Padající venkovní podbití u střechy

Dobrý den, moc prosím o pomoc a o radu. Budu se snažit to popsat srozumitelně a detailně. Třetím rokem obývám celoročně asi 40 let starou zděnou chalupu (rodinný rekreační objekt), kterou v zimě vytápím krbovými kamny. Již v prvním roce, kdy jsem topil celý podzim a celou zimu, mi začaly odpadávat venkovní palubky z podhledů, viz foto. Celé palubky jakoby vlhkostí nabydou, nemají se kam roztahovat, a tak vytvoří "áčko" v pérku, otevřou se a postupně odpadnou. Dneska jsem zjistil, že se to v těch místech opravdu 'potí', jsou tam kapky vody, které venku stékají z otevřeného místa po štítě. Jsem z toho teď dost nervózní, toto určitě není správné a děsí mě, co by mohlo časem nastat, kdybych to nezačal řešit. Před rokem jsem nechal ještě dělat novou střechu (pouze fólie a krytina), podbití bylo naprosto v pořádku, i trámy. Střecha je od počátku zateplena polystyrenem, to jsem neměnil. Pouze co jsem zateploval, bylo minulý rok 16 cm minerální vatou vnitřní strany štítů + parozábrana (viz poslední foto nákres). Štíty nejsou zděné, je to pouze dřevěná konstrukce a venku hnědě natřené palubky. Zateplovalo se v interiéru, pak je parozábrana, a pak jsou palubky. Mě ale ke všemu neštěstí parozábrana na některých místech povolila, takže z vnitřní strany se může do vaty dostat vzduch z interiéru. Ale to nebude mít vliv na ty podhledy, protože to dělalo ještě před zateplením štítů. V interiéru je během zimy vlhkost do 30%. Každý den nárazově větráno. Prosím o jakoukoli pomoc, řešení nebo odpověď, proč se tak děje. Mám podezření, že se jedná o tepelný most, protože kousek štítu zůstal nezateplený, jelikož se tam jde jen velmi špatně dostat (mini podkroví). Zaznačené na poslední fotce, jen fotka je hodně stará s ještě starou střechou. Je nebezpečí, že mi tato tvořící se vlhkost u podbití poničí někde střechu? Poznám případné následky povolené parozábrany včas? Zvažuji, až bude teplo, ten štít znovu z interiéru rozdělat a zkontrolovat vatu a zatěsnit parozábranu znovu. Díky. PS: Dotaz jsem posílal ještě na jednu stránku, tak kdyby to někde někdo už viděl, bude to zřejmě ten důvod. 🙂 T. Z.
Odpovědět
@zverky napiěte přesné složení konstukcí směrem od interiéru do exteriéru. Jak stěny, tak směrem do střechy
Odpovědět
@zubr487 Od interiéru směrem ke střeše v obývaném podkroví: Vnitřní obití palubkami, pak malá ukládací plocha ve špici střechy (viz foto uvnitř tohoto ukládacího místa), poté podbití střechy, 10 až 15 cm polystyren mezi krovy, opět podbití prkny, nová střešní fólie a krytina (plech). Díval jsem se, trámy jsou od strany krytiny směrem do interiéru ještě 'oblepeny' lepenkou. A nikde jsem nenašel stopy po vysrážené vodě, pouze ve venkovní části. Štíty vrchního patra: interiérové palubky, poté parozábrana, pak 16 cm minerální vata (8 cm a 8 cm) a venkovní hnědé palubky. Zasílám foto během zateplování. Je pravdou, že ty palubky (podhledy z venku) odpadávají hlavně v té úrovni špici střechy. Na první fotce vzadu je vidět, že ta vata (zateplení) už není v této části, pouze jsou vidět holé venkovní hnědé palubky štítu z vnitřní strany střechy. Síla těch hnědých palubek je cca 2 cm.
Odpovědět
Ta voda stéká po fólii nebo pod ní, po těch odpadávajících palubkách? Každopádně pokud by se tam skutečně objevovala nadměrná vlhkost, tak bych se podíval, jestli není chyba v provedení oplechování - závětrná lišta a hřeben. Pokud by tam měla kondenzovat voda vlivem tepelného mostu, tak by spíše zatékala do vaty ve štítu. Také není moc patrné, jakým způsobem jsou ty palubky v podhledu připevněné.
