Vazníky - jak na podlahu na půdě?

Dobrý den, stavíme přízemní dům s půdními prostory. Strop je však zateplený vatou, která přesahuje budoucí podlahu půdy. Jakým způsobem zvednou podlahu na půdě, aby byla únosná? Je možné připevnit podlahu ke svislým hranolům viz příloha? Díky za nápady. 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
Lepší by bylo to ještě podložit zespodu např. jednou uprostřed nebo dvakrát při krajích.
Odpovědět
@rades89 já jsem to řešil pomocí křížového roštu z fošen. Nejprve napříč na vazníky a druhou vrstvu podél vazníků. Celkem se podlahu zvedl o cca 30cm
Odpovědět
Co to máš za projekt, že spodek vazníku není 30-40 cm nad stropem? Já dělal 12 řad cihel + 13-tá věnec = 325 cm. 25 cm na podlahu, 265 cm strop a cca 40 cm izolace (foukanou minerální vatu, protože skládat vatu na rošt a mezi závěsy sadroše je šílenost a ještě drahá). Takže já bych dal o šáru cihel víc. Navíc vazníky nebudou dimenzovány na váhu další konstrukce podlahy.
Odpovědět
Profilova fotka
Takto upravené (uprostřed pochozí vazníky) v pohodě unesou váhu konstrukce podlahy, jsou na to dimenzované. Vždy je výhodné "vyjet" s vatou vejš, aby se dal dobře zaizolovat i věnec. Případně si trochu vejškově pomoct a uložit vazníky na pozednice.
Odpovědět
@pyramis Pozednice je na nic (jen překáží a přidělá práci při realizaci podbití). Věnec zaizoluješ vatou mezi vazníky s přesahem do domu a vatu nafoukáš až do 2/3 výšky spodního trámu vazníku.
Odpovědět
Profilova fotka
V případě, že už je hotový věnec a nechci si snižovat moc světlou výšku v baráku, nebo naopak jít s izolací nad spodní pás vazníku, tak je to nejelegantnější řešení, jak tam to množství izolace nacpat.
Odpovědět
@pyramis Tak pokud už je věnec hotovej, tak to pozednice vyřeší. Nicméně "spodní pás vazníku" lze celej vyplnit izolací. A to je nějakých 12-15 cm.
Odpovědět
Nevím proč řešíte pozednice a výšku věnce. Tazatel se snad ptá jasně, že potřebuje zvednout podlahu nad vazníky. Podle textu (věta "Strop je však zateplený vatou") má zřejmě vazníky i izolaci hotovou.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak, co ty víš, kdo všechno tohle téma bude číst v budoucnu a to třeba ještě ve fázi projektování? Může mu to pak pomoci s řešením těchto problematikych detailů dřív, než nastanou.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?