradníkem. =-) Jinak asi tu ovocnou stěnu zkusím.Padlí a strupovitosti se nebojím,existujou rezistentní a polorezistentní odrůdy jabloní i hrušní,no a vlnatku krvavou jsme nikdy neměli,ani jiné zákeřné potvůrky. Jen si musím dát záležet na výběru vhodné odrůdy a na podnož,na které bude naroubovaná. A když se nepovede,tak pilu máme :-D :-D .
Odpovědět
No, já si to myslela... :-N Ale výsadba stromečků je ještě daleko a určitě se poradíme někde v zahradnictví. Jo a teď jsem si vzpomněla, že jsem si koupila knihu o jehličnanech, tak to naštuduju... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
alcar zkus tis, ten snese výborně řez a vypadá docela dobře. Do smrků bych taky nešla, plot z nich sice udělat jde, ale působí to dost nepřirozeně a jak jednou začnou vyholovat, tak už nikdy neobrazí na rozdíl od listnáčů.
Odpovědět
No, já právě listnáče moc nechci, já nechci aby to byl vyloženě živý plot. Prostě jenom něco, co by opticky rozdělilo nás a sousedy a moc to nevyrostlo. Max. 2m... A ten tis roste do jaké výšky? Je více druhů? Já jsem úplný laik, tak se možná blbě ptám... :-N
Odpovědět
alcar:Tisů je spoustu druhů..jak vzrůstem,tak i barvou....vypadá moc hezky a jak píše irbis..perfektně snáší řez.. ;-) Jen ta pořizovací cena je někde jinde než u thůjí... :-|
Odpovědět
Áááá, přišel další odborník... :-) No, určitě bych si vybrala hned! Vím přesně jak by to mělo vypadat, ale asi ta cena rozhodne, to je blbé... :-(
Odpovědět
Neboj..jak bude akce,dám ti vědět... ;-) ;-)
Odpovědět
Bufi, tak ale až někdy na podzim... :-) Zatím tam máme haldy písku a hlíny. :-D A můžou se vůbec vysazovat stromečky na podzim? =-)
Odpovědět
Jasně..akce jsou stejně až na podzim... ;-) Ty hromady znám...jsme na tom stejně.. :-D Dají se sázet i na podzim...snad už do té doby nastoupím,ať jsem u zdroje... ;-)
Odpovědět
Tak to je super! x-) To bychom tak akorát mohli dělat terénní úpravy. Tak to by bylo fajn, kdybys už nastoupila. To já bych určitě přišla na návštěvu a udělala tržbu... ;-)
Odpovědět
Holky supr,nás to vysazování čeká na jaro,tak se mi tohle čtení náramně hodí....ještě se zeptám,budete sypat ještě spec.zeminu a bude pod ta keře dávat kůru?Já nic o tom nevím,jen bych chtěla aby to rychle vyrostlo a neumřelo mi to :-o
Odpovědět
Profilova fotka
Speciální zemina není zapotřebí,jen trochu kompostu pod kořeny(1-2 lopaty) na vylepšení . My máme dost špatnou půdu-celinu,dělám to tak s každým stromkem i keříkem a zatím nic neuschlo. Kůra je supr,zamezuje prorůstání plevele a vysychání zeminy,navíc to vypadá pěkně upraveně.Měla by se pod ní dát netkaná textílie,přez tu se plevel nedostane vůbec a kůra se tak rychle nestrácí. Takže štˇastnou volbu při výběru rostlinek a atˇ vám to všem roste jen k radosti. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
dobru stromky stráví na svém místě dlouhou dobu, takže je dobré dát do výsadbové jámy (nebo v případě živého plotu asi spíš příkopu) dlouhodobě působící hnojivo, což splňuje i ten kompost, nebo třeba rohovina nebo dobře vyzrálý hnůj - raději granulovaný, zapracovat do té jámy. Pokud máš úplně špatnou půdu - u novostaveb bývá často jíl, udělej jámu raději větší a dej tam nějakou zeminu stačí obyč zahradnický substrát, nebo pokračovací výsadbovka. Zamulčování je podle mě lepší vyšší vrstvou kůry než dávat kůru+textilii, ale to je na zvážení každého, já obvykle zjistím, že mi ta textilka vlastně zavazí, protože se pak špatně přihnojuje, nebo podsazuje třeba cibulovinama (ale živé ploty se stejně většinou nepodsazují), takže teď už textilii používám jen pokud mulčuju kamením. Ten mulč je dobrý pro snížení odparu půdy a udržuje rostlinám vláhu. Obecně nově vysazené rostliny obzvláště stromy je třeba pečlivě zalévat, nemají dostatečný kořenový systém a nestačí vyživit nadzemní části, listnáče se po výsadbě dost radikálně zakrátí. Obzvlášť stálezelené je třeba zalít i v zimě když nemrzne.
Odpovědět
Irbis a jaký je rozdíl mezi mulčovací a okrasnou kůrou? Viděla jsem i taková různá barevná provedení té kůry, jako dekoraci, ale nevím, jestli splní tentýž účel jako mulč... A jinak taky říkáš, že kameny se dají taky použít místo té kůry? Třeba nějaké oblázky nebo tak něco? =-)
Odpovědět
1
2
13
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?