Odpovědět
@zverky Obecně by to mělo být tak, že v případě difuzně uzavřené konstrukce se vzduch z interiéru nedostane do izolace. Vy ale máte tu parozábranu jen hlabala přicvakanou nějakými přípínáky. Ta v podstatě nefunguje. Navíc na jedné fotce vidím bílé fleky na prknech. Není to plíseň ? Co s tím. 1) uděláte z toho opravdu difůzně uzavřenou stavbu. To znamená předělat parotěsky, které důsledně slepíte oboustrannou páskou a přelepíte stříbrnou parotěsnou páskou. Samozřejmě je nutné k sobě slepit jak obvodovou parotěsku, tak i vodorovnou ve stropě pod tou mini půdičkou a v šikminách. 2) uděláte z toho difůzně otevřenou stavbu. To znamená strhat vnější obložení. Natáhnout kontaktní paropropustnou folii. Na to svislé latě pro vytvoření větrací mezery a teprve pak obklad. Ten samozřejmě musíte nahoře a dole ukončit větracími mřížkami. Ta nepovedená parotěska pak zajistí funkci parobrzdy. Píšete, že střecha je zateplená polystyrénem. Co je nad ním. Ten je taky paropropustný a pokud je pod ním ve směru do interiéru taky tak hajdalácky udělaná parotěska, měl by jste mít mezi krytinou a izolací provětrávanou mezeru. Pokud necháte kondenzovat vodu ve vnitřním složení, skončí to velice pravděpodobně totální degradací stavby
Odpovědět
@josef1 Děkuji moc za odpověď. Ztékalo to z otevřené palubky po venkovní palubce. Ale asi jsem jen zpanikařil a zřejmě se jednalo o roztátou slabou námrazu z noci. Zaznačil jsem na fotce, pro správné porozumění. 🙂 Dnes nemrzlo a je vše venku suché. Ono já vše nechával dělat s důvěrou, že vše bude splněno jak má. Vše ale studuji pozdě, jinak bych se nebál ozvat. Ono kontra latě nebo odvětrávaný prostor pod krytinou není. Plech je přímo nabitý na střechu, jak byla původní krytina (eternit). Ta mini půda ve špici střechy je suchá a čistá bez nějakých stop. Nebýt problém u těch podhledů, tak bych ani nic neřešil. Myslíte, že by mohlo pomoct trvalé odvětrávání té malé půdy pod střechou? Všiml jsem si, že starší baráky mají ve vrchní části štítu větrací mřížku z obou stran (do průvanu). Ano, omlouvám se, zapomněl jsem napsat. Palubky u podhledů jsou klasiky nabity hřebíky přes pérko.
Odpovědět
@zubr487 Taktéž Vám moc děkuji za odpověď a informace. Ano, je to tak. Jak jsem psal v předchozí zprávě, měl jsem důvěru, že to bude vše udělané jak má být. Neměl jsem s tím zkušenosti, sám jsem na tom nedělal. Avšak za krátkou chvíli jsem přečetl toho hodně a zjišťuji, že je to vše více než špatně. Střecha nemá kontra latě, takže není žádná odvětrávaná mezera mezi krytinou a střešní fólií. Takto to bylo i u původní krytiny - eternitu. Ty bílé fleky na těch deskách podbití nejsou (naštěstí) plísně, ale zaschlé vápno. Parozábrana pod zateplením střechy není. Co se střechy ze strany interiéru týče, tak vše zůstalo původní. Je to vidět i právě na přiložené fotografii z mini půdy - to bílé viditelné mezi podbitím je polystyren, pak je podbití, a pak hned půda. Směrem k polystyrenu mezi krovy není nic. A ještě co se týče toho malého půdního prostoru. Tam je vše suché a čisté, beze stop. Myslíte, že by mohlo pomoct trvalé odvětrávání tohoto prostoru? Instalovat mřížky na obě strany ve vrchní části štítu? Samozřejmě mám sto chutí to rozebrat už teď a udělat to pořádně. Ale to až v létě, kvůli teplotě. 1) Pokud bych to měl udělat difúzně uzavřenou stavbu, tak bych musel vlastně rozebrat celé obložení v interiéru a až bych se dostal k celé ploše střechy, tam instalovat parozábranu po celé ploše včetně štítů. A případně rovnou vyměnit polystyren za vatu? Ale mám obavy, že by to udělalo více škody, když tedy nemám odvětrávánou střechu. Zasílám ještě pro přehled foto obývaného podkroví a cestu k té půdě. 2) Rozumím nechat tu střechu už tak, ale znovu udělat štíty jak píšete? Pro mě oboje možnosti by nebyly problém. Jeste jednou díky všem za váš čas.
Odpovědět
@zverky já jsem psal obě verze. Podle toho, co píšete máte vnější obložení poškozené a zřejmě ho budete předělávat. Jednodušší asi bude dodělat tu odvětrávanou mezeru. To znamená jen předělat vnější obložení. Horší je co s tou střechou. Eternit byl paropropustný. Plech je totální zábrana a na rozhraní mezi plechem a izolací téměř jistě dochází ke kondenzaci. Máte tam část krycích prken sundaných. Až bude pořádně mrznout (pokud vůbec bude mrznout) tak si udělejte sondu a podívejte se co se děje mezi polystyrénem a plechem. Zřejmě to tam bude mokré, včetně dřevených konstrukcí. Usuzuji tak podle obrázku provedení parozábrany. Ta je tam skoro k ničemu. Polystyrén nemusíte měnit. Ten funguje alespoň jako parobrzda a moc se mu nezhorší tepelně izolační vlastnosti vlivem vlhkosti. Pokud to tam opravdu kondenzuje, tak minerál by byl nefunkční nasáklá houba. Větrání té minipůdičky je samozřejmě nutné. Mezi interiérem a tou minipůdičkou by to mělo být taky parotěsně uzavřené, ale podle těch fotek to není ani náhodou.
