Živý plot z vrby. Máte zkušenost?

ahoj, zrovna jsem videla tady v jednom albu (Anakost-Zahrada?) krasny zivy plot udelany z vrby. Podle fotky to jsou zive proutky, sformovane na plocho tak, ze vytvari jakysi zivy plot. Mate s tim nekdo zkusenosti? Muzete poradit jak tu funguje, ktery typ vrby se pouziva, jakou ma takovy zivy plot zivotnost, jestli vrbam nenarostou za ty roky poradne kmeny a jak pak takovy zivy plot vlastne za takovych 10+ let bude vypadat? diky moc
Odpovědět
Profilova fotka
Je to sice staré téma, ale myslím, že pořád aktuální a jiné o plotu z vrb tu není. Tak tedy: používá se nejčastěji vrba bílá, ale i třeba košíkářka nebo ta kroucená. Z plotu bude časem neprostupná zeď a netuším, jak se pak bude jednotlivým rostlinám dařit. My plánujeme takovýto plot okolo celého pozemku kvůli psovi (jiné varianty jsou mnohem dražší) a tak se chystáme na sběr proutků (sbírají se v období vegetačního klidu), ale nejsem si jistý, kdy se mají zapichovat. Asi jakmile zem po zimě změkne. Kdyžtak mě prosím někdo doplňte. Branku budeme řešit taky proutím, ale uschlým a nějakou závlačkou. Na jedné straně máme pozemek souseda se zbořeništěm - tam necháme růst plot do výšky. Jinde pak necháme cca 0,5 - metrový a budeme zastřihovat. Dá se na to najmout firma (ta dělá i plotové panely ze suchého proutí), ale je to šíleně drahé. Jinak z proutí se pak dají dělat i altánky, tee-pee a další stavbičky.
Odpovědět
@advid Vrbový plot je podle mě dobrý nápad, pokud bydlíte někde u vody (rybníka, potoka). Vrba podle mě potřebuje hodně vody. My jsme měli vrbu na po dlouhá léta poměrně vlhkém dvoře a poslední léto nám kvůli nedostatku srážek a spodní vody uschla.
Odpovědět
Plot z vrby bych nechtěla,musí se každoročně udržovat a nemyslím, že vydrží nějak dlouho....je to asi jako s výmysli dělat z vrby tunel, vypadá sice nějaký čas hezky, ale blbě se to udržuje a prostě to schne, postupně se všechny likvidují.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 měsících
Profilova fotka
Tak jen doplňuji, že se část plotu ujala a část ne. Ale uvidíme přes léto. Tam, kde se vrba neujme, budou stejně keře. :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?