Odpovědět
Tak možná jestli ještě mohu poprosit o dodatek k tomuto tématu. A beru zpět předposlední svůj příspěvek. Nejednalo se o roztátou námrazu na padajících podhledech, opravdu se tam kondenzuje voda. Vypadá to, že v určitých místech jakoby vyfoukával teplý vzduch z interiéru ven, a sráží se to v podhledu. A je to v místech, kde končí zateplení vatou uvnitř a venkovní palubka z venku. Tam bude zřejmě zakopaný pes. Dneska jsem to detailněji prohlédl ze žebříku, dodávám ještě foto. Takže udělám z toho difúzně otevřenou stavbu, až bude tepleji. Tuším, nemělo by se s tím teď nic dělat, když je venku zima. Je to tak? A ještě si pak nezaměnit paropropustnou fólii s parozábranou. 😁
Odpovědět
@zverky podstatná je informace, že dochází k odpadávání a vyklápění obložení. Informaci o možné námraze jsem nebral vážně. Ještě jsem si všiml, že stejný dotaz jste dával i na TZB. Jestli mohu poradit, zeptejte se na to samé pana Kubíčka, ale přidejte fotky a popište podrobně složení obvodové stěny, složení pod střechou a jak máte oddělený interiérový prostor od té půdičky. Na fotkách vidím parotěsku jen přicvakanou k bočním lištám, zřejmě ani nejsou slepené jednotlivé pásy. Máte parotěsku ve stropě mezi půdičkou a interiérem ? Jestli se nepletu, tak podle těch fotek to vypadá, že průchod je jen nazakrytá díra. V tom případě teplý vzduch stoupá nahoru do nevětrané půdičky a kondenzuje na všech chladných plochách. Výměna eternitových šablon za plech taky nebyla dobrá volba. Je to potřeba popsat podrobně, kde je všude parotěska a jak je spojovaná. Udělejte si sondu a podívejte se co se děje mezi plechem a izolací. Opravdu dejte si pozor. To může skončit dřevomorkou. Chtělo by, aby to viděl nějaký odborník přímo na místě. Podle těch fotek a kusých informací se mi zatím zdá, že je nejjednodušší doplnit ty izolace, kde to jde opravit parotěsku a především předělat vnější obložení, kde mezi současnou izolaci a palubky přidáte svislé latě silné min 3cm tvořící provětrávanou mezeru. V tomto případě je ale vhodnější udělat místo svislého obložení vodorovné. Ideální je obložení "na peření"
Odpovědět
@zubr487 Ano, psal jsem, resp zkopíroval stejný dotaz. Určitě dám na Vás a napíšu mu podrobný popis problému a i složení. Žel, parozábrana není na konci přelepena, jen je jednou zahnuta na koncích. Takže vlastně je i po stranách stěny mezera. Jak říkám, kdybych věděl, jak a co má byt, rozhodně bych to nenechal takto udělat. Dneska trochu nasněžilo, tak jsem vyklidil celou půdu, abych se podíval, jak to vypadá. Plus jsem zajistil přirozené větrání té mini půdy. A mohu říct, od střechy jde chlad (přiložil jsem ruku ke střeše uvnitř půdy) a v jedné části střechy mezi polystyrenem a trámem je mezera a je tam taky sucho. Viděl jsem vlastně až na to podbití. Všude takto je sucho. I ty desky, které na půdě byly naskládané, jsou úplně vysušené. Přemýšlel jsem, koho pozvat. Pokud můžete odpovědět teď na moji otázku. Dodatečně by bylo možné střechu rozebrat a udělat kontra latě a zajistit přirozené větrání a složit zpět, když se mrknete na fotku níže? Je to ta, co se dá myslím dobře rozebrat a složit. Ještě dodám, že obytná plocha chalupy je 50 m2 a střecha obě strany mají dohromady plochu nějakých 85 m2. Ano, to bych to venkovní obložení už vyměnil. Já dělal už sám kolem chalupy loni obložení, kde mezi nalepeným polystyrenem a fasádními palubkami jsem automaticky nechal mezeru asi 4 nebo 3 cm. Vlastně na zdi je polystyren, pak jsou navrtány latě a pak ty hnědo-oranžové fasádní palubky. Tak samo bych pokračoval až ke střeše, jen bych na začátku a konci štítu udělal větrací mřížky.
Odpovědět
@zverky Zapomněl jsem dodat foto.
Odpovědět
@zubr487 A ještě jeden dotaz jsem zapomněl odpovědět. Mezi tou mini půdou a interiérovým obložením taky není parobrzda.
